Σε μια ανάλυσή του για τον ΣΥΡΙΖΑ που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στη «Μοντ», ο καθηγητής του Παντείου Γεράσιμος Μοσχονάς επισήμανε ότι το κόμμα αυτό στηρίζεται στην αρχή «δεν είμαστε ρυμουλκό του εκλογικού σώματος, αντιθέτως το έλκουμε προς την πλευρά μας, το ωθούμε προς τα αριστερά». Κάτι ανάλογο θέλει να κάνει και με την Ευρώπη. «Η αλλαγή στην Ευρώπη ξεκινά από τον Νότο» διατυμπανίζει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώτος σταθμός μετά την Αθήνα θα είναι η Μαδρίτη. Και ύστερα θα αρχίσουν να πέφτουν μία μία οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, για να αλωθεί στο τέλος το Βερολίνο –χωρίς καν να προηγηθεί το Μανχάταν.

Τίποτα τέτοιο, βέβαια, δεν θα συμβεί. Οχι επειδή θα το εμποδίσουν οι Γερμανοί, αλλά επειδή η επανεξέταση του μείγματος λιτότητα/ανάπτυξη στην Ευρώπη υπαγορεύεται από την οικονομική λογική, όχι από κάποια ριζοσπαστική ιδεολογία. Ο ΣΥΡΙΖΑ το ξέρει. Και για αυτό τα στελέχη του σπεύδουν να συναντήσουν εκείνους ακριβώς τους ηγέτες που μέχρι πρόσφατα κατηγορούσαν για συμβιβασμούς και υποταγή στη μονόδρομη ευρωπαϊκή σκέψη: τον Ολάντ, τον Ρέντσι, τον Ντράγκι. Ο στόχος τους δεν είναι, βέβαια, να τους «έλξουν προς την πλευρά τους». Αλλά να τους ζητήσουν να πιέσουν το Βερολίνο να δώσει χρόνο στην Ελλάδα, αφού γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα αποβεί προς όφελος και των δικών τους χωρών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ενηλικιώνεται. Και η ενηλικίωση αυτή συνοδεύεται από πολλαπλή διόρθωση πορείας –αν όχι αναστροφή. Χθες ζητούσε κούρεμα του χρέους, σήμερα αρκείται στην απομείωσή του. Χθες διακήρυσσε ότι δεν θα πληρώσει τα ομόλογα της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, σήμερα βεβαιώνει ότι θα το κάνει. Χθες απειλούσε ότι θα στραφεί προς τη Ρωσία, σήμερα τονίζει ότι τέτοια σκέψη δεν υπάρχει στο τραπέζι. Το μόνο που δεν μπορεί να κάνει, τουλάχιστον προς το παρόν, είναι να διορθώσει την επιλογή που σόκαρε όλους τους Ευρωπαίους, γαλάζιους, κόκκινους και πράσινους: την κυβερνητική συμμαχία με τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

Για να εξιλεωθεί, και να πείσει ότι η ενηλικίωσή του δεν είναι οφθαλμαπάτη, θα πρέπει τώρα να παρουσιάσει και ένα αξιόπιστο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.