Νόμιζα ότι είχα περάσει σε άλλη διάσταση, σε μία twilight zone. Να ανηφορίζω τη λεωφόρο Κηφισίας με κοντομάνικο και να περνώ από βιτρίνες με χριστουγεννιάτικα δένδρα. Ηρθαν τα Χριστούγεννα; Φοβάμαι και η Πρωτοχρονιά!

Χαρακτηριστικό της τελευταίας δεκαπενταετίας, στρογγυλοκάθησε τα χρόνια της κρίσης με αμερικανοευρωπαϊκά οπίσθια σε ελληνικούς καναπέδες. Το κόνσεπτ εκ του οποίου εκπορεύτηκε το «Mac Σαρακοστή» ήρθε και έδεσε αστικά έθιμα και θρησκευτικές κουλτούρες που θα πορεύονταν στους αιώνες χωρίς να συναντηθούν ποτέ. Ετσι, με το που βγάζει ο Ελληνας την κολοκύθα του Χάλογουιν κατεβάζει από το πατάρι το χριστουγεννιάτικο δένδρο, ενώ οι εγχώριοι σταρ συμφωνούν το κασέ για να ανάψουν τα λαμπάκια σε εμπορικά κέντρα. Μέχρι των Ταξιαρχών, το πολύ του Πολυτεχνείου, το δένδρο έχει στολιστεί, τα εμπορικά malls είναι κατάφωτα και άδεια και η Μενεγάκη εκπέμπει κάτω από τα γκι εκβιάζοντας μια χαρά που δεν τη χρωστάμε σε κανέναν. «Η Ελένη έχει στολίσει από τη Δευτέρα το πλατό, δεν θα στολίσω εγώ;» μου είπε προχθές μια φίλη μου…

Νέοι καιροί, νέα ήθη… Ή, μάλλον, παλιά ευρωπαϊκά! Γιατί, ως λαός, λοξοκοιτάμε την ουσία και από όλα τα στοιχεία της ευρωπαϊκής νοοτροπίας αυτό βρήκαμε να ξεπατικώσουμε. Ομως εκεί ψηλά, στις τουρτουρίζουσες από τον Σεπτέμβριο Βρετανίες και Σκανδιναβίες, στις χώρες της μεγάλης νύχτας και των μακροσκελών παραμυθιών, όποτε και να στολίσεις το δένδρο είσαι μέσα στο κλίμα. Εμείς, στη χώρα των σύντομων παραβολών, που μέχρι τον Νοέμβριο αποχαιρετάμε το καλοκαίρι, τις τζίνγκλες και τις μπέλες στους 25 βαθμούς πού τις μάθαμε; Μάλλον σε αυτά τα προπονητήρια ζωής και αυτοβελτίωσης (όχι μόνο ως χώροι αλλά και ως ιδέα) όπου ξανθές κυρίες σε καλούν να εκμεταλλευτείς όλες τις μικρές χαρές της ζωής.

Εγώ λοιπόν λέω φέτος να τις αφήσω ανεκμετάλλευτες. Να ενδώσω στην προσφιλή μου βαλκανική βαρυθυμία και να στολίσω το δένδρο, όπως κάθε χρόνο, ψυχαναγκαστικά, ανήμερα Χριστούγεννα, ξενυχτισμένη και με χανγκόβερ από το ρεβεγιόν. Γιατί, αν στολίσω από τώρα, μέχρι το βράδυ της Πρωτοχρονιάς θα θέλω να τσουγκρίσω κόκκινα αβγά.