Πριν από δύο δεκαετίες, όταν η Αν Κότον, βρετανίδα φιλάνθρωπος παιδαγωγός, ξεκίνησε να ερευνά το πρόβλημα του χαμηλού ποσοστού εγγραφής στα σχολεία μεταξύ των κοριτσιών της Ζιμπάμπουε, εντυπωσιάστηκε από την εξοντωτική φτώχεια, η οποία, σύμφωνα με την ίδια, αποτελούσε μεγαλύτερο εμπόδιο για την εκπαίδευση των κοριτσιών από την παράδοση. Οι οικογένειες δεν είχαν αρκετά χρήματα για τα δίδακτρα, για τις σχολικές ποδιές, για τα βιβλία, και θα ξόδευαν τα όσα ελάχιστα διέθεταν για την εκπαίδευση των γιων τους, οι οποίοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να βρουν αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Στις 4 Νοεμβρίου η Αν Κότον τιμήθηκε με το Βραβείο της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Καινοτομία στην Εκπαίδευση (WISE) για τον ρόλο της ως ιδρύτρια και επικεφαλής της Camfed, μιας οργάνωσης που βοήθησε εκατομμύρια κορίτσια της Υποσαχάριας Αφρικής να παραμείνουν στο σχολείο. Μέσω της εμπειρίας της στη Ζιμπάμπουε η Κότον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η άμεση χρηματοδότηση θα μπορούσε να διασφαλίσει την εγγραφή περισσότερων κοριτσιών στα σχολεία, γεγονός που αποτέλεσε το κίνητρό της για την ίδρυση της Camfed το 1993. Ξεκίνησε λαμβάνοντας χρηματοδότηση για μερικές δεκάδες μαθήτριες. Από τότε η οργάνωση αναπτύχθηκε σημαντικά και στήριξε περισσότερα από 1,2 εκατ. κορίτσια στην Γκάνα, στο Μαλάουι, στην Τανζανία, στη Ζάμπια και στη Ζιμπάμπουε. Η βελτίωση των συνθηκών μάθησης, μια άμεση συνέπεια των δράσεων της οργάνωσης, είχε ως αποτέλεσμα να επωφεληθούν συνολικά περισσότερες από 3 εκατ. μαθήτριες.

Εκτός από το να στηρίζει οικονομικά μαθήτριες σε ανάγκη, η οργάνωση εκπαιδεύει δασκάλους, συμβούλους και ακτιβιστές. Δημιούργησε επίσης ένα δίκτυο με περισσότερες από 25.000 απόφοιτες της Camfed, οι οποίες αξιοποιούν τις εμπειρίες τους για να μορφώσουν και να συμβουλεύσουν μέλη των κοινοτήτων τους, ένα φαινόμενο που η οργάνωση αποκαλεί «ενάρετο κύκλο».

Η παροχή βασικής εκπαίδευσης σε παγκόσμιο επίπεδο αναγνωρίστηκε ως ένας από τους στόχους του πλαισίου ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο μετά το 2015. Η ανακοίνωση της απονομής του βραβείου στην Αν Κότον, την ίδια χρονιά που ο Κάιλας Σατιάρτι και η Μαλάλα Γουσαφζάι τιμήθηκαν με το Βραβείο Νομπέλ για τη μάχη τους υπέρ του δικαιώματος όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, τοποθετεί το ζήτημα αυτό στην πρώτη γραμμή του παγκόσμιου διαλόγου.

«Υπάρχει μια αίσθηση, μια παγκόσμια αναγνώριση αναφορικά με αυτό ζήτημα και πρέπει να το εκμεταλλευθούμε» δήλωσε η Αν Κότον.