Πριν από μέρες ο Γιώργος Σταθάκης και ο Γιάννης Μηλιός, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιφορτισμένα με τον σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής του, βρέθηκαν στο Λονδίνο όπου συναντήθηκαν με εκπροσώπους ξένων επενδυτών. Η επίσκεψη εκείνη προκάλεσε αναταράξεις, κυκλοφόρησαν μάλιστα δύο επικριτικά κείμενα –το ένα της Μέριλ Λιντς και ένα δεύτερο που αποδόθηκε σε στέλεχος της επενδυτικής εταιρείας Κάπιταλ. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεσηκώθηκε σάλος: μιλούσαν για βρώμικες μεθοδεύσεις, για άτοπη κινδυνολογία, για σχέδιο συκοφάντησης. Ωστόσο χθες η Κάπιταλ, φοβούμενη περίοδο πολιτικής αστάθειας, άρχισε να αποσύρει τα κεφάλαιά της από την ελληνική αγορά.

Τον κίνδυνο της αστάθειας τον επισήμαναν, όχι και πολύ κομψά, και κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι –μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και από την Αθήνα ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Από τον ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν ξανά οι κατάρες: ωμή παρέμβαση κ.λπ. Δεν ξέρω πόσο πιάνουν αυτές οι φωνές, πόσο μιλούν στην καρδιά ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας που έχει χάσει πολλά, αλλά σίγουρα είναι κωμικό να βρίζεις με απλωμένο το χέρι της επαιτείας, εκείνους που έχουν ανοίξει το πορτοφόλι τους.

Στη χορεία των υβριζομένων μπήκε χθες το βράδυ και ο Γιάννης Στουρνάρας. Γιατί; Επειδή, ως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, προειδοποίησε χθες ότι «η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις, ότι η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό, ότι ο κίνδυνος όχι μόνο ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε, αλλά ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας είναι μεγάλος».

Τι είπε ο Στουρνάρας. Αρμοδίως, ό,τι συζητάει κάθε υποψιασμένος πολίτης –και οι συριζαίοι.

Η ηγεσία των οποίων πολιτεύεται ωσάν η πραγματικότητα να μην υπάρχει.