Σήμερα θα σας διηγηθώ μια πρόσφατη ιστορία ιδιαιτέρως διδακτική.

Οταν προκηρύχθηκε η προεδρική εκλογή, η Ελλάδα χωρίστηκε στα δυο –για την ακρίβεια 60-40 σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Σε εκείνους που έλεγαν ότι είναι επικίνδυνο να μην εκλεγεί Πρόεδρος διότι θα πάμε σε εκλογές και η εκλογική διαδικασία κινδυνεύει να διαταράξει μια εύθραυστη οικονομική ισορροπία.

Και σε εκείνους που έλεγαν ότι δεν τρέχει κάστανο κι ότι οι εκλογές δεν αποτελούν παράγοντα αστάθειας –αν δεν απατώμαι αυτή είναι ακριβώς η διατύπωση που είχε χρησιμοποιήσει ο Φώτης Κουβέλης.

Οι πρώτοι κατηγορούσαν τους δεύτερους για «ανευθυνότητα». Και οι δεύτεροι τους πρώτους για «κινδυνολογία».

Τελικά αποδεικνύεται και με αριθμούς ότι δεν ήταν κινδυνολογία αλλά κίνδυνος. Πραγματικός και ουσιαστικός κίνδυνος.

Και δεν εννοώ μόνο την πτώση του Χρηματιστηρίου ή την άνοδο των επιτοκίων –αυτά ας πούμε ότι μπορούν να αναστραφούν κάποια στιγμή.

Εννοώ την πρωτοφανή κατάρρευση των δημοσίων εσόδων. Από τις 8 Δεκεμβρίου, ημέρα που ανακοινώθηκε το χρονοδιάγραμμα της προεδρικής εκλογής, οι φορολογούμενοι κήρυξαν ουσιαστικά στάση πληρωμών.

Σου λέει ο άλλος «εκλογές έρχονται, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται και χαρίζει φόρους, γιατί να πληρώσω; Κάτσε μήπως μας κόψουν κάτι τα παιδιά!».

Αποτέλεσμα; Συνολική υστέρηση φορολογικών εσόδων 1,3 δισ. για το 2014 –σχεδόν τα μισά μόνο μέσα στον Δεκέμβριο.

Το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου τα έσοδα είναι ήδη μειωμένα κατά 80% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2014.

Νά το λοιπόν το κόστος των εκλογών που δεν υπήρχε. Και μη μου πείτε ότι οι Ελληνες δεν πληρώνουν επειδή δεν έχουν να πληρώσουν διότι αποκλείεται να φτώχυναν όλοι μαζί τα μεσάνυχτα της 8ης Δεκεμβρίου!

Κι επειδή ακούω κάποιους κουτοπόνηρους να αναρωτιούνται «και τι θα γίνει που δεν πληρώσαμε;» σπεύδω να τους καθησυχάσω. Δεν πειράζει, παιδιά, θα πληρώσετε μετά και περισσότερα.

Διότι η τρύπα του 2014 θα μεταφερθεί στο 2015 –δεν πρόκειται να γλιτώσει κανένας.

Και θα προστεθεί στα 2 δισ. που ήδη υπολόγιζε η τρόικα ότι λείπουν για το 2015 και στα οποία θα προστεθούν (αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ) άλλα 2 δισ. από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και άλλα 11,5 δισ. από το «πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ».

Μη με ρωτήσετε πού θα βρεθούν τόσα λεφτά διότι μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως ούτε ο Σόιμπλε θα τα δώσει, ούτε θα τα στείλει ο Ντράγκι με αεροπλάνα.

Στις τσέπες μας θα βρεθούν. Στα εισοδήματά μας. Και στις καταθέσεις.

Απλώς κάθε μέρα βλέπω να λείπουν όλο και περισσότερα. Κι όλο λιγότερους διατεθειμένους να τα πληρώσουν!