Μπροστά σε μια περίεργη υπόθεση βρίσκονται οι αρμόδιες Αρχές το τελευταίο διάστημα και ψάχνουν απεγνωσμένα να εντοπίσουν τι ακριβώς έχει συμβεί, και από πότε συμβαίνει αυτό που θα περιγράψω στη συνέχεια. Από τα δύο αυτά στοιχεία θα εξακριβωθεί, πλην της γενικής αρχής ότι αυτή εδώ η χώρα δεν πρόκειται να γίνει κράτος ποτέ, και πόσο μας κόστισε το πράγμα.

Οπως με ενημέρωσε σοβαρή πηγή, άγνωστοι «χακάρισαν» (κοινώς έσπασαν τους κωδικούς ασφαλείας) της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Ανάπτυξης που φέρει την κωδική ονομασία ΕΣΗΔΗΣ (Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων «μεταφράζονται» αυτά τα αρχικά) με αποτέλεσμα να γίνουν διαβλητοί οι σχετικοί διαγωνισμοί για τις προμήθειες του Δημοσίου!

Ενημερωτικά αναφέρω ότι στο ΕΣΗΔΗΣ αναρτώνται προκηρύξεις διαγωνισμών για προμήθειες και υπηρεσίες, και ηλεκτρονικά επίσης υποβάλλονται οι προσφορές. Ετσι, κάποιος που είχε υποκλέψει τους κωδικούς ασφαλείας του συστήματος θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να μπαίνει στο σύστημα, να βλέπει τις προσφορές των αντιπάλων και να κερδίζει με ευκολία τους διαγωνισμούς προσφέροντας κατά τι λιγότερο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, αυτή την ώρα διεξάγονται εντατικές έρευνες για να βρεθεί ποιος ωφελήθηκε από το «χακάρισμα» των κωδικών και η νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης που έχει ήδη ενημερωθεί για το γεγονός ζήτησε τον άμεσο εντοπισμό των υπευθύνων, ώστε να τους παραπέμψει στις αρμόδιες Αρχές.

Μαντίλι καλαματιανό

Αντιθέτως, δεν έχω μάθει να βρίσκεται σε εξέλιξη καμία έρευνα (από πλευράς του προέδρου Αντώνη και των συν αυτώ) για το προχθεσινό δείπνο στην Αθηναΐδα με συνδαιτυμόνες κορυφαίους νεοδημοκράτες και κύριο μενού «σαμαράς ραγού, με πατάτες στον φούρνο». Δεν χρειάζεται άλλωστε.

Οσοι συγκεντρώθηκαν, συγκεντρώθηκαν σε έναν δημόσιο χώρο με πρωτοβουλία της φίλης μου Μαριέττας Γιαννάκου, από τις αξιοπρεπέστερες μορφές της πολιτικής ζωής, πράγμα που μου επιτρέπει να συμπεράνω ότι αν ήθελαν να κρατηθεί μυστικό το δείπνο θα το οργάνωναν σε κάποιο σπίτι. Το έκαναν λοιπόν για να πάρει όσο πιο επίσημο χαρακτήρα γινόταν. Διότι το συμπέρασμα ήταν, πρόεδρε Αντώνη μην κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις, «έχασες, έφυγες». Και αφού δεν το καταλαβαίνεις ο ίδιος θα σου το πούμε εμείς κουνώντας μαντίλι και δη καλαματιανό –λόγω εντοπιότητος.

Εχω πλήρη εικόνα για το τι ειπώθηκε κατά τη συνάντηση, τα οποία βαριέμαι να καταγράψω –δεν θα χαραμίσω και ολόκληρη τη στήλη μου για το τι επιφυλάσσει η σκληρή μοίρα στον πρόεδρο Αντώνη.

Θα πω μόνο ότι τον χορό ξεκίνησε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης (το παλικάρι δεν μασάει τα λόγια του, τα είπε και παρόντος του προέδρου Αντώνη για το τι και ποιος ευθύνεται για την ήττα). Και θα προσθέσω ότι τον έκλεισε με τη χαρακτηριστική κρητική λεβεντιά που τη διακρίνει η φίλη Ντόρα, η οποία δήλωσε για να μην παρεξηγηθεί ότι «δεν έχει καμιά προσωπική φιλοδοξία».

Θα αναφέρω ότι όλα θα αρχίσουν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την προσεχή Πέμπτη που ο μήνας έχει 19 και δεν έχω καταλάβει γιατί τη συγκάλεσε ο πρόεδρος Αντώνης –επί δυόμισι χρόνια, σημειώνω, στους βουλευτές της ΝουΔού δεν επιτράπηκε να μιλήσουν σε ΚΟ ούτε μία φορά, έτσι για δείγμα. Τώρα τι τον έπιασε και θέλει να τους ακούσει;

Οι βουλευτές που θα μιλήσουν, και η αγαπημένη Ντόρα είναι μέσα σε αυτούς, θα τονίσουν ότι είτε η κατάσταση στη χώρα ηρεμήσει είτε πάει στα βράχια η παράταξη με αρχηγό Σαμαρά δεν ξανακερδίζει εκλογές. Γι’ αυτό πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των προκατόχων του και να αποχωρήσει, όπως έκανε λ.χ. ο Καραμανλής χωρίς να τον αμφισβητεί κανείς.

Δεν ξέρω τι θα πει ο πρόεδρος Αντώνης, γνωρίζω –γιατί αυτό με ενημέρωσαν –ότι στη νέα ΚΟ που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ζήτημα να ελέγχει καμιά 15αριά βουλευτές.

Στενοχωριέμαι, ήδη.

Τέρμα τα χρυσά όνειρα

Στενοχώρια με πιάνει επίσης όταν έχω να μεταφέρω άσχημα νέα. Αισθάνομαι σαν τον «Αγγελο, Εξάγγελο» στο σχετικό τραγούδι του Νιόνιου (Σαββόπουλου) που κάτι τέτοια έκανε μέχρι που τον έδιωξαν διότι «αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει, καλύτερα να μην μας πει κανένα»!

Σφίγγεται η καρδιά μου που πρέπει να ανακοινώσω στο λαϊκό κίνημα Χαλκιδικής και περιχώρων ότι όσοι οραματίστηκαν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα διώξει κλωτσηδόν την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός που δια χειρίζεται τα μεταλλεύματα χρυσού στις Σκουριές θα διαψευσθούν.

Θα έλεγα ότι πρέπει να αλλάξουν και πλευρό, αλλά δεν το κάνω, διότι είμαι άνθρωπος ευγενής και δεν αρμόζει στην αγωγή μου να πω τέτοια πράγματα. Θα πω μόνο ότι, όπως εγκύρως πληροφορήθηκα, η εταιρεία όχι μόνο δεν φεύγει αλλά θα εγκατασταθεί για τα καλά στην περιοχή υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλει ένα μεγαλύτερο μίσθωμα από αυτό που αγόρασε τα μεταλλεία. Πόσο δεν ξέρω, αλλά εάν αυτό δεν γίνεται εφικτό νομικά, η κυβέρνηση θα ζητήσει να παραχωρηθεί στο ελληνικό Δημόσιο ένα ποσοστό της τάξεως του 20% της επένδυσης.

Προσεχώς περισσότερα.

Στα γκισέ η Ελλάδα αναστενάζει

Στενόχωρων νέων, συνέχεια. Παρά τις διαβεβαιώσεις που παρέχει αφειδώς η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει θέμα και πως οι Ευρωπαίοι και μια κάποια κυρία Μέρκελ που είναι απομονωμένη (άλλο πάλι και τούτο που διαρρέει από κυβερνητικές πηγές!) στο τέλος θα καμφθούν, η αλήθεια είναι ότι ουδείς πείθεται. Αυτό είναι το τρελό δε, δεν πείθονται ούτε αυτοί που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ!

Τραπεζική πηγή μου μού ανέφερε ότι καθημερινά και με εντεινόμενο ρυθμό από την περασμένη εβδομάδα τα γκισέ αιμορραγούν.

–Πόσο; ρώτησα.

–Από 300 έως 500 εκατομμύρια! Και δεν ξέρουμε πού και πώς θα σταματήσει αυτό.

Απλό. Θα πειστούμε όλοι ότι το αριστερό μου αγόρι Αλέξης, τούς γοήτευσε όλους χθες, και ξεροί οι Ευρωπαίοι όπως είναι, θα σπεύσουν να δεχθούν τα αιτήματά του.

Αυτός, αυτοί και τα μυστήρια

Το ξέρω ότι έχουν γραφεί βιβλία για τα «Μυστήρια των Παρισίων», αλλά και για άλλα μυστήρια. Δεν έχω ακούσει τίποτε να έχει γραφεί για τα μυστήρια των Βρυξελλών. Πιθανότατα κάποια στιγμή. Επί του παρόντος αθροίζω στα μυστήρια (για τον ιστορικό του μέλλοντος) ότι ενώ ο πρόεδρος Αλέξης επιστρέφει σήμερα και θα είναι εδώ μαζί μας, το «ουάου» αγόρι Βαρουφάκης με τον αντιπρόεδρο Δραγασάκη και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας παραμένουν στις Βρυξέλλες.

–Μα γιατί; ρώτησα.

–Ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας μού απάντησαν. Θα έχουν επαφές σε διάφορα επίπεδα.

Δεν τόλμησα φυσικά να ρωτήσω αν οι επαφές αυτές συμπεριλαμβάνουν εκείνους τους κατώτερους υπαλλήλους των δανειστών, όπως ο Πολ Τόμσεν με τον οποίο μεν δεν συζητούν αλλά μέχρι τώρα έχουν συναντηθεί, ο «ουάου» Γιάνης συγκεκριμένα, δυο – τρεις φορές.