Μια τεράστια οικονομική κρίση ξέσπασε στη Ρωσία στα τέλη του 2014. Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά σχεδόν 50% σε σύγκριση με τον Ιούνιο και το ρούβλι βούλιαξε μέσα στον Δεκέμβριο. Τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν κατά 135 δισ. δολάρια και ο πληθωρισμός έφτασε σε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό. Η κατάσταση μάλιστα αναμένεται ότι θα χειροτερέψει κι άλλο.

Οι τρέχουσες τιμές του πετρελαίου θα αναγκάσουν τη Ρωσία να μειώσει στο μισό τις εισαγωγές –μια κίνηση που σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη αύξηση του πληθωρισμού θα μειώσει σημαντικά το επίπεδο διαβίωσης των Ρώσων. Εάν προσθέσουμε σε αυτά και τη συνεχιζόμενη αύξηση της διαφθοράς, τότε είναι πιθανό να υπάρξει μεγάλη μείωση της ρευστότητας σε συνδυασμό με μια μείωση της τάξης του 8-10% στην παραγωγή. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποφύγει προσεκτικά να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην οικονομία. Ομως με την οικονομία να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, δεν μπορεί να υποκρίνεται για πάντα. Οταν θα αναγνωρίσει την πραγματικότητα, θα έχει λίγα περιθώρια ελιγμών.

Ο Πούτιν, που δεν είναι ειδικός στην οικονομία, λαμβάνει όλες τις αποφάσεις οικονομικής πολιτικής δίνοντας εντολές σε κορυφαία στελέχη κρατικών επιχειρήσεων και υπουργούς, συχνά σε συναντήσεις τετ α τετ. Το αποτέλεσμα είναι ότι η ρωσική οικονομική πολιτική είναι κατακερματισμένη και δυσλειτουργική.

Εάν θέλει να σώσει τη ρωσική οικονομία θα πρέπει να αλλάξει τις προτεραιότητές του. Για αρχή θα πρέπει να αναβάλει τα μεγάλα έργα υποδομών που έχει προωθήσει. Θα πρέπει να ακολουθήσει την πρόταση του υπουργού Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ να μειώσει κατά 10% τις κρατικές δαπάνες, περιλαμβανομένων των προγραμμάτων άμυνας και κοινωνικής πολιτικής. Η Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα που διογκώνονται. Το μεγαλύτερο είναι ότι ο ηγέτης της εξακολουθεί να αρνείται την πραγματικότητα και ακολουθεί πολιτικές που θα επιδεινώσουν την κατάσταση.

Ο Αντερς Ασλουντ είναι στέλεχος του Peterson Institute

for International Economics στην Ουάσιγκτον