Τα επόμενα 40 χρόνια οι άνθρωποι θα πρέπει να παράγουν περισσότερα τρόφιμα από όσα έχουν παραγάγει συνολικά τα προηγούμενα 10.000 χρόνια.

Με τα αστικά κέντρα όμως να εξαπλώνονται γοργά κατασπαράσσοντας εδάφη, με την αγροτική παραγωγή να μειώνεται και τη ζήτηση για βιοκαύσιμα να αυξάνεται, η παροχή δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση. Οι έξυπνοι αγρότες, οι επιστήμονες και οι επιχειρηματίες έχουν λαμπρές ιδέες, χρειάζονται όμως χρήματα για να τις υλοποιήσουν.

Οι μεγάλοι επενδυτές, που συνήθως αγοράζουν και πωλούν εταιρείες, φαίνεται να έχουν μυριστεί την ευκαιρία. Μέχρι τώρα διεθνώς, εννιά στις δέκα αγροτικές επιχειρήσεις ήταν οικογενειακές. Τα δημογραφικά στοιχεία όμως αποκαλύπτουν αλλαγές: η μέση ηλικία των αγροτών σε Ευρώπη, Αμερική και Ωκεανία είναι πλέον κοντά στα 60. Συχνά τα παιδιά τους δεν ασχολούνται με τη γεωργία επειδή ασχολούνται με άλλες δουλειές. Επίσης, οι νέες τεχνολογίες και η αύξηση των καλλιεργειών που απαιτούνται πλέον για να είναι κερδοφόρα η δουλειά τους απαιτούν επενδύσεις που λίγοι αγρότες μπορούν να κάνουν.

Θεσμικοί επενδυτές όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν αρχίσει να επενδύουν στην αγορά καλλιεργήσιμης γης. Αλλοι αγοράζουν βοσκοτόπια και τα μετατρέπουν σε καλλιέργειες οπωροφόρων, ενώ επενδυτές που είναι έτοιμοι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο πηγαίνουν σε μέρη όπως η Ουκρανία, η Ζάμπια και η Βραζιλία που δεν χρησιμοποιούν ακόμα προηγμένες τεχνικές και έτσι έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες αύξησης της παραγωγής. Πριν από τέσσερα χρόνια, το επενδυτικό ταμείο του Κατάρ ζήτησε να αγοράσει το 50% από τις φάρμες της Αυστραλίας και να τις ενώσει σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο. Μια άλλη εταιρεία αγόρασε μια γαλακτοκομική μονάδα, αμπελώνες και εδάφη όπου καλλιεργούνταν ντομάτες στην Καλιφόρνια και φύτεψε παντού αμυγδαλιές –η τιμή των αμυγδάλων διεθνώς έχει εκτοξευθεί επειδή ξαφνικά οι Κινέζοι τα καταναλώνουν σαν τρελοί.

Τέτοιου είδους επενδύσεις στην αγροτική παραγωγή είναι ακόμα περιορισμένες σε σύγκριση με άλλους τομείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 36 μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια έχουν επικεντρωθεί στην αγροτική παραγωγή με ποσά που φθάνουν τα 15 δισ. δολάρια –σε σύγκριση με 144 κεφάλαια που έχουν επενδύσει περίπου 89 δισ. δολάρια στις υποδομές και 473 που έχουν επενδύσει άνω των 163 δισ. δολαρίων στην αγορά ακινήτων.

Δεν είναι λίγοι οι αγρότες που έχουν να αφηγηθούν αστείες ιστορίες με τύπους από τη Γουόλ Στριτ να αναρωτιούνται «πώς φυτεύονται τα κοτόπουλα». Με τη ζήτηση της παραγωγής να προβλέπεται ότι θα εκτοξευθεί στα ουράνια, η αγροτική γη γίνεται όλο και πιο πολύτιμη. Το ίδιο και οι άνθρωποι που ξέρουν να οργώνουν τη γη και να δρέπουν τους καρπούς της. Μήπως ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε αυτόν τον τομέα λίγο πιο σοβαρά; Πριν σπεύσουν τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια;