Καμία φορά έχει πλάκα να γυρίζεις λίγο πίσω. Και δεν θα σας πάω μακριά, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις 25 Ιανουαρίου.

Τότε συγκρούονταν δύο απόψεις.

Η μια έλεγε πως αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, θα καταστραφεί η Ελλάδα.

Η άλλη πως αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αλλάξουν τα πράγματα στην Ευρώπη.

Ε λοιπόν είμαστε μόλις στη δεύτερη μετεκλογική εβδομάδα και προς το παρόν διαψεύδονται και οι δυο.

Η Ελλάδα μια χαρά επιβίωσε από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε έγινε Αρμαγεδδών, ούτε ήλθε η Δευτέρα Παρουσία. Ισα ίσα που έχει και παγκόσμιο σταρ τον Βαρουφάκη.

Η Ευρώπη από την άλλη πλευρά παραμένει ίδια κι απαράλλαχτη όπως ήταν πριν από τις 25 Ιανουαρίου. Με τα ίδια πρόσωπα, τους ίδιους συσχετισμούς, τους ίδιους κανόνες και τις ίδιες διαδικασίες.

Κάπως έτσι η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρώπη που ξέραμε είναι υποχρεωμένες να συμβιώσουν κι (απ’ όσο ακούω) όλοι δηλώνουν ότι αυτήν τη συμβίωση επιθυμούν.

Πώς θα γίνει αυτό με δεδομένες τις θέσεις των δύο πλευρών; Ειλικρινά δεν μπορώ να πω, ούτε να προβλέψω. Από χθες πάντως η σύγκρουση είναι ορατή.

Νομίζω ότι ο Γιούνκερ ήταν σαφής. Και το Βερολίνο. Και ο Ρέντσι. Και ο Ολάντ. Και το Eurogroup. Γενικά όλοι τους ήταν σαφείς διότι όλοι είπαν το ίδιο πράγμα.

Συγχαρητήρια για τη νίκη, κακό πράγμα η λιτότητα αλλά εδώ υπάρχουν κανόνες, υπάρχουν δεσμεύσεις, και μόνο μέσα από τους κανόνες μπορεί να αλλάξει η οικονομική πολιτική. Αν αυτά που λέγατε δεν γίνονται, τότε πρέπει να αλλάξουν αυτά που λέγατε.

Με άλλα λόγια, ο συμβιβασμός είναι εφικτός αλλά δεν είναι εφικτός ο οιοσδήποτε συμβιβασμός.

Οποιος θέλει, το ακούει. Οποιος θέλει, το καταλαβαίνει. Οποιος θέλει, το παίρνει υπόψη του. Αλλά όποιος δεν το ακούσει, δεν το καταλάβει και δεν το πάρει υπόψη του κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο αίτημα της Ελλάδας για χρόνο, η Ευρώπη απαντάει με πίεση. Επιμένει στο όριο της 28ης Φεβρουαρίου, ζητάει «σαφή δήλωση προθέσεων» έως την προσεχή Πέμπτη και παραπέμπει το θέμα στο Eurogroup.

Κατόπιν αυτού έχω την αίσθηση πως η νέα κυβέρνηση έμαθε πλέον από τους Ευρωπαίους ό,τι χρειαζόταν να μάθει –κι υπό αυτήν την έννοια τα ταξίδια Τσίπρα και Βαρουφάκη ήταν επιτυχή.

Το ζήτημα είναι τώρα πώς θα διαχειριστεί όσα έμαθε από τους Ευρωπαίους στο εσωτερικό της χώρας.

Υποθέτω ότι θα είναι το δυσκολότερο.