Το 2008, η ηθοποιός Οκ Σο Ρι έγινε κάτι σαν πρόσωπο της χρονιάς στη Νότια Κορέα. Ο λόγος όμως δεν ήταν οι υποκριτικές της επιδόσεις, αλλά η μήνυση που κατέθεσε ο σύζυγός της εις βάρος της για μοιχεία. Η Οκ έκανε κάτι που δεν είχε κάνει ποτέ μια γυναίκα στη χώρα της: παραδέχθηκε ότι διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση και παράλληλα προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο σχετικός νόμος. Η προσφυγή της είχε απορριφθεί τότε μόλις για μία ψήφο. Αλλά χθες ήρθε η δικαίωση –η μοιχεία έπαψε επιτέλους να θεωρείται ποινικό αδίκημα.

Οι ιστορίες από τη Νοτιοανατολική Ασία δεν είναι απαραίτητα εξωτικές. Αλλά όλες οι ιστορίες μπορούν να είναι διδακτικές. Και αν η ιστορία της Οκ Σο Ρι διδάσκει κάτι, αυτό είναι ότι η νομοθεσία δεν ακολουθεί πάντοτε τον βηματισμό της κοινωνίας –πολύ συχνά νόμος και πολίτες βρίσκονται σε διαφορά φάσης. Ελληνίδα Οκ Σο Ρι δεν υπάρχει για να μας το θυμίσει. Εχει σημασία, ωστόσο, ότι ο νόμος για τη μοιχεία στην Ελλάδα καταργήθηκε το 1982 από την πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και παρά τις αντιδράσεις της Εκκλησίας και της Δεξιάς. Η κατάργησή του δεν αποκατέστησε μόνο τη διαφορά φάσης. Εδωσε και το στίγμα μιας προοδευτικής κυβέρνησης.

Δεδομένης και της ανοχής των ΑΝΕΛ, ο ρόλος ταιριάζει γάντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που, στο κάτω κάτω, έχει κάθε λόγο να τρέξει θέματα όπως οι γάμοι μεταξύ ομοφύλων και η ιθαγένεια στους μετανάστες δεύτερης γενιάς. Ο πιο βασικός είναι ότι η οικονομική πολιτική αυτής της κυβέρνησης αρχίζει να μοιάζει υπερβολικά πολύ με αυτήν της προηγούμενης. Ο ένας τρόπος για να ξεχωρίσει ο Πρωθυπουργός από τον προκάτοχό του είναι να ικανοποιήσει τα ένστικτα των φανατικών τού κόμματός του –δηλώνοντας, για παράδειγμα, «ξεκινάμε το ξήλωμα του μνημονιακού καθεστώτος στον κρατικό μηχανισμό». Ο άλλος είναι να μπορέσει επιτέλους μια Οκ Σο Ρι που έχει γεννηθεί στην Ελλάδα να γίνει Ελληνίδα. Και μετά να παντρευτεί και το κορίτσι της.