Υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη αν γίνουν εκλογές και μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «τα σπάσει» με τους ευρωπαίους εταίρους μας; Και είναι επίσης πιθανόν η χώρα μας να ζήσει ένα Σαββατοκύριακο θρίλερ παρόμοιο με αυτό της Κύπρου, με επιβολή πλαφόν στις καταθέσεις και σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς;

Καλώς ή κακώς, αυτά είναι τα ερωτήματα που θέτουν όχι μόνο όσοι έχουν καταθέσεις στις τράπεζες αλλά και όλοι οι έλληνες πολίτες, παρακολουθώντας τις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Οσον αφορά το Grexit, η αλήθεια είναι ότι δεν παίζει ως σενάριο σε κανένα επίπεδο «λογικής» ανάλυσης, από τις τράπεζες και τους ξένους μεγαλοεπενδυτές έως τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον. Δεν το πιστεύουν ούτε όσοι επενδύουν πολιτικά στον φόβο που προκαλεί στον ψηφοφόρο. Ακόμη και αν προκηρυχθούν εκλογές και γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, το στόρι αυτό βρίσκεται στο επίπεδο της επιστημονικής φαντασίας.

Είναι χαρακτηριστική, όπως εξηγεί στη στήλη υψηλόβαθμος τραπεζικός παράγοντας, η στάση που τηρούν τα μεγάλα ξένα επενδυτικά funds που έχουν σοβαρές επενδύσεις στη χώρα μας. Παρακολουθούν τις εξελίξεις, μπορεί να μειώνουν κάποιες θέσεις τους, αλλά δεν φεύγουν. Απλώς δεν βάζουν κι άλλα χρήματα περιμένοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Είναι άλλο το κλίμα αβεβαιότητας και άλλο ένα γεγονός ρήξης με την ευρωζώνη, που δεν φαίνεται να προβληματίζει τους ανθρώπους που μετρούν κάθε μέρα με δισεκατομμύρια το πολιτικό ρίσκο των τοποθετήσεών τους σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, σημείωνε με έμφαση ο ίδιος παράγοντας.

Και το σενάριο Κύπρος; Ακραίο αλλά πιθανό, αν όλα πάνε λάθος. Αυτό προϋποθέτει ότι στην περίπτωση που τελικά στηθούν οι κάλπες και ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί σε πρώτο κόμμα, να σχηματίσει κυβέρνηση με διάθεση ολικής ρήξης με την τρόικα στη διαπραγμάτευση. Χωρίς δηλαδή να συνεκτιμήσει ότι η χώρα μας έχει υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν είτε από τις αγορές (κάτι που φαντάζει δύσκολο σήμερα) είτε από τη γραμμή προληπτικής πίστωσης που βρίσκεται σήμερα στο τραπέζι της συζήτησης με τους πιστωτές μας. Αν τα πράγματα οδηγηθούν στα άκρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί πράγματι ως μέσο πίεσης να κλείσει τη στρόφιγγα χρηματοδότησης προς τις τράπεζες και να προκαλέσει τεχνητό έμφραγμα στην οικονομία, όπως έκανε εκείνο το μαύρο Σαββατοκύριακο στην Κύπρο.

Πρόκειται, σε κάθε περίπτωση, για ένα σενάριο αυτοκτονίας που απαιτεί «ρολίστες» διαθέσιμους για να το παίξουν, γνωρίζοντας όμως ότι την επόμενη ημέρα το πολιτικό σκηνικό δεν θα έχει καμιά θέση γι’ αυτούς.