Ηταν, σου λέει, το μυστικό τους. Από αυτά τα μυστικά που δένουν ένα ζευγάρι και κάνουν τον δεσμό του πιο ισχυρό από ποτέ. Το δικό τους μυστικό σφυρηλατήθηκε πριν από περίπου κανέναν μήνα. Θυμάστε μια περίεργη συνάντηση που έγινε υποτίθεται για να καθοριστεί η γραμμή απέναντι στην τρόικα; Μια Κυριακή; Τότε.

Εκαναν μια πρώτη συζήτηση ότι αν περνούσε χωρίς απώλειες ο προϋπολογισμός θα επιτάχυναν την προεδρική εκλογή. Ο πρόεδρος Αντώνης πάντως είχε βολιδοσκοπήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήδη από τον Σεπτέμβριο. Σε ένα περίεργο, επίσης, γεύμα που είχε γίνει τότε στο Προεδρικό Μέγαρο. Είχε ρωτήσει τον Πρόεδρο Κάρολο αν θα μπορούσε να (τους) διευκολύνει –ο δικός μου, κύριος και με συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στη χώρα, είχε συγκατανεύσει.

Οριστικοποιήθηκε το «ναι» στη «διευκόλυνση» σε μια συνάντηση που είχαν πριν από 15 ημέρες στο Προεδρικό Μέγαρο –μετά ακολούθησαν αν θυμάστε και άλλοι, σχεδόν όλοι, πολιτικοί αρχηγοί. Εως και εγώ πέρασα, τότε, την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου!..

Το (χθεσινό) ραντεβού κλείστηκε αμέσως μετά την προχθεσινή ψηφοφορία μού λένε. Μόλις εκφώνησε το αποτέλεσμα ο Μεϊμαράκης στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό.

Και δεν είχε τίποτε το δραματικό. Ο πρόεδρος Αντώνης ήταν στο γραφείο του από νωρίς. Οπως πάντα. Ο πρόεδρος Βαγγέλης στο δικό του, στο υπουργείο των Εξωτερικών.

Κοίμισε κανονικά τους δικούς του (Πρωτόπαπα, Καρύδη, Ρήγα, Κωνσταντινόπουλο, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ) λέγοντάς τους ότι «πάω Μαξίμου να συντονιστούμε για το Eurogroup», έφυγε και δεν ξαναγύρισε. Πήγε Μαξίμου, έμειναν τα δυο τους κανένα δίωρο, έβαλαν κάτω το χρονοδιάγραμμα, επαναβεβαίωσαν τη σχέση τους, με το μυστικό που λέγαμε, και ύστερα πήγαν σπίτι να ξεκουραστούν. Ο καθένας στο δικό του φυσικά.

Κάπως έτσι από χθες τρέχουμε και δεν φθάνουμε, κι εμείς και οι άλλοι…

Εχουν μέντιουμ

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, της αξιωματικής αντιπολίτευσης… φυσικά το είχαν καταλάβει. Φυσικά το είχαν προβλέψει. Φυσικά το είχαν ψυχανεμισθεί. Φυσικά ήταν προετοιμασμένοι. Φυσικά τους βρήκε πανέτοιμους. Τόσο που το αριστερό αγόρι Αλέξης, ο οποίος μιλούσε εκείνη την ώρα (όταν γνωστοποιήθηκε η κίνηση της διαδικασίας για την προεδρική εκλογή) σε εκδήλωση για τον Γιάννη Μπανιά, είπε την εξής αμήχανη μπαρούφα που δεν βγάζει και νόημα δηλαδή: «Εχει μεγάλη διαφορά για να βρει τους 180 για αυτό ξεκινά από τώρα τη διαδικασία».

Ποιος, πού, πότε και γιατί έχει… διαφορά, φαντάζομαι θα το πει με κάποια άλλη ευκαιρία!

Ολίγη από μπαρμπούτι

Γιατί είναι αμήχανος ο Τσίπρας και γιατί έμειναν παγωτό και οι υπόλοιποι; Διότι καταλαβαίνουν ότι όλο αυτό είναι μια ζαριά. Το ταλαντούχο και τόσο σκερτσόζο «Αμποτ και Κοστέλο» παίζει τα ρέστα του σ’ αυτή τη ζαριά. Τη φέρνει, κερδίζει. Δεν τη φέρνει, χάνει. Το πρώτο θα έχουμε την ευκαιρία να το αναλύσουμε διεξοδικά –όρεξη να ‘χει κανείς. Το δεύτερο σημαίνει εκλογές. 29 Δεκεμβρίου η τρίτη (και φαρμακερή) προεδρική εκλογή. Δεν βρεθούν οι 180; 25 Ιανουαρίου ή 1η Φεβρουαρίου εθνικές εκλογές.

Με όλα ανοιχτά: Μνημόνια για σκίσιμο, μέτρα για (δικό μας) σκίσιμο, χρέος –όλα! Σε μια ζαριά.

Και να σου πω, δεν τους το ‘χα ότι ξέρουν από «κόκαλα». Να μου ‘λεγες για κάναν άλλον πολιτικό αρχηγό, να σου ‘λεγα με τη σειρά μου τα χίλια μύρια για το «βάλτε να πάνε». Αλλά οι «Αμποτ και Κοστέλο»; Ούτε που να το φανταστώ…

Ιδέα και οσμή

Στο μεταξύ, προτού εκδηλωθούν όλα αυτά τα συγκλονιστικά εγώ δεν είχα δουλειά να κάνω και πήγα μεσημέρι Πλατεία Συντάγματος για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, εξαιτίας του αγωνιστή Σήφη (Μιχελογιαννάκη) και της διάχυτης φήμης ότι έχει εγκαταλείψει ακροποδητί τον χώρο όπου απεργούν οι σύροι πρόσφυγες.

Εδώ ο Μιχελογιαννάκης, εκεί ο Μιχελογιαννάκης, πού είναι ο Μιχελογιαννάκης, ρε παιδιά; Στην… καφετέρια, το αγόρι μου!

Βαρέθηκε να κάθεται με τους Σύρους ξάπλα στο πάνω μέρος της πλατείας και είπε να πάει μια βόλτα στην καφετέρια, στο κάτω μέρος της πλατείας (αυτή η αλληλοτροφοδότηση πάνω και κάτω μέρους της πλατείας είναι καθιερωμένη από την εποχή των Αγανακτισμένων και των μπαρουφάκηδων). Διάφοροι όμως εχθροί της επανάστασης και μίσθαρνα όργανα του καπιταλισμού και της ντόπιας και ξένης αντίδρασης απ’ ό,τι κατάλαβα επιχείρησαν να δυσφημήσουν τον ανιδιοτελή θα τον χαρακτηρίσω αγώνα του αγωνιστή και υποστήριξαν ότι είχε κατέβει στην καφετέρια για πρωινό –καφέ, κρουασάν, καμιά ομελέτα και τα σχετικά.

Φυσικά τα άθλια υπονοούμενα προκάλεσαν τη δίκαιη αντίδραση του αγωνιστή, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να υποστεί τις σχετικές εξετάσεις για να αποδειχθεί ότι δεν τρώει (ούτε να το φανταστώ δεν θέλω τι περιλαμβάνουν αυτές οι εξετάσεις).

Θα ομολογήσω ότι δεν πείθει και πολύ, ειδικά λόγω της ευμεγέθους –δυσανάλογης θα παρατηρήσω με το υπόλοιπο physique του –κοιλιάς που διαθέτει, η οποία προκάλεσε πολλά σχόλια προχθές το βράδυ στη Βουλή.

Διότι εισήλθε φουριόζος στην αίθουσα, άρτι αφιχθείς από την πλατεία, για να ψηφίσει «όχι» στον προϋπολογισμό και περίμενε ότι οι σύντροφοί του θα τον υποδέχονταν με αλαλαγμούς και επευφημίες. Φευ, δεν του έδωσαν σημασία. Ετσι εκείνος κατέφυγε στα φιλόξενα έδρανα του ΚΚΕ, που είναι κοντά στην πόρτα. Ομως όσο φιλόξενοι και καλόβολοι είναι οι άνθρωποι, είναι και άνθρωποι. Με –όπως όλοι –αισθήσεις. Μία εκ των οποίων είναι η… όσφρηση! Εξού και διακριτικά του έδωσαν να καταλάβει ότι ίσως θα έπρεπε να αναζητήσει αλλού έδρανο, με διπλανούς οι οποίοι θα είχαν περισσότερες αντοχές.

Πριν απομακρυνθεί, πάντως, ο Θανάσης Παφίλης τού είπε «αδερφέ, εσύ δεν κάνεις απεργία πείνας, δίαιτα κάνεις», ενώ άλλος βουλευτής του οποίου δεσμεύθηκα να μην αποκαλύψω το όνομα, με αφορμή προηγούμενη ενημέρωση στο πόδι από τον Βασίλη Κικίλια «ότι έχουν αρχίσει (οι σύροι πρόσφυγες) και παίρνουν διαβατήρια» τού έδειξε τον Μιχελογιαννάκη, λέγοντας «δεν τον φωνάζεις να του δώσεις διαβατήριο κι αυτουνού, να ησυχάσουμε;»!

Α, δεν θέλω τέτοια. Ο Σήφης Μιχελογιαννάκης είναι (πια) ιδέα: κάτω τα χέρια λοιπόν…

Υπομονή έχουμε

Στο μεταξύ, δεύτερη ημέρα χθες από την καταγγελία του Πάρη «πιο βενιζελικός πεθαίνεις» Κουκουλόπουλου, για τις φωτογραφίες από την πολύκρoτη «συνάντηση» στο Bricolage του bourgeois αγοριού Αλέξη με τις γνωστές κυρίες του αριστερού (διότι, ως γνωστόν, υπάρχει και δεξιό) κεφαλαιοκρατικού συστήματος Μαριάννα Λάτση και Γιάννα Αγγελοπούλου, αλλά φωτογραφίες δεν είδαμε. Μια διάψευση είδαμε, της εριτίμου κυρίας Λάτση –η άλλη κυρία πιο μπασμένη στα κόλπα την είχε κάνει προ ημερών.

Πρέπει να του τηλεφώνησα και καμιά τριανταριά φορές –όλο σε σύσκεψη ήταν ο υπουργός Πάρις. Με πήρε το βράδυ που ο κόσμος καιγόταν με την επίσπευση της προεδρικής εκλογής. Τον ρώτησα αν αντιλαμβάνεται πως αν δεν υπάρχουν αυτές οι φωτογραφίες που ισχυρίζεται ότι διαθέτει, έχει δει, θα σας γελάσω και δεν το θέλω, έχει ένα μικρό, τόσο δα, προβληματάκι. Και αυτός και το ΠΑΣΟΚ. Μου σύστησε υπομονή. Εγώ; Απειρη!