«Πιστεύω πως όλες οι γυναίκες δικαιούνται τις μέγιστες κοινωνικές και πολιτικές ελευθερίες» είχε δηλώσει εκείνη τον Φεβρουάριο του 2011, παραλαμβάνοντας ένα βραβείο για το ανθρωπιστικό της έργο στις Βρυξέλλες. «Εχουμε δει πολλές κακοποιημένες γυναίκες τόσο στη Δύση όσο και στην Ανατολή. Εχουν όλες κάτι κοινό, είναι άνθρωποι και γυναίκες. Ο αγώνας μας για ειρήνη, δημοκρατία και ελευθερία πρέπει να συνεχιστεί με αποφασιστικότητα».

«Δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι άνδρες και γυναίκες είναι ίσοι» δήλωσε εκείνος τον Νοέμβριο, σε ένα συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη. «Η θρησκεία μας έχει καθορίσει μία θέση για τις γυναίκες: τη μητρότητα. Κάποιοι μπορούν να το κατανοήσουν, κάποιοι όχι. Ανδρες και γυναίκες δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση. Η ισότητα των δύο φύλων στην αγορά εργασίας είναι αντίθετη στην ανθρώπινη φύση».

Να ήταν αυτό; Ο λόγος που στράφηκε εναντίον του ανθρώπου με τον οποίο είναι παντρεμένη από το 1978, με τον οποίο έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά και εγγόνια, τον οποίο συνοδεύει πάντα στις μετακινήσεις του; Ο όλο και μεγαλύτερος αυταρχισμός του, το σύμπλεγμα ανωτερότητάς του, η ευκολία με την οποία απορρίπτει κάθε αντίθετη άποψη; Ή μήπως ήταν η μαντίλα που της επέβαλε στα 15 ο αδελφός της, προκαλώντας της μέχρι και αυτοκτονικές σκέψεις; Γιατί τη φοράει ακόμα, πάντα, εκείνος είναι ανυποχώρητος. Οπως και να ‘χει, την εκδίκησή της η Εμινέ τη σχεδίασε ιδιοφυώς. Ανοιξε έναν λογαριασμό στο twitter ως «Φιλάνθρωπη Καρδιά» και βάλθηκε να βγάζει στη φόρα τα άπλυτα της κυβέρνησης –τα γνωρίζει όλα. «Είσαι γυμνός αλλά δεν είσαι βασιλιάς. Είσαι ένας τύραννος» έγραψε απευθυνόμενη στον πρόεδρο και σύζυγό της. Τόσες και τόσες φορές προανήγγειλε αστυνομικές επιχειρήσεις εναντίον υποστηρικτών του μεγάλου του αντιπάλου. Διότι θέλει να πέσει η κυβέρνηση. Γι’ αυτό προανήγγειλε και την περασμένη εβδομάδα τις μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων. Ποστάρει όμως και πιο ανάλαφρα μηνύματα –για την ιδιωτική ζωή του προέδρου, τα γεύματα, τις αϋπνίες του, το κοστούμι που θα φορέσει αύριο. Σαν να του κλείνει το μάτι. Και το διασκεδάζει αφάνταστα όταν βλέπει τον ίδιο να τρέμει τα tweet της και τους συμβούλους του να αναρωτιούνται ποιος μπορεί τέλος πάντων να είναι αυτός ο «Φουάτ Αβνι».

ΥΓ: Εντάξει, η Εμινέ Ερντογάν, η σύζυγος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι μόνο ένα από τα άπειρα πρόσωπα που συζητιούνται στην Τουρκία ως πιθανοί «Φουάτ Αβνι». Και ασφαλώς το πιο απίθανο. Αλλά ο πειρασμός ήταν μεγάλος.