Πολιτική, κατά τον Φρανσουά Μιτεράν, είναι η διαχείριση των συμβόλων και κατά τον Μακάριο, η τέχνη του εφικτού. Ο συνδυασμός και των δύο έχει αποδειχθεί πολλάκις ως η ιδανική συνταγή μακροημέρευσης στην εξουσία.

Οσον αφορά το δεύτερο, θα κριθεί στο απώτερο μέλλον. Για το πρώτο, όμως, φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει πολύ καλό βαθμό.

Πριν από τις εκλογές αρκετοί υποστήριζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ταχύτατη πτώση, λόγω της καλλιέργειας πολύ μεγάλων προσδοκιών και της υποστήριξης μη ρεαλιστικών θέσεων.

Αν και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, θα αποτολμήσουμε την πρόβλεψη ότι ο βίος της νέας κυβέρνησης δεν θα είναι σύντομος καθώς:

– Είναι πρόσφατη μια μεγάλη εκλογική νίκη.

– Ενα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, κουρασμένο από τα «ίδια» πρόσωπα που τον κυβερνούν τα τελευταία χρόνια, επιθυμεί μια αλλαγή κομμάτων και προσώπων. Στο κάτω κάτω, όπως έχει πει η Μάε Γουέστ, «μεταξύ δύο κακών, διάλεξε εκείνο που δεν έχεις δοκιμάσει».

– Απαιτείται σημαντικός χρόνος για την ανασύνταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

– Πλέον έχει επιτευχθεί δημοσιονομική ισορροπία ύστερα από τόσες θυσίες και τόσα λάθη.

– Εχει επιστρέψει η ανάπτυξη από τα τέλη του 2014.

– Η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές μας πιθανότατα θα οδηγήσει σε μια πολιτική χαλάρωσης του όποιου προγράμματος θα ακολουθήσουμε, με αντάλλαγμα όμως την υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων.

Μια τέτοια συμφωνία θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο και εντυπώσεις καθώς θα τηρήσει έτσι μέρος των εξαγγελιών της.

Το ερώτημα βέβαια που παραμένει, είναι ποια θα είναι η κατεύθυνση των όποιων μεταρρυθμίσεων. Η μέχρι τώρα ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε να εντοπίζει το πρόβλημα περισσότερο στην αναδιανομή και λιγότερο στην παραγωγή και ενσωμάτωση στη διεθνή οικονομία.

Αποψή μας είναι ότι προέχει το δεύτερο, μέσω της αναδημιουργίας ενός δίκαιου και λειτουργικού κοινωνικού κράτους, που θα στηρίζεται σε ένα νέο εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο, τη μόνη λύση για την εξάλειψη της ανεργίας.

Αλλιώτικα, θα δικαιωθεί ο άγγλος ιστορικός E.H. Carr, που χαρακτηριστικά είπε: «Change is certain, progress is not».

Ο Αντώνης Ζαΐρης είναι αναπληρωτής αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Λιανικής Πώλησης Ελλάδος

Ο Γιώργος Σταμάτης είναι σύμβουλος ανάπτυξης επιχειρήσεων και συγγραφέας του βιβλίου «Ελληνοπάθεια»