Μια μέρα, το φθινόπωρο του 1981, οκτώ άνδρες που είχαν περάσει τα 70 τους χρόνια βγήκαν από ένα πούλμαν στο Νιου Χαμσάιρ των ΗΠΑ και μπήκαν στη μηχανή του χρόνου. Στο κτίσμα όπου εισήλθαν η τηλεόραση έπαιζε ασπρόμαυρες εκπομπές ενώ τα βιβλία και τα περιοδικά ήταν οι τελευταίες κυκλοφορίες της δεκαετίας του ’50. Εμειναν εκεί επί πέντε ημέρες, παίρνοντας μέρος σε ένα πείραμα της Ελεν Λάνγκερ, καθηγήτριας Ψυχολογίας στο Χάρβαρντ. Πριν ξεκινήσουν οι γιατροί μέτρησαν τη σβελτάδα τους, τη δύναμη, την ευκαμψία, την όραση και την ακοή τους, καθώς και τη μνήμη τους. Για πέντε ημέρες λοιπόν δεν θυμήθηκαν απλώς τα παλιά, αλλά έζησαν σαν να ήταν οι ίδιοι νεότεροι κατά αρκετές δεκαετίες. Οταν βγήκαν όλες οι μετρήσεις είχαν βελτιωθεί σημαντικά. Ακόμα και η όρασή τους καλυτέρευσε!

Αυτό που αποδείχθηκε από το πείραμα, αλλά και από άλλα που διεξήγαγε η Λάνγκερ, είναι πως όταν το πνεύμα βιώνει τη νεότερη ηλικία το σώμα ακολουθεί…

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2010, το BBC έκανε κάτι παρόμοιο με τη βοήθεια της Λάνγκερ. Στο τηλεοπτικό πρόγραμμα «Οι νεαροί», έξι ηλικιωμένοι σελέμπριτι επέστρεψαν στον κόσμο του 1975 –τα αυτοκίνητα, η διακόσμηση των σπιτιών, τα τηλεοπτικά προγράμματα, όλα ήταν όπως τότε στο στούντιο όπου έμειναν επί 10 ημέρες. Βγήκαν και αυτοί εξίσου «αναγεννημένοι» όπως οι 70ρηδες του πρώτου πειράματος. Μάλιστα ένας που μπήκε με αναπηρικό καροτσάκι εξήλθε περπατώντας με μπαστούνι. Ολοι περπατούσαν καλύτερα, πιο στητοί και δείχνοντας νεότεροι.

Το πρόγραμμα προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών ψυχιάτρων, μεταξύ των οποίων και του Τζέφρι Ρέντιγκερ, υπεύθυνου ενός ειδικού προγράμματος στο Χάρβαρντ. «Είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι η υγεία και η ασθένεια έχουν βαθιές ρίζες στο μυαλό και στην καρδιά μας και στον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε τον κόσμο».

Η Λάνγκερ έκανε και άλλα πειράματα. Ολα δείχνουν, λέει, «ότι οι περισσότεροι δεν παρατηρούμε πραγματικά τι συμβαίνει γύρω μας, ξεχνάμε ότι έχουμε επιλογές, αφηνόμαστε να παρασυρθούμε προς τα εκεί που μας καθοδηγούν». Θεωρεί βέβαιο ότι εάν μάθουμε να προσέχουμε λίγο περισσότερο γύρω μας και πάντα έχουμε στο μυαλό μας όλες τις πιθανές επιλογές, τότε θα είμαστε πολύ πιο λειτουργικοί, θα κάνουμε περισσότερα πράγματα και σίγουρα θα βελτιώσουμε την υγεία μας. Για εκείνην το μυστικό κρύβεται στο να παρακολουθούμε ό,τι αλλάζει γύρω μας –από τις εκφράσεις στο πρόσωπο του συντρόφου μας έως το πώς διαμορφώνονται οι εργασιακές σχέσεις. «Ας μην αφηνόμαστε στη συνήθεια και στη μηχανιστική επανάληψη» τονίζει. «Είμαστε ζωντανοί. Και όταν είσαι ζωντανός μπορείς να βελτιωθείς. Και όταν αλλάζεις προς το καλύτερο είναι σαν να γυρνάς πίσω τον χρόνο. Γίνεσαι νεότερος…».