Η υπόθεση του καταδικασμένου για ληστεία τραπέζης Νίκου Ρωμανού, που δηλώνει αναρχικός ιδεολόγος και κάνει απεργία πείνας διεκδικώντας να σπουδάσει στα ΤΕΙ, έχει πολλές πτυχές –και δεν είναι στόχος του παρόντος σημειώματος να εμβαθύνει. Παρακάμπτω και το οξύμωρο, ο κ. Ρωμανός να παίζει κορόνα-γράμματα τη ζωή του για να παρακολουθήσει μαθήματα σε μια σχολή η οποία καταρτίζει στελέχη που προορίζονται να εργαστούν σε επιχειρήσεις εντός του σκληρού καπιταλιστικού συστήματος. Μπορεί, πάντως, ως ιδεολόγος του κοινωνικού χάους το οποίο συστηματικά διακηρύσσει ότι επιδιώκει να εφαρμόζει μια παλαιά επαναστατική πρακτική, που τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 ήταν πολύ δημοφιλής στα μαοϊκά κόμματα: ο καπιταλισμός θα μας δώσει τα όπλα χάρη στα οποία θα τον γκρεμίσουμε.

Ο,τι κι αν έχει στον νου του, πάντως, καλό θα είναι να ξέρει (ας το ξέρουν γενικώς και οι οπαδοί της φιλομάθειας) τα μαθήματα που θα χρειαστεί να παρακολουθήσει. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΤΕΙ Αθήνας, Τμήμα Στελεχών Επιχειρήσεων, στο πρώτο εξάμηνο φοίτησης περιλαμβάνονται τα εξής μαθήματα: Εισαγωγή στη Διοικητική Επιστήμη, Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, Μαθηματικές Μέθοδοι Διοίκησης Επιχειρήσεων, Μικροοικονομική Ανάλυση, Οικονομικά Μαθηματικά, Χρηματοοικονομική Λογιστική. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί στο β’ εξάμηνο, να παρακολουθήσει και να δώσει εξετάσεις στα εξής μαθήματα: Δίκαιο Επιχειρήσεων Ι (Αστικό & Εργατικό), Μακροοικονομική Ανάλυση, Οργανωτική Θεωρία & Συμπεριφορά Ι, Στατιστικές Μέθοδοι Διοίκησης Επιχειρήσεων, Χρηματοοικονομικές Εφαρμογές στους Η/Υ, Διοικητική Λογιστική. Για το πιο κοντινό στα ενδιαφέροντά του μάθημα Χρήμα – Τράπεζες – Χρηματοοικονομικοί Οργανισμοί θα πρέπει να περιμένει ώς το έκτο εξάμηνο.

Δεν ξέρω μέχρι πού μπορεί να θυσιαστεί ένας εξεγερμένος. Αλλά όλα αυτά τα μαθήματα μοιάζουν σαν εισαγωγή σε μια μακρά περίοδο βασανιστηρίων. Και τα βασανιστήρια απαγορεύονται.