Δεν ξέρω αν το έχετε πάρει χαμπάρι μέσα στην προεκλογική κακοφωνία αλλά υπάρχει κάτι στο οποίο συμφωνούν όλοι όσοι μας παρακολουθούν.

Ποιοι όλοι; Η Λαγκάρντ, ο Μοσκοβισί, ο Σαπέν, ο Ντεϊσελμπλούμ. Η Μέρκελ, ο Ολάντ, ο Γιούνκερ, ο Σόιμπλε. Οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες. Οι πολιτικοί και οι τεχνοκράτες. Οι Φινλανδοί, οι Ολλανδοί, οι Αυστριακοί και τα άλλα παιδιά.

Και σε τι συμφωνούν; Οτι η Ελλάδα υπό όποια κυβέρνηση βρεθεί είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τις συμφωνίες και τις δεσμεύσεις της. Με άλλα λόγια, το κοντέρ δεν μηδενίζεται με τις εκλογές, τίποτα δεν ξαναρχίζει από την αρχή κι άλλος δρόμος για το ευρώ δεν υπάρχει.

Δεν νομίζω ότι μπορούν να μας το πουν πιο ρητά και πιο καθαρά. Δεν νομίζω να έχει ακουστεί κάποια διαφορετική άποψη. Αλλά δεν νομίζω να έχουν υπάρξει και τόσοι άνθρωποι που τόσο πεισματικά κάνουν ότι δεν ακούν.

Το 59,9% των Ελλήνων δηλώνει στην τελευταία μέτρηση της GPO ότι όλοι αυτοί τελικά θα υποχωρήσουν μπροστά στην αποφασιστικότητα των ημέτερων στρατευμάτων.

Θα το ξανασκεφθούν δηλαδή δύο φορές και θα βάλουν την ουρά στα σκέλια.

Με άλλα λόγια, το 59,9% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι άλλοι μπλοφάρουν. Πού το στηρίζει; Από πού προκύπτει; Πώς αποδεικνύεται; Πότε έχει ξανασυμβεί; Γιατί να υποχωρήσουν; Μυστήριο! Θέμα πίστης.

Διότι το πιστεύουν με την ίδια ανορθολογική βεβαιότητα που οι πρώτοι χριστιανοί έμπαιναν στην αρένα με τα λιοντάρια. Και αυτοί ήταν βέβαιοι ότι «η πίστη σώζει!» αλλά τελικά τούς έτρωγαν τα λιοντάρια.

Δυστυχώς στην πολιτική, όπως και στη θρησκεία, η ανορθολογική πίστη είναι βολική. Ξέρετε γιατί; Επειδή εδραιώνει τη θεωρία μιας ψήφου χωρίς επιπτώσεις και χωρίς συνέπειες.

Λες κι ο Παπανδρέου, ας πούμε, βούλιαξε τη χώρα επειδή έτυχε να περνάει έξω από το Μαξίμου. Και όχι επειδή τον έστειλαν εκεί 3.012.542 ψηφοφόροι που πίστεψαν ότι «λεφτά υπάρχουν!».

Βεβαίως, όταν αργότερα σκούρυναν τα πράγματα, οι ίδιοι ψηφοφόροι διαμαρτύρονταν ότι εξαπατήθηκαν. Μπα; Πόσο μυαλό ήθελε τότε για να καταλάβουν ότι η χώρα βούλιαζε; Απλώς βολεύτηκαν να πιστεύουν αυτό που ήθελαν να ακούν.

Πόσο μυαλό χρειάζεται τώρα για να καταλάβει κάποιος ότι «άλλο σενάριο» δεν υπάρχει; Οτι μας το λένε σε όλους τους τόνους και αν χρειαστεί θα μας το δείξουν κιόλας με δικές μας δαπάνες;

Αλλά έτσι έχουν τα πράγματα στη δημοκρατία. Οι χειρότερες καταστροφές έχουν δρομολογηθεί από τις μαζικότερες ψευδαισθήσεις.

Ξέρετε γιατί; Επειδή η ψήφος έχει και συνέπειες και επιπτώσεις. Απλώς δεν επιμερίζονται ατομικά. Κι έτσι την πληρώνουν όλοι μαζί.