Μια ομάδα φοιτητριών και φοιτητών της Νομικής χωρίς παραταξιακές εξαρτήσεις έχει προγραμματίσει για σήμερα μια διαφορετική συγκέντρωση. Στις 11.30 το πρωί καλούνται στα Προπύλαια όπου θα συγκεντρωθούν και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία ώς τη Νομική Σχολή όσοι διαφωνούν με τον τρόπο με τον οποίο ο φοιτητικός σύλλογος λαμβάνει αποφάσεις. Θεωρούν δημοκρατικό έλλειμμα να αποφασίζουν μερικές δεκάδες, άντε εκατοντάδες γι’ αυτούς, χωρίς αυτούς. Και αποφασίζουν να μετρηθούν –να δουν, δηλαδή, πόσες και πόσοι νοιάζονται όντως να πάνε απέναντι στις παθογένειες που έχουν βυθίσει το ελληνικό πανεπιστήμιο. Στη διαδρομή δεν θα διακόψουν την κυκλοφορία στην Ακαδημίας –θα περιμένουν στη διάβαση το πράσινο για να περάσουν, κι αν συγκεντρωθούν περισσότεροι μπορεί να χρειαστεί κάποιοι να περιμένουν λίγο παραπάνω.

Ξενερωτικό; Κάθε άλλο, ελπιδοφόρο. Δείχνει ότι υπάρχουν φοιτήτριες και φοιτητές που δεν αθροίζονται στα μεγάλα σύνολα της εξέγερσης (είτε ρομαντικοί την πιστεύουν είτε κομματικά υποχείρια) είτε της αδιαφορίας και της απάθειας. Εναντίον της απάθειας στοχεύει κι η σημερινή πρωτοβουλία των φοιτητών. Είναι πρωτοβουλία προσωπικοτήτων που στο πανεπιστήμιο πήγαν για να μάθουν, που δουλεύουν σκληρά. Φοιτητές που πατάνε στα πόδια τους, ώριμοι δημοκρατικοί πολίτες, ενήλικοι που διεκδικούν το πανεπιστήμιο και τη ζωή τους.

Την ίδια στιγμή οι συνάδελφοί τους στις παρατάξεις έχουν απορροφηθεί στη διαχείριση του χρεοκοπημένου πολιτικού τρόπου της Μεταπολίτευσης. Και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου (ναι!), θεωρώντας τους φοιτητές «παιδιά», ανώριμους δηλαδή πολίτες, συνομιλεί με εκπροσώπους των γονέων! Με κηδεμόνες πολιτών, που αντιμετωπίζονται σαν ανώριμα παιδιά του μπαμπά.

Μακάρι να μαζευτούν πολλοί σήμερα στα Προπύλαια. Μακάρι η σιωπηλή πλειοψηφία να μην είναι φοβισμένα παιδιά αλλά ένας χείμαρρος ώριμων πολιτών που θα αντιταχθεί σε κάθε λογής συντηρητικό ρεύμα.