Τα ευχάριστα νέα είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει άλλος δρόμος» από το ευρώ. Επιτέλους, θα προσέθετα εγώ.

Τα λιγότερο ευχάριστα νέα είναι ότι τώρα πρέπει να μας πει πώς θα βαδίσει αυτόν τον δρόμο. Και κυρίως πώς θα ξεπεράσει τις λακκούβες.

Πάμε λοιπόν να μιλήσουμε επί της ουσίας.

Ο δρόμος του ευρώ έχει δύο κυρίαρχα χαρακτηριστικά.

Πρώτον, διαθέτει θεσμούς διαχείρισης του κοινού νομίσματος και της οικονομικής πολιτικής που το συνοδεύει. Υπάρχει, ας πούμε, το Eurogroup, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έως ένα σημείο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κ.λπ., όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις και όπου λειτουργούν συγκεκριμένοι συσχετισμοί.

Δεύτερον, έχει κανόνες διαχείρισης του κοινού νομίσματος και της οικονομικής πολιτικής που το συνοδεύει. Εχει, ας πούμε, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς και δεκάδες άλλα σύμφωνα, κανονισμούς και συνθήκες.

Οποιος βαδίζει λοιπόν τον δρόμο του ευρώ, τον βαδίζει με συγκεκριμένη παρέα και με συγκεκριμένο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Οποιος θέλει άλλη παρέα και άλλον Κώδικα παίρνει το κουβαδάκι του και πάει σε άλλη παραλία.

Πάμε παρακάτω.

Αν μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βαδίσει τον ίδιο δρόμο με τους προκατόχους της είναι προφανές πως με τους ίδιους θεσμούς και τους ίδιους κανόνες θα οδηγηθεί στο ίδιο αποτέλεσμα –άντε να προσθέσω, περίπου.

Οσες φορές κι αν πάρεις την Εθνική Οδό Αθήνας – Θεσσαλονίκης είτε στην Αθήνα θα καταλήξεις είτε στη Θεσσαλονίκη. Κανένας δρόμος δεν μπορεί να είναι ταυτοχρόνως και ίδιος και διαφορετικός.

Ως εκ τούτου, η μόνη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ ή όποιου άλλου αναζητεί να επιτύχει κάποιο άλλο αποτέλεσμα είναι είτε να αλλάξει τους θεσμούς είτε να αλλάξει τους κανόνες του ευρώ.

Ολα τα υπόλοιπα είναι απλώς κουραφέξαλα.

Ερώτηση κρίσεως. Πιστεύει κανείς ότι μια ελληνική κυβέρνηση (όποια κι αν είναι αυτή) μπορεί να αλλάξει το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί σήμερα η ευρωζώνη;

Οποιος το πιστεύει προφανώς θα επιλέξει να υποστηρίξει αυτήν την πεποίθηση με την ψήφο του. Μπορεί ακόμη να κάνει και κάνα τάμα στις εικόνες που δεν θα κατεβάσει ο Σαμαράς.

Οποιος δεν το πιστεύει είναι υποχρεωμένος να αποδεχθεί πως όλα τα άλλα που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εντελώς ασύμβατα με τον δρόμο του ευρώ.

Και ως εκ τούτου είτε δεν θα βαδίσουμε τον δρόμο είτε δεν θα ισχύσουν τα υπόλοιπα.

Εκτός κι αν συμφωνήσουμε πως θα τρέχουμε μεν με χίλια στην Αθηνών – Θεσσαλονίκης αλλά ξαφνικά θα φθάσουμε για διακοπές στην Κρήτη.

Κι εκεί να δεις πώς χορεύουν πεντοζάλη.