Τα αποτελέσματα των εκλογών και η αλλαγή που επέφεραν με κάνουν να θυμηθώ τις μακρινές εκλογές του 1981, όταν κάτω από άλλες συνθήκες είχε κερδίσει το ΠΑΣΟΚ (48%) και προχώρησε στην κυβέρνηση της Αλλαγής. Αλλες εποχές…

Νέος πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου, Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αρχιζε μια νέα περίοδος στην ελληνική πολιτική ζωή με εναλλαγή στην εξουσία και εφαρμογή ενός αλλού προγράμματος, με θεσμικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Πώς ήταν η συνάντηση των δύο ανδρών όταν ο νέος πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Προεδρικό Μέγαρο; Μου τη διηγήθηκε έπειτα από χρόνια ο ίδιος ο Ανδρέας.

«Ο Καραμανλής με περίμενε ευδιάθετος, χαρούμενος θα έλεγα, μου έδωσε συγχαρητήρια και αμέσως με ρώτησε κοφτά.

–Πιστεύεις, Ανδρέα, πως όλοι αυτοί που σε ψήφισαν είναι σοσιαλιστές;

–Ασφαλώς όχι, κ. Πρόεδρε, του απάντησα.

–Να σου πω εγώ τι είναι, μου είπε με την ιδιόρρυθμη προφορά του.

–Είναι αναρχικοί! Ολοι οι Ελληνες είναι αναρχικοί, τη μια μέρα σε στηρίζουν, την άλλη σε βρίζουν. Τα θέλουν όλα δικά τους. Είναι ο πιο δυσκολοκυβέρνητος λαός. Να το ξέρεις αυτό.

Και να σου πω και κάτι άλλο, συνέχισε:

–Τώρα είσαι ο πιο δυνατός Ελληνας, όλοι τα περιμένουν όλα από σένα. Εσύ θα αποφασίζεις για όλα. Αλλά θα ‘ρθει μια στιγμή που δεν θα μπορείς να πας το μολύβι σου από εδώ εκεί (και έκανε την αντίστοιχη κίνηση με το στιλό πάνω στο γραφείο του). Να μην το ξεχνάς αυτό! (Είχε πάντα στο μυαλό του τη στιγμή που έφυγε για το Παρίσι)».

Ο Καραμανλής αρέσκετο σε παραινέσεις, γιος δασκάλου άλλωστε, που απηχούσαν την ενστικτώδη και έμφυτη ηγεσία του.

Η σημερινή αναφορά μας, όσο απλοϊκή και να φαίνεται, είναι λάθος να εκληφθεί ως χαριτολόγημα της πολιτικής. Το κυβερνάν στην Ελλάδα με τις γνωστές νοοτροπίες είναι άκρως απαιτητικό. Οι σοβαρότεροι κάτι ξέρουν. Καμιά σχέση με τον ρόλο της αντιπολίτευσης που μοιάζει με παιδική χαρά μπροστά στις ευθύνες των αποφάσεων και την πραγμάτωσή τους.

Ας ευχηθούμε οι νικητές των χθεσινών εκλογών να αντιμετωπίσουν με ωριμότητα και επάρκεια τον δύσκολο ρόλο που τους ανέθεσε ο λαός σε καιρούς κρίσης. Το γνωστό «Αρχή άνδρα δείκνυσι» ισχύει πάντα.

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός