«Ψηλώνουνε οι φράχτες,

βελτιώνονται κι οι άλτες»

Αν στις εκλογές του 2012, όπως όλοι θυμόμαστε, η προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ στηρίχθηκε στον φόβο, σίγουρα η τωρινή στρατηγική τού μνημονιακού μπλοκ εμφανίζεται σαφώς αναβαθμισμένη. Πρόκειται για μια «επιχείρηση πανικός», η οποία έχει συνειδητά σχεδιαστεί και μεθοδευθεί σύμφωνα και με ρητή ομολογία κυβερνητικού στελέχους στον «Guardian», που θεωρεί την κινδυνολογία μία περίπτωση «win-win» για την κυβέρνηση, είτε για να εκβιάσει τη στήριξη προς τον Στ. Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας είτε για να αποτρέψει τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση εκλογών.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη επιλογή. Οχι για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για τη χώρα.

Ως γνωστόν, η διαφορά μεταξύ φόβου και πανικού δεν είναι μόνο ποσοτική, αλλά και ποιοτική. Ο πανικός μοιάζει με την πυρκαγιά. Δεν εκλογικεύεται και γι’ αυτό δεν χειραγωγείται. Αν ξεσπάσει, η εξάπλωσή του είναι ανεξέλεγκτη εντός και εκτός συνόρων. Η σκόπιμη, από την πλευρά της κυβέρνησης, καλλιέργεια κλίματος πανικού, αξιοποιώντας ψεύδη, τερατολογίες, αλλά και φιλικούς της οικονομικούς, πολιτικούς και δημοσιογραφικούς της κύκλους, λειτουργεί με μαθηματική βεβαιότητα ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Η συζήτηση περί Grexit και η γενίκευση της εντύπωσης ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα ασταθής, βόμβα έτοιμη να εκραγεί, ότι η δημοκρατική έκφραση του ελληνικού λαού συνιστά επικίνδυνο «πιστωτικό γεγονός» διασπείρει τον πανικό και εκτός των συνόρων. Και καταδικάζει την Ελλάδα να αντιμετωπίζεται από τις ξένες κυβερνήσεις, τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και τις αγορές ως ένα εξαιρετικά επικίνδυνο πρόβλημα, από το οποίο πρέπει να απαλλαγούν, και όχι ως ένας ισότιμος εταίρος, μία σύγχρονη δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα που αξίζει τον σεβασμό και την αλληλεγγύη τους.

Απέναντι σε αυτή τη στρατηγική, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην «κοινωνική και δημοκρατική ατζέντα» με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα.

Ξέρουμε ότι ο δρόμος είναι κάθε άλλο παρά σπαρμένος με ροδοπέταλα. Τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι τεράστια –εγχώρια και ξένα, οικονομικά και πολιτικά. Και προφανώς δεν πρόκειται να παραδώσουν «αμαχητί» την ελευθερία που είχαν μέχρι σήμερα, ελέω των ελληνικών κυβερνήσεων, να λαφυραγωγούν τη χώρα.

Εχουμε, λοιπόν, επίγνωση των δυσκολιών και των κινδύνων, έχουμε όμως τεκμηριωμένη πρόταση και σχέδιο. Αντί να ακολουθήσουμε την κυβέρνηση στους φρενήρεις προπαγανδιστικούς τρομοκρατικούς σχεδιασμούς της, θα επικεντρωθούμε στην πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα οι πολίτες και που δεν είναι άλλη από την τρομακτική ανεργία, την υπερχρέωση, τη λεηλασία της μικρής και μεσαίας ακίνητης περιουσίας, την άδικη υπερφορολόγηση, την παραγωγική στασιμότητα.

Ξέρουμε ότι η πρότασή μας, όπως παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ, δεν είναι το ευκταίο. Είναι όμως το εφικτό και το αναγκαίο σήμερα: η εξασφάλιση των όρων επιβίωσης και στοιχειώδους αξιοπρέπειας για τους πολίτες και τη χώρα. Αυτό το αναγκαίο δεν τέθηκε ποτέ από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις στο τραπέζι της υποτιθέμενης διαπραγμάτευσης. Γι’ αυτό και μοιάζει σήμερα επαναστατικό.

Και αυτό θα διασφαλίσουμε με βήματα προσεκτικά, αλλά σταθερά. Γιατί είναι αδιαπραγμάτευτη η προσήλωσή μας στην κατάργηση της μνημονιακής βαρβαρότητας και στην υπεράσπιση των συμφερόντων της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας. Και πίσω από αυτό δεν πρόκειται να πάμε.

Ο Κώστας Πουλάκης είναι μαθηματικός, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση και τις Δημοσκοπήσεις