Σήμερα, πρώτα ο Θεός, θα ολοκληρωθεί η κυβερνητική πρόταση για την παράταση της δανειακής σύμβασης, η οποία θα βαφτιστεί κάπως: από «γέφυρα» μέχρι «πεζόδρομος», αλλά στην πραγματικότητα θα είναι το Μνημόνιο 3 ολοζώντανο, δικό μας, να έχουμε να πορευόμαστε.

Διότι, όπως σωστά είχαμε μαντέψει ορισμένοι εξ ημών, τα παλικάρια κέρδισαν τις εκλογές με το σύστημα Αλέφαντου –αυτό που έκανε τον Μουρίνιο να τρίβει τα μάτια του και να μη θέλει με τίποτε «ντιμπέι» με τον αξεπέραστο «τα πάντα όλα» Νικόλα: το ανίκητο (όπως και η βλακεία άλλωστε) «σύστημα πλημμύρα, η μπάλα στα νερά».

Τίποτε δεν είχαν ετοιμάσει, τίποτε διαφορετικό απ’ ό,τι εφαρμοζόταν έως τώρα –τα υπόλοιπα είναι παραμύθια.

Ασε, δε, που έπειτα από όσα μαθαίνω από τις χθεσινές διαδοχικές συναντήσεις του προέδρου Αλέξη με τους προέδρους Σταύρο και Βαγγέλη καταλήγω στο συμπέρασμα ότι το σκεπτικό τους όλο ήταν πως θα τρομάξουν (τρομάρα τους) οι Γερμανοί και οι λοιποί Ευρωπαίοι με τη λαϊκή στήριξη που έχουμε και θα κάνουν πίσω. Θα μας τη δώσουν την παράταση χωρίς δεύτερη κουβέντα. Αλλά εκείνοι, δεν…

Κακός μπελάς

Εννοείται ότι έκανα ρεπορτάζ για τις συναντήσεις, που κυμάνθηκαν γύρω από τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Δεν «εννοείται», αλλά το προσθέτω πως πληροφορούμενος διάφορα από εδώ και από εκεί, δηλώνω ανήσυχος. Πολύ. Αν το δίδυμο Σαμαράς – Βενιζέλος έπαιξαν την τύχη τους (και τη χώρα, όπως αποδεικνύεται) σε μια ζαριά με την απόφασή τους να πάμε σε πρόωρες εκλογές με όχημα την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τούτοι εδώ να δεις!

«Δεν είναι εύκολο να συγκρουστούν με μια κυβέρνηση που διαθέτει τέτοια πολιτική αποδοχή από τον λαό» φέρεται ειπών ο πρόεδρος Αλέξης, υπενθυμίζοντας παράλληλα τη δημοφιλία που και εκείνος απολαμβάνει.

–Και τι θα κάνει; ρώτησα έναν εκ των δύο που συνάντησε ο πρόεδρος Αλέξης χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σήκωσε τους ώμους.

–Ξέρω ‘γώ; Θα απευθυνθεί στον λαό, και πάλι.

–Ασε με λιγάκι να το μαντέψω: δημοψήφισμα ή εκλογές;

Σήκωσε πάλι τους ώμους ο άνθρωπός μου. Εγώ τους γιακάδες της καμπαρντίνας και αποχώρησα. Εχουμε μπλέξει, έχουμε μπλέξει άσχημα, αυτό μόνο έχω να πω.

Ολα (δεν) πάνε καλά

Δεν θέλω να ενσπείρω πανικό, αλλά μια πηγή μου στην Τράπεζα της Ελλάδος με ενημέρωσε ότι στερεύουν απελπιστικά τα διαθέσιμα των τραπεζών. Οι γριές, που δεν αντιλαμβάνονται προφανώς τους υψηλής έμπνευσης χειρισμούς της κυβέρνησης, εξακολουθούν να σηκώνουν ό,τι υπάρχει στα «βιβλιάρια» για να τα καταχωνιάσουν σε στρώματα, ψυγεία κ.λπ. Οι ρυθμοί με τους οποίους φεύγουν τα λεφτά από τις τράπεζες είναι καταιγιστικοί. Τόσο που, όπως μου είπαν, αν συνεχιστεί αυτή η ιστορία δεν είναι απίθανο να κλείσουν αύριο οι τράπεζες για το τριήμερο και την Τρίτη που θα ξανανοίξουν να έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων, αλλά και στις αναλήψεις των μικροκαταθετών!

Τόσο καλά.

Μια ωραία ατμόσφαιρα

Είμαι όμως βέβαιος ότι τα στιβαρά χέρια του «ουάου» αγοριού Γιάνη Βαρουφάκη θα μας προστατεύσουν και θα την ξεπεράσουμε την κρίση, διότι πολύ απλά το μπορεί, ρε παιδί μου, πώς το λένε!

Οποιος, δε, δεν το πιστεύει, είναι μίσθαρνο όργανο των εχθρών της πατρίδας, γερμανόφιλος στην καλύτερη περίπτωση ή γερμανοτσολιάς και υπηρέτης του Σόιμπλε.

Παρεμπιπτόντως, ο κύριος Βόλφγκανγκ, εντελώς «στραπατσαρισμένος» από τα όσα του έσουρε ο Τσίπρας στην προχθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ του ηρωικού ΣΥΡΙΖΑ, χθες εξήγησε με τον μοναδικό τρόπο που έχει ότι δεν υπάρχει καμία παράταση –όλα τελειώνουν στις 28 του μηνός. Την επόμενη εβδομάδα δηλαδή.

Ο Τσίπρας είπε του Παπούλια χθες, και στους Σταύρο και Βαγγέλη, ότι «τίποτε από όσα γίνονται δεν είναι κάτι που δεν περιμέναμε». Εγώ θα θυμίσω απλώς αυτό που είχε πει ο πρόεδρος Βαγγέλης στον πρόεδρο Αλέξη, κατά τη συνάντηση που είχαν αρχές Δεκεμβρίου πέρυσι στο υπουργείο των Εξωτερικών, και είχα καταγράψει σε αυτήν εδώ τη θέση:

–Αλέξη, δεν έχεις καταλάβει, αυτοί με το που θα αναλάβεις θα σε γαμ….

Του το υπενθύμισε χθες; Δεν γνωρίζω. Αλλά και να μην του το υπενθύμισε, φρονώ ότι δεν χρειαζόταν. Ο άλλος το έχει δει εδώ και ημέρες στην πράξη το έργο.

Δεν υπάρχει λόγος

Απευθύνθηκα σε κυβερνητικό παράγοντα να ρωτήσω αν θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις του προέδρου Αλέξη με πολιτικούς αρχηγούς.

«Οποιος το ζητήσει θα γίνει δεκτός» μου είπε.

Ο Σαμαράς που δεν το ζήτησε και δεν πρόκειται να το ζητήσει δεν βλέπω να καλείται προς ενημέρωση. Αυτό συνήγαγα.

Το άλλο που ρώτησα είναι αν στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να οργανώσει μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για να συζητηθούν οι εξελίξεις.

«Οχι» ήταν η κατηγορηματική άρνηση που εισέπραξα. Επίσης και ένα «δεν υφίσταται τέτοιο θέμα», όταν ρώτησα εάν ο Πρωθυπουργός προτίθεται να ζητήσει από τον νέο Πρόεδρο Προκόπη να συγκαλέσει «σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών».

Εδώ που τα λέμε, και γιατί να τη συγκαλέσει; Μήπως συμβαίνει κάτι έκτακτο; Κάτι εξαιρετικό; Ή γιατί είχε συγκληθεί όταν το ζητούσε κάθε τρεις και λίγο ο πρόεδρος Αλέξης;

Κορσέδες

Αναφέρθηκα προηγουμένως στα στιβαρά χέρια του «ουάου» υπουργού των Οικονομικών, και πόση εμπιστοσύνη έχω ότι θα μας βγάλει από την κρίση (αλήθεια, γιατί δεν κάνει εκείνα που έλεγε το ’10 στην Πλατεία Συντάγματος στους Αγανακτισμένους, απόψεις που του χάρισαν τον οιονεί «τιμητικό» τίτλο του «μετά Χριστόν προφήτη»;), αλλά φαίνεται πως δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη για τις ικανότητές του. Θα αποκαλύψω δε αυτό που συνέβη την περασμένη Δευτέρα στην αίθουσα αναχωρήσεων του Ελ. Βενιζέλος, τη στιγμή της επιβίβασης στο αεροπλάνο της πτήσης προς Βρυξέλλες, όταν ο Γιάνης πληροφορήθηκε από τους δημοσιογράφους ότι μαζί του, για να μετάσχει στο Eurogroup, συνταξιδεύει στο αεροπλάνο και ο αντιπρόεδρος Δραγασάκης!

–Είναι και ο Δραγασάκης εδώ.

–Πού; Στο αεροδρόμιο; ρώτησε ο «ουάου» Βαρουφάκης.

–Οχι, στο αεροπλάνο, πέρασε νωρίτερα μέσα, του είπαν και έμεινε «παγωτό» ο άνθρωπος, όπως φάνηκε από την αντίδρασή του.

Αφήνω κατά μέρος ότι στην καινούργια κυβέρνηση τα παλικάρια δεν κάνουν ούτε το αυτονόητο, μιας συνεννόησης, έστω τηλεφωνικής, και στέκομαι στο ίδιο το γεγονός: ότι για δεύτερη φορά ο Τσίπρας έστειλε τον Δραγασάκη, «μπάστακα» που λέγαμε παλιά, στο Eurogroup μη γίνει καμιά στραβή με τον πολυπράγμονα Γιάνη και βρεθεί προ τετελεσμένων.

Αδικο έχω που καταλήγω στο συμπέρασμα ότι δεν το βλέπω το sex symbol αγόρι να μακροημερεύει στην κυβέρνηση; Ακόμη και αν δεν τον διώξουν, όπως δείχνουν τα πράγματα σύντομα θα φύγει μόνος του –μπορεί να κάνει δουλειά υπό επιτήρηση; Δεν μπορεί!

Τον σκέφτομαι.