Το αεροσκάφος τροχοδρομούσε ήδη στο Χίθροου όταν ο πιλότος δέχθηκε την εντολή από τον πύργο ελέγχου. Πάτησε φρένο, έκανε αναστροφή και επέστρεψε. Ανδρες της Σκότλαντ Γιαρντ επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος και προς μεγάλη έκπληξη των υπόλοιπων επιβατών ζήτησαν από μια έφηβη να τους ακολουθήσει. Ηταν μια 15χρονη από το Ανατολικό Λονδίνο. Είχε μαζέψει χρήματα και είχε αγοράσει ένα εισιτήριο για Κωνσταντινούπολη, χωρίς οι γονείς της να έχουν ιδέα. Τελικός προορισμός της όμως ήταν η Συρία: η 15χρονη ονειρευόταν να ενταχθεί στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Το περιστατικό συνέβη το Σάββατο. Η βρετανή έφηβη έχει πλέον επιστρέψει στην οικογένειά της –μια οικογένεια που περιγράφεται ως τρυφερή και άσχετη με εξτρεμισμούς. Ταυτόχρονα με αυτήν, εντούτοις, αναχωρούσε για τη Συρία και το ISIS ακόμα μια 15χρονη. Αυτή πρόλαβε να φύγει.

50 κορίτσια από τη Βρετανία, 60 από τη Γαλλία, 40 από τη Γερμανία: τόσα υπολογίζεται πως έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους για μια ζωή στο «χαλιφάτο». Είναι κι άλλα που δεν τα καταφέρνουν. Οι τρεις έφηβες από το Ντένβερ, για παράδειγμα, που μάζεψαν 2.000 δολάρια, έκλεψαν από τους γονείς τους ακόμα 2.000 δολάρια, αγόρασαν εισιτήρια για Συρία και τελικά συνελήφθησαν από την αστυνομία στον ενδιάμεσο σταθμό τους, στη Φρανκφούρτη. Είναι επίσης κι άλλες που μετανιώνουν. Οι δύο έφηβες Βόσνιες από την Αυστρία, για παράδειγμα, που ταξίδεψαν στη Συρία για να παντρευτούν τζιχαντιστές και σύντομα παρακαλούσαν να επιστρέψουν.

Περισσότερες πληροφορίες για τις 15χρονες που πέρασαν το Σάββατο από το Χίθροου δεν έχουν γίνει γνωστές. Δεν είναι δύσκολο όμως να ενώσει κανείς τα κομμάτια του παζλ. Προσεγγίστηκαν από «κορίτσια του ISIS» ή και από κάποιον γοητευτικό τζιχαντιστή, σαν τον 18χρονο (βρετανό) «Οσάμα μπιν Μπίμπερ», μέσω κάποιου ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης. Τους έταξαν τη λύτρωση του παραδείσου και μια εναλλακτική, καλύτερη ζωή από εκείνη που ζουν στην παρακμιακή και ηθικά διεφθαρμένη τους χώρα. Τους έταξαν στήριξη, σταθερότητα, την αγάπη ενός πολεμιστή. Στην πραγματικότητα, βέβαια, θα γίνονταν –γίνονται –απλά εργαλεία για δουλειές, σεξ, αναπαραγωγή και στρατολόγηση. Δεν μπορεί να μην το γνωρίζουν. Δεν μπορεί να μην έχουν δει, διαβάσει, ακούσει κάπου για τα εγκλήματα, τη βαρβαρότητα, την περιφρόνηση των τζιχαντιστών προς την ανθρώπινη ζωή εν γένει και τις γυναίκες ειδικότερα. Κι όμως, συνεχίζουν να φεύγουν. Γιατί οι χώρες τους συνεχίζουν να τις διώχνουν. Αλλη εξήγηση δεν υπάρχει, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.