Χθες στις ΗΠΑ ήταν η γιορτή των Ευχαριστιών. Η παράδοση που θέλει τους αποίκους να μαζεύονται γύρω από ένα τραπέζι με γαλοπούλα και να ευχαριστούν –προφανώς τον Θεό που χάρη στη δύναμη των όπλων τους μπόρεσαν και άρπαξαν τη γη από τους ιθαγενείς Ινδιάνους –συνεχίζεται σήμερα με τους κατοίκους του Νέου Κόσμου να ευχαριστούν για τα πάντα. Αλλά και για την ευκαιρία που έχουν να αγοράζουν όσα όπλα θέλουν….

Η σημερινή ημέρα αποκαλείται στις Ηνωμένες Πολιτείες «Μαύρη Παρασκευή». Δεν είναι αργία, είναι η έναρξη της καταναλωτικής περιόδου των Χριστουγέννων. Πρωτονομάστηκε «μαύρη» στη Φιλαδέλφεια όταν λόγω της μεγάλης κίνησης στους δρόμους και του μποτιλιαρίσματος από τους αγχωμένους καταναλωτές η πόλη πνίγηκε στη ρύπανση. Εκτοτε υιοθετήθηκε σε όλη την Αμερική –κανέναν όμως δεν ενοχλεί, μια και αυτές τις ημέρες τα καταστήματα κάνουν πολύ μεγάλες προσφορές. Πέρυσι, τη Μαύρη Παρασκευή 141 εκατομμύρια αμερικανοί πολίτες ξόδεψαν 57,4 δισεκατομμύρια δολάρια! Είναι μακράν η μέρα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ.

Είναι συχνό θέαμα, λοιπόν, το βράδυ των Ευχαριστιών Αμερικανοί να παίρνουν τις σκηνές και τους υπνόσακούς τους και να κατασκηνώνουν έξω από πολυκαταστήματα που έχουν τις καλύτερες προσφορές, ώστε να βρεθούν μπροστά στην ουρά το πρωί της Παρασκευής, όταν ανοίξουν οι πόρτες. Φέτος οι μεγαλύτερες ουρές δεν αναμένονται έξω από σουπερμάρκετ ή καταστήματα οικιακών ειδών. Η αστυνομία έλαβε μέτρα για τις ουρές που αναμένονταν έξω από καταστήματα που πουλάνε όπλα. Τα γεγονότα στο Φέργκιουσον του Μιζούρι και στο Κλίβελαντ, οι δολοφονίες νεαρών μαύρων από αστυνομικούς έχουν ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση στις πωλήσεις όπλων. Η χρονική σύμπτωση είναι αξιοσημείωτη. Από τις 10 ημέρες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όπλων τα τελευταία 25 χρόνια οι δύο είναι οι τελευταίες δύο Μαύρες Παρασκευές….

Στο Φέργκιουσον μετά τις ταραχές, την επομένη της απόφασης των ενόρκων να μην απαγγείλουν κατηγορίες στον λευκό αστυνομικό που σκότωσε τον νεαρό άοπλο μαύρο, γέμισαν τα σκοπευτήρια της περιοχής και ξεπούλησαν τα καταστήματα όπλων. Το ίδιο είχε συμβεί μετά τη σφαγή στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ του Κονέκτικατ τον Δεκέμβριο του 2012. Οι κάτοικοι της περιοχής τα Χριστούγεννα εκείνης της χρονιάς έδειχναν περήφανοι τα καινούργια τους όπλα στα τηλεοπτικά συνεργεία που είχαν καταφθάσει για να καταγράψουν το πένθος. Και το ίδιο καταγράφεται και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ έπειτα από μαζικές δολοφονίες.

Η Μαύρη Παρασκευή είναι η ιδανική ευκαιρία για τους μεγαλωμένους μέσα στην κουλτούρα της βίας Αμερικανούς να αγοράσουν τα αγαπημένα τους όπλα. Οι τιμές στα τέλη Νοεμβρίου είναι χαμηλές και το προϊόν σε αφθονία. Ετσι τα όπλα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια ένα συνηθισμένο δώρο στο πνεύμα των γιορτών…