Υπάρχει μια μεγάλη αλήθεια που λέγεται πίσω από κλειστές πόρτες και τραβηγμένες κουρτίνες, εκεί, σε αυτό το υπέροχο κτίριο της Πλατείας Συντάγματος που χτίστηκε για να στεγάσει βασιλείς και αργότερα μεταβλήθηκε σε Κοινοβούλιο: ο βουλευτής, από την επομένη της εκλογής του, το μόνο που σκέφτεται είναι το πώς θα επανεκλεγεί. Υπό την έννοια αυτή, όσοι –από το ΠΑΣΟΚ/Βενιζέλου –επιχειρήσουν να λιθοβολήσουν την «ξανθή αγαπημένη Παναγιά» του φίλου μου Τόλη (Βοσκόπουλου) Αντζελα Γκερέκου, επειδή μεταπηδάει στη Νέα Δημοκρατία, ας σκεφτούν πρωτίστως τι σκέφτονταν οι ίδιοι όταν πρωτοεξελέγησαν στη Βουλή. Η γυναίκα, με το ΠΑΣΟΚ δεν έβγαινε βουλευτής στην Κέρκυρα ούτε με σφαίρες. Σύνταξη δεν μπορεί να πάρει. Βιοποριστικό ζήτημα έχει, τι ήθελαν να κάνει; Να αποσυρθεί οικειοθελώς και να μείνει σπίτι της και να υποδύεται την καλή νοικοκυρά ή να περιμένει πότε θα ανακάμψει το ΠΑΣΟΚ για να επιστρέψει στα πράγματα; Εξάλλου στη Νέα Δημοκρατία πάει, όχι στον ΣΥΡΙΖΑ ή στο ΚΚΕ, ας πούμε. Υπάρχει κανείς από το ΠΑΣΟΚ/Βενιζέλου ο οποίος μπορεί να εξηγήσει στο εκλογικό σώμα ποια είναι πλέον η διαφορά του ΣΗΜΕΡΑ από τη Νέα Δημοκρατία; Εγώ πολύ θα ήθελα.

Χαμένη ευκαιρία

Πληροφορήθηκα το βράδυ ότι το «θέμα Γκερέκου» αποτέλεσε αντικείμενο έντονης τηλεφωνικής επικοινωνίας του προέδρου «το ΠΑΣΟΚ επί του παρόντος και ώς τις 25 Ιανουαρίου τουλάχιστον, είμαι εγώ» Βαγγέλη και του προέδρου «τα Μνημόνια τα έσχιζα πρώτος εγώ, ένα ένα την ημέρα» Αντώνη. Οι πηγές μου μού ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Βαγγέλης «ήταν πολύ σκληρός» και πως στον συνομιλητή του, με τον οποίο κατά το παρελθόν αποτέλεσαν το σκαμπρόζικο ντουέτο «Αμποτ και Κοστέλο», «έθεσε ζήτημα που υπερβαίνει την παρούσα εκλογική αναμέτρηση». Δεν μου διευκρίνισαν αν αυτό εξυπονοεί ότι διαταράχθηκαν οι σχέσεις τους στο επίπεδο, ας πούμε, του «αν πάρετε την Αντζελα στη Νέα Δημοκρατία, να ξέρεις δεν θα σου ξαναμιλήσω ποτέ και να δω μετά με ποιον θα κάνεις κυβέρνηση».

Γνωρίζω όμως ότι –πάντα κατά τις πηγές μου –ο άλλος του έλεγε διάφορα του είδους «δεν την πήραμε εμείς, μόνη της ζήτησε να έρθει».

Εγώ τώρα, για να είμαι ειλικρινής, δεν την καταλαβαίνω αυτή την πρεμούρα του ΠΑΣΟΚ/Βενιζέλου για την Αντζελα, αλήθεια. Κανονικά θα έπρεπε να στήσουν ένα παρτάκι στη Χαριλάου Τρικούπη, που η κοπέλα τούς έδωσε ένα ισχυρό επιχείρημα να επικαλούνται προεκλογικά ότι δεν είναι παρακολούθημα ή συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί διαφορετικά τι θα είχαν να λένε;

Μονόπρακτος μονόλογος

Με την Αντζελα δεν μίλησα, πρέπει να ομολογήσω. Της τηλεφώνησα, αλλά δεν μου απάντησε. Εκτιμώ ότι δεν ήθελε, και δεν την κακολογώ. Αντιθέτως, την καταλαβαίνω. Ασε δε που συνέπεσε η απόπειρά μου να της μιλήσω με την ανακοίνωση που διένειμε το ΠΑΣΟΚ/Βενιζέλου και συμπεριλάμβανε τη δήλωση που είχε κάνει η γυναίκα τη Δευτέρα, παραμονή των Φώτων, όπου έλεγε ότι παραμένει στο ΠΑΣΟΚ κ.λπ.

Εντάξει, να παραμείνει, δεν λέω, αλλά αφού στην Κέρκυρα δεν έχει μείνει ούτε λέπι πασοκικό, που λέγαμε παλιά, τι να έκανε;

Οπως μου είπε και ο άνθρωπός μου στο Μέγαρο Μαξίμου χθες βράδυ, το συγκεκριμένο επιχείρημα είναι της κυρίας Αντζελας και το επικαλέστηκε κατά τις συνομιλίες που είχε με τον Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος έκανε και το σχετικό προξενιό. «Το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει στην Κέρκυρα, το κόμμα του Γιώργου δεν υπάρχει, τι άλλο μου απομένει από το να ενταχθώ στη Νέα Δημοκρατία» φέρεται να είναι εν περιλήψει (πολύ εν περιλήψει όμως) ο σχετικός (σπαρακτικός) μονόλογος της και ηθοποιού Αντζελας.

Βάστα

Στο μεταξύ, θλίψη συνέχει την αγνή, αθώα και ανεπιτήδευτη καρδιά μου από τη γνώση των ποιοτικών στοιχείων τριών – τεσσάρων δημοσκοπήσεων, οι οποίες διακινούνται στα πολιτικά γραφεία. Διότι εξ αυτών προκύπτει η αγωνιώδης όσο και ατελέσφορη προσπάθεια του λατρεμένου προέδρου του κόμματος «Π. Καμμένος και Σία Ανεξάρτητοι Ελληνες» Π. Καμμένου να συνεχίσει να «κοσμεί» και την προσεχή Βουλή.

Ανθρωπός μου πια (έπειτα από τόσες και τόσες αγωγές και μηνύσεις), είναι σχεδόν αδύνατον να μην τον σκέφτομαι στην κατάσταση που βρίσκεται και στην ακόμη χειρότερη που (φαίνεται ότι) θα βρεθεί ύστερα από περίπου δύο εβδομάδες. Αγάντα, πρόεδρε, αγάντα με τα παλικάρια σου.

Ψηφίζεις βελούδο

Αντιθέτως, υπάρχουν άλλα θέματα τα οποία κάνουν πιο χαρούμενη την καθημερινότητά μου. Με είχαν ενημερώσει από ημερών (αλλά χθες το επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος) ότι το αγόρι με το βελούδινο βλέμμα Σκουρλέτης θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος και μάλιστα σε εκλόγιμη θέση. Θεωρώ υποχρέωσή μου να απονείμω δημοσίως εύσημα στον πρόεδρο Αλέξη για την επιλογή του αυτή, διότι δι’ αυτής το ελληνικό Κοινοβούλιο θα έχει τη μεγάλη τιμή να δεχθεί στους κόλπους του και τον Σκουρλέτη.

Διαφορετικά, φοβούμαι πως εάν τον υπέβαλλε εκ νέου στο μαρτύριο του σταυρού στη Β’ Αθήνας, πάλι εκτός Βουλής θα έμενε –το 2012, ας πούμε, που είχε εκλεγεί βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ όποιος περνούσε έξω από την Κουμουνδούρου, το αγόρι με το βελούδινο βλέμμα Σκουρλέτης είχε καταφέρει να βρεθεί στη 15η θέση. Ενώ τώρα, ποιος τον πιάνει.

Κτητικός

Ο πρόεδρος Αλέξης, τώρα, ακόμη δεν εκλέχθηκε, άρχισε τα κτητικά. Μιλώντας σε ιταλική εφημερίδα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα μου δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για την Ευρώπη» –άλλη μία δήλωση της σειράς «ελάτε, βρε κουτά, μην κάνετε έτσι, μη με φοβάστε, είμαι καλό παιδί εγώ». Επειδή, εξ όσων θυμάμαι, ουδείς εξ ημών και υμών σχεδιάζει να εκχωρήσει στον Τσίπρα ή σε οιονδήποτε άλλον οτιδήποτε στις εκλογές, μήπως να αρχίσει να «μαζεύεται» λίγο;

Ακου «η Ελλάδα μου».

Λεφτά πού υπάρχουν;

Σε ένα διαφορετικό επίπεδο τώρα, ένας εκ των θεωρούμενων σοβαρών στελεχών του κόμματος, ο και καθηγητής Γιώργος Σταθάκης, προέβη σε δηλώσεις στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» σχετικά με την επόμενη ημέρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες με ενέβαλαν σε σοβαρό προβληματισμό για το κατά πόσον οι άνθρωποι ζουν στην Ελλάδα ή έρχονται από άλλη χώρα ή ήπειρο.

Είπε ο αγαπητός καθηγητής ότι ως κυβέρνηση θα τα βάλει με την ολιγαρχία και προφανώς δεν μπορεί να έχει κανείς θέμα με αυτό –αν υπάρχουν ολιγάρχες που νέμονται, όπως υποστηρίζει, τις κρατικές προμήθειες κατά παράβαση των νόμων, να το κάνουν χίλιες φορές και εγώ μαζί τους!

Αλλά όταν επαναλαμβάνεις, σοβαρός άνθρωπος υποτίθεται, την μπαρούφα ότι θα προκηρύξουμε διαγωνισμό για τις άδειες των καναλιών και θα πάρουμε από αυτό 100 εκατ., μάλλον δεν έχεις εικόνα για το τι συμβαίνει στον χώρο. 100 εκατομμύρια; Ποιος επενδυτής θα τα δώσει; Και γιατί να τα δώσει για ένα χώρο που είναι χρεωμένος ώς τον λαιμό και δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα ανάκαμψης; Δουλευόμαστε μεταξύ μας, μου φαίνεται.