Η ξαφνική απόφαση του Φρανσουά Ολάντ να αποσύρει τη Γαλλία από την ευρωζώνη και να επαναφέρει το φράγκο μετά τη χρεοκοπία της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας και τους εξοντωτικούς όρους που έθεσαν οι Ευρωπαίοι προκειμένου να ενεργοποιήσουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, προκάλεσε σοκ στους Γάλλους. Η κυβέρνηση έκλεισε τις τράπεζες, απαγόρευσε τις μεταβιβάσεις χρημάτων στο εξωτερικό και επέβαλε ανώτατο όριο ανάληψης για κάθε πολίτη τα 40 ευρώ την εβδομάδα. Η οικονομία καταρρέει, οι θεσμοί παραπαίουν, το χάος βρίσκεται προ των πυλών.

Αυτή είναι η υπόθεση της δημοφιλούς διαδραστικής σειράς πολιτικής φαντασίας που μεταδίδεται κάθε Πέμπτη από το τέταρτο κανάλι της γαλλικής τηλεόρασης. Ο τίτλος της είναι «Anarchy» και χθες προβλήθηκε το πέμπτο επεισόδιο. Καθώς οι θεατές καλούνται να επηρεάσουν την πλοκή εφευρίσκοντας νέους χαρακτήρες και επινοώντας εναλλακτικά σενάρια, ολόκληρη η Γαλλία έχει φτάσει να συζητά αυτή την εποχή τι θα συνέβαινε αν επερχόταν το μοιραίο. Η έξοδος από το ευρώ έχει πάψει άλλωστε να αποτελεί ταμπού. Η Μαρίν Λεπέν την υποστηρίζει ανοιχτά. Ενας γνωστός (και αντιευρωπαϊστής) οικονομολόγος, ο Ζακ Σαπίρ, έγραψε πρόσφατα ότι αν η Γερμανία δεν αλλάξει πολιτική, η Ιταλία θα αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ το ερχόμενο καλοκαίρι και η Γαλλία δεν θα έχει πλέον λόγο να παραμένει σε κάτι που θα αποτελεί ουσιαστικά μια ζώνη του μάρκου.

Αν δεν είναι ταμπού το Frexit ή το Italexit, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο εύκολο είναι το Grexit. Και στην περίπτωση μεν που διαλυθεί η ευρωζώνη, οι επιπτώσεις κάπως θα διαχυθούν. Αν όμως οδηγηθεί μόνο η Ελλάδα στην έξοδο λόγω της κατάρρευσης της οικονομίας της ή του πολιτικού της συστήματος, η απομόνωση στην οποία θα καταδικαστεί θα έχει τραγικές συνέπειες. Η αποπληξία που προκαλεί μια τέτοια απότομη και βίαιη αλλαγή –λέει στη «Μοντ» η κοινωνιολόγος Ιζαμπέλ Σομιέ –προκαλεί παράλυση. Και το συναίσθημα αυτό δεν οδηγεί στη δράση, αλλά στη φυγή. Granarchy.

Ας τα έχουμε υπόψη όλα αυτά όταν χειριζόμαστε με ζηλευτή ελαφρότητα ή εκρηκτική επιπολαιότητα κρίσεις, διαπραγματεύσεις, παγίδες και αδιέξοδα.