Δεν καταλαβαίνω αυτή την αντίδραση από το επίσημο ΠΑΣΟΚ για την πιθανολογούμενη ίδρυση κόμματος από τον Γιώργο, τον global Γιώργο. Μπορώ να καταλάβω τις επιθέσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι προφανώς θα του κόψει ψηφαλάκια, αλλά το ΠΑΣΟΚ τι πρόβλημα έχει; Ισα ίσα που ο πρόεδρος «το ΠΑΣΟΚ είμαι εγώ» Βαγγέλης θα αποκτήσει έναν ακόμη συνομιλητή στην ιστορία – παραμύθι Δημοκρατική Παράταξη. Για τι πράγμα παραπονιόταν μέχρι τώρα ο πρόεδρος Βαγγέλης; Οτι δεν βρίσκει συνομιλητές! Οτι οι υπόλοιποι, που είτε προέρχονται από τον χώρο είτε προέρχονται από όμορους πολιτικούς χώρους, δεν τον εμπιστεύονται και αποφεύγουν να συνομιλήσουν μαζί του. Οχι πως θα τους κατηγορήσω τους ανθρώπους –προς Θεού. Αλλά τώρα που βρήκε έναν πιθανό συνομιλητή, βάζει τους δικούς του και του την πέφτουν με τόσο άκομψο τρόπο; Ελεος…

Εναλλάξ σωτηρία

Ασε που έχω και ρηξικέλευθη πρόταση να διατυπώσω, προκειμένου να αποφευχθούν αδελφοκτόνες αιματοχυσίες για το ποιος είναι πιο… ΠΑΣΟΚ από τον άλλον ή ποιος είναι πιο… δημοκρατικοπαραταξιακός από τον έτερο!

Αντί ο Γιώργος να ιδρύσει κόμμα, να μπει στον κόπο δηλαδή να στήσει οργανώσεις, να βρει λεφτά, να μαζέψει στελέχη, να αρχίσει τις περιοδείες, να…να… να έρθει σε συμφωνία με τον πρόεδρο Βαγγέλη και να τον αντικαταστήσει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ή του όποιου ΠΑΣΟΚ τέλος πάντων. Εμεινε δύο χρόνια ο πρόεδρος Βαγγέλης πρόεδρος, να καθήσει και ο Γιώργος άλλα δύο και το ’17, πρώτα ο Θεός, να παραιτηθεί ο Γιώργος και να αναλάβει ο Βαγγέλης. Και αυτό –η διετής θητεία και εναλλαγή –να συνεχίζεται στο διηνεκές, μέχρις ότου αποφασίσουν ότι αρκετά… έσωσαν την παράταξη και τον τόπο και καιρός είναι να δώσουν τη θέση τους σε κάποιον άλλο. Καλό;

Μην πουντιάσουν μόνο…

Νομίζω εξαιρετικό ως σκέψη τώρα που το βλέπω καλύτερα. Ετσι θα αποκτήσει και μια κινητικότητα ο χώρος. Θα φύγει ο πρόεδρος Βαγγέλης και θα αποχωρήσουν μαζί του η Αφροδίτη, ο Πάρις, ο Καρύδης, ο Πρωτόπαπας, ο Ρήγας, ο Αγγελούδης. Θα ‘ρθει ο Γιώργος και θα φέρει μαζί του Ραγκούση, Γερουλάνο, Πεταλωτή, Φίλιππο «παρ’ ολίγον πρωθυπουργό» Πετσάλνικο, Καρχιμάκη, μέχρι και Παναγιωτακόπουλο μπορώ να προβλέψω. Θα μείνουν δύο χρόνια αυτοί μαζί με τους δικούς τους συμβούλους, παρασυμβούλους κ.λπ., μετά θα φύγουν αυτοί, θα ξανάρθει ο Βαγγέλης, θα δημιουργηθεί ρεύμα. Δηλαδή, πώς αλλιώς περιμένουν ότι θα δημιουργηθεί ρεύμα γύρω από το ΠΑΣΟΚ, για να ξέρω…

Με το να είναι η πιο σταθερή και πιστή συνιστώσα της ΝουΔου;

Το παρόν ως παρελθόν

Αυτά βέβαια δεν είναι του παρόντος, είναι του μέλλοντος. Του παρόντος είναι όσα καταπληκτικά παρακολουθούμε από χθες και τα οποία είναι απολύτως ενδεικτικά του επιπέδου της πολιτικής ζωής της χώρας: πήγε ο Λαζόπουλος στον Παπαδάκη και κατήγγειλε απόπειρα δωροδοκίας του Χαϊκάλη για να ενταχθεί στην προεδρική πλειοψηφία και να ψηφίσει τον Δήμα!

Ταυτόχρονα δήλωσε ότι έχει δει και το υλικό από το οποίο αποδεικνύεται η απόπειρα. Υπό ποία έννοια δεν διευκρίνισε, πράγμα το οποίο με ενέβαλε σε έναν έντονο στα όρια του πονοκεφάλου για «ντεπόν-πονστάν» προβληματισμό: ανέλαβε ο Λαζόπουλος διοικητής της Ασφάλειας; Υποδιοικητής της ΕΥΠ; Εισαγγελέας Εφετών; Κάτι; Ή να περιμένουμε να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να περιβληθεί ενός ή και όλων (το εισηγούμαι ανεπιφύλακτα!) των αξιωμάτων αυτών;

Αρα πώς είδε αυτό το σημαντικό υλικό στο οποίο πρωταγωνιστεί ένας κολλητός του Καμμένου; Εκτός πια και αν το έθεσαν στη διάθεσή του επειδή παλιά υποδυόταν τον χωροφύλακα στους «Μήτσους», οπότε δεν λέω τίποτε.

Μέχρι να ξεκαθαριστεί όμως αυτό το… εξαιρετικής σημασίας ζήτημα, θα το παρακάμψω εντάσσοντάς το στα πολλά μυστήρια της φύσης που μας περιβάλλει.

Αλλά δεν είναι φυσικά το μεγαλύτερο. Εγώ συγκρατώ απλώς τη διαρροή από πλευράς Εισαγγελίας Εφετών ότι η έρευνα που έγινε επί των καταγγελιών Χαϊκάλη δεν απέδωσε το παραμικρό και προσθέτω και τούτο: όπως εγκύρως πληροφορήθηκα, ο συνάδελφος του Λαζόπουλου, βουλευτής, όταν προσήλθε στην Εισαγγελία –παρά τα αντιθέτως λεγόμενα από τον ίδιο -, όχι μόνο δεν έδωσε το όνομα εκείνου που αποπειράθηκε να τον δωροδοκήσει, αλλά δεν προσδιόρισε καν κάτι από την ταυτότητά του –φίλος Καμμένου ας πούμε –ώστε να τον εντοπίσει η έρευνα.

Τόσο σοβαρή ήταν η απόπειρα και τόσο σοβαρή και η καταγγελία.

(Εμένα τώρα γιατί όλα αυτά μου θυμίζουν το σίριαλ Σούκουρη – Ξουλίδου, δεν μπορώ να το εξηγήσω…)

Κι όμως, υπάρχουν

Προτιμώ να ασχοληθώ με πιο γήινα θέματα, όπως για παράδειγμα με την πρόταση που υποβάλλει το υπουργείο Πολιτισμού στην UNESCO να ενταχθούν τα Ζαγοροχώρια στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αν ενταχθούν, θα είναι η πρώτη ελληνική περιοχή η οποία θα τεθεί κάτω από τη σκέπη του παγκόσμιου αυτού οργανισμού, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Η πρωτοβουλία είναι του συμπατριώτη μου Κώστα Τασούλα, γίνεται –το επισημαίνω –χωρίς τη συνδρομή της… Αμάλ Αλαμουντίν, γεγονός το οποίο μου προξενεί μια σοβαρή απογοήτευση. Παρ’ όλα αυτά, αν την παρουσιάζω σήμερα εδώ, είναι για να σημειώσω ότι ναι, πράγματι, σε μια εποχή γενικευμένης αναξιοπιστίας της πολιτικής, όπου πολιτισμό παράγουν οι… Λαζόπουλοι, υπάρχουν και πράγματα που μπορεί να λειτουργήσουν θετικά για τον τόπο.

(Ε, εντάξει, είμαι και λίγο τοπικιστής –ας μου συγχωρεθεί αυτός ο μικρός σοβινισμός)

Αγωνία και λαχτάρα

Επανέρχομαι εν τάχει στα πολιτικά για να υπογραμμίσω ότι ουδείς λόγος ανησυχίας υπάρχει. Οι γριές μπορούν να μην αρχίσουν να τρέχουν από τώρα στα γκισέ και τα ΑΤΜ. Οπως δήλωσε προχθές στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος Αλέξης, το κόμμα της χαράς (από την Τετάρτη έως και σήμερα τουλάχιστον) δεν πρόκειται, εάν γίνει κυβέρνηση, να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, εκτός και αν, όπως είπε, «μας εξαναγκάσουν».

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι ακριβώς εννοεί ο ποιητής με αυτό το «εκτός και εάν», αλλά περιμένω με αγωνία να διαβάσω εάν συμφωνεί με την άποψη αυτή και ο φίλος μου Παναγιώτης (Λαφαζάνης), ο οποίος είχε προ ημερών αναγγείλει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποπληρωθούν κάτι ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο και τον Μάιο και είναι ύψους 15 δισ. ευρώ. Θα διαβάσω το iskra.gr και θα ενημερωθώ…

(Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Αλέξης δεν είπε τίποτε για το πώς εντός τριημέρου οι αγορές «καθάρισαν» τη Ρωσία το αφήνω εντελώς ασχολίαστο. Κάποια άλλη στιγμή, φαντάζομαι, κάτι θα πει, δεν μπορεί…)