Ονομάζεται Trombinoscope, Προσωποσκόπιο, και είναι ένα είδος επετηρίδας του γαλλικού πολιτικού κόσμου που εκδίδεται κάθε χρόνο από το 1981, με βιογραφίες 7.500 ανθρώπων. Παράλληλα, απονέμονται και βραβεία. Ενα σώμα 120 κριτών, όλοι πολιτικοί δημοσιογράφοι, επιλέγουν την «πολιτική αποκάλυψη», τον «βουλευτή», τον «γερουσιαστή», τον «υπουργό», την «πολιτική προσωπικότητα», τον «δήμαρχο» και τον «Ευρωπαίο» της χρονιάς που πέρασε. Αυτήν τη φορά, για πρώτη φορά, βράβευσαν ως «δήμαρχο της χρονιάς» έναν ακροδεξιό, τον 44χρονο Στιβ Μπριουά.

Ο Μπριουά είναι ένας από τους 11 δημάρχους που εξέλεξε τον Μάρτιο η Μαρίν Λεπέν. Ενα από τα πρώτα πράγματα που έκανε μόλις ανέλαβε τα ηνία του Ενέν-Μπομόν ήταν να πετάξει την Ενωση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τα 20 τ.μ. που της διέθετε ο Δήμος. Ποινικοποίησε επίσης την «επιθετική επετεία», στοχοποιώντας ξεκάθαρα τους Ρομά –αλλά δικαστήριο της Λίλλης τον ακύρωσε. Ο Μπριουά δεν φανταζόταν ούτε στα πιο τρελά όνειρά του πως σύντομα θα δικαιωνόταν από το «μιντιακο-πολιτικό σύστημα» που αναθεματίζει συνεχώς το Εθνικό Μέτωπο.

«Δεν ανταμείβουμε κάποιο έργο, είναι ένας τρόπος να υπογραμμίσουμε την άνοδο του Εθνικού Μετώπου και την τοπική εδραίωσή του» επεχείρησε να εξηγήσει η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Αρλέτ Σαμπό. «Δεν είναι μια ανταμοιβή αλλά μια αναγνώριση, ένα σύμβολο» επιχειρηματολόγησε ένας άλλος κριτής, ο Ζιλ Λεκλέρκ. Τελικά κατάφεραν τα εξής: Να γίνει η τελετή στο Hotel de Lassay, επίσημη κατοικία του (σοσιαλιστή) προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν, χωρίς την παρουσία του. Να σνομπάρουν την εκδήλωση οι τέσσερις από τους επτά βραβευθέντες, συμπεριλαμβανομένου του Μανουέλ Βαλς και του Εμανουέλ Μακρόν. Να δοθεί η ευκαιρία στο Εθνικό Μέτωπο που είχε προσέλθει πάνοπλο να κυριαρχήσει στην τελετή. Να βρεθεί ο Ζιλ Λεκλέρκ στην αμήχανη θέση να βραβεύσει τον Μπριουά, ρωτώντας τον για «ξεκάρφωμα» «πού βρισκόσασταν κύριε την 11η Ιανουαρίου;» –την ημέρα των μεγαλειωδών διαδηλώσεων «ιερής ενότητας» στη Γαλλία. Να υποχρεωθεί ο Λοράν Ζοφρέν, ο διευθυντής της «Libération», να διευκρινίσει δημόσια πως απουσίαζε την ημέρα που οι συν-κριτές του αποφάσισαν να βραβεύσουν τον ακροδεξιό, προσωπικά διαφωνεί –το χαρτί της βράβευσης, πάντως, το υπέγραψε. Και να γεμίσει ο προοδευτικός Τύπος άρθρα που περιελάμβαναν τη λέξη «ντροπή».