Μετά την Ισπανία και την επιτυχία των Podemos, ένα μεγάλο κίνημα φαίνεται να αναπτύσσεται και στην Ελλάδα: οι Koroidemos!

Οι Koroidemos θέλουν σώνει και καλά εκλογές.

Αλλά ενώ θα μπορούσαν μια χαρά να μαζεύονται μεταξύ τους, να ψηφίζουν κάθε Κυριακή και να εκτονώνονται, αυτοί θέλουν να βάλουν να ψηφίσουμε όλοι μας. Οσοι θέλουμε κι όσοι δεν θέλουμε.

Για να το επιτύχουν επέλεξαν μια δοκιμασμένη συνταγή του δοκιμασμένου σε κάτι τέτοιες ωραίες ιδέες Γιώργου Παπανδρέου.

Ο Παπανδρέου το εφάρμοσε επιτυχώς το 2009, τόσο επιτυχώς ώστε οκτώ μήνες μετά τις εκλογές η χώρα χρεοκόπησε κι εκείνος μας έστελνε φιλάκια από το Καστελλόριζο.

Παρά ταύτα, το ζητούμενο για τους Koroidemos είναι πάλι να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ώστε να γίνουν εκλογές.

Τι σκέφτηκαν λοιπόν;

Κατ’ αρχήν συμφώνησαν μεταξύ τους ότι αποκλείεται να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αν παρά την απόφασή τους ο Πρόεδρος εκλεγεί, αυτά δεν θα είναι κανονικά πράγματα και τότε θα φταίνε ο «κουμπαράς», οι «αποστασίες» και οι «μεθοδεύσεις».

Υστερα (κι επειδή οι φωνές τους δεν φαίνεται να τρόμαξαν πολλούς) προχώρησαν σε νέο σχέδιο.

Εξήγγειλαν δηλαδή ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η εκλογή Προέδρου υπόκειται στην ψήφιση του προϋπολογισμού –άσχετο, αλλά τους άρεσε…

Και ζήτησαν να ψηφιστεί και ο προϋπολογισμός με 180 ώστε αν δεν συγκεντρωθούν να ορίσει η κυβέρνηση ημερομηνία εκλογών.

Η ιδέα δεν είναι κακή. Και προσφέρεται για ευρύτερες εφαρμογές: αν με τον προϋπολογισμό ψηφίζουμε και για Πρόεδρο, τότε θα μπορούσε μαζί με τον Πρόεδρο να περάσουμε τον αθλητικό νόμο ή το νέο Ασφαλιστικό.

Εκτός κι αν οι Koroidemos θεωρούν ορθότερο μαζί με τον αθλητικό νόμο να ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό –κανένα πρόβλημα!..

Βέβαια υπάρχει ένα μικρό ζήτημα διότι το Σύνταγμα πουθενά δεν λέει ότι για να εκλεγεί Πρόεδρος θα πρέπει να πάρει προηγουμένως 180 ψήφους ο προϋπολογισμός.

Αλλά, όπως πολύ σωστά έχουν παρατηρήσει κατ’ εξακολούθηση οι Koroidemos, το Σύνταγμα έχει καταργηθεί από τα Μνημόνια και συνεπώς δεν υπάρχει κανένα ζήτημα εφαρμογής ενός καταργημένου Συντάγματος.

Στην προκειμένη περίπτωση, λοιπόν, θα κάνουμε ό,τι μας περνάει από το κεφάλι ή ό,τι μας φωτίσει ο Θεός –που λέει και ο Σαμαράς…

Τώρα μάλιστα που ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε χωρίς να εκλεγεί Πρόεδρος, υποθέτω ότι οι Koroidemos θα ζητήσουν να ψηφιστεί με 180 ο αθλητικός νόμος ή να πάμε σε εκλογές.

Και μη νομίζετε ότι κάνω πλάκα διότι, όπως πολύ σωστά παρατήρησε κι ο σύντροφος Βούτσης, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που δεν έχουν «πρόβλημα αυτοεξευτελισμού».