Δεν είμαι σίγουρος για το ποιος έκανε την αρχή για να ξηλωθεί το πουλόβερ του προέδρου Γιώργου (Καρατζαφέρη). Είμαι όμως βέβαιος ότι δεν θα ξεμπλέξει εύκολα, ούτε γρήγορα. Αλλά θα «ταλαιπωρηθεί» για πολύ χρόνο, και αν…

Εάν μάλιστα οι πληροφορίες που περιήλθαν χθες σε γνώση μου είναι ακριβείς, φαίνεται ότι ο πρόεδρος Γιώργος δεν έχει να αντιμετωπίσει τη γνωστή πλέον υπόθεση με τις δύο οφσόρ στις οποίες απέστειλε χρήματα (1,65 εκατομμύρια ευρώ) ο έμπορος όπλων Αλ. Τσάτσος, αλλά πρέπει να δικαιολογήσει και άλλα ποσά που διαπιστώθηκε ότι έχουν εισρεύσει από διάφορες πηγές στις δύο οφσόρ εταιρείες του (και του γιου του Γιάννη).

Συγκεκριμένα, μου ανέφεραν ότι το συνολικό ποσό για το οποίο ο πρόεδρος Γιώργος θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις είναι της τάξεως των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ (!), και αφορά μία περίοδο δέκα ετών, από το 2000 ώς το 2010.

Οι εταιρείες του προέδρου Catalina και Homeric που έχουν έδρα την πόλη Κόκμπερν, πρωτεύουσα των νησιών Τερκς και Κέικος (κατά Καραϊβική μεριά, ανήκουν στη Βρετανική Κοινοπολιτεία, και είναι φυσικά φορολογικός παράδεισος), εμφανίζονται να είναι υποδοχείς εμβασμάτων από διάφορες άλλες οφσόρ των οποίων και αναζητούνται οι ιδιοκτήτες.

Ο πρόεδρος Γιώργος, που θεωρείται πια βέβαιο ότι θα παραιτηθεί από πρόεδρος του ΛΑΟΣ, εξακολουθεί να σιωπά, αλλά ένας δικός μου στη Βουλή, μου είπε χθες ότι σήμερα θα ανακοινωθεί το πόρισμα της έρευνας που πιστοποιεί –σε έναν βαθμό –τα ευρήματα της εισαγγελικής έρευνας για τον αρχηγό.

Ατυχος ο πρόεδρος Γιώργος –έπεσε πάνω στον τοίχο με 200, την ώρα που το κόμμα ανέβαινε, και ο ίδιος ήταν σίγουρος ότι ο ΛΑΟΣ θα ήταν στην επόμενη Βουλή, δεδομένου ότι όπως έλεγε (και σε μένα προ ημερών) «η Χρυσή Αυγή χάνει συνεχώς δυνάμεις και ο Καμμένος δεν μπαίνει στη Βουλή»…

Η λυπητερή

Η πηγή μου στη Βουλή, αυτή ντε, που προανέφερα, μου ανέφερε ότι ο πρόεδρος Γιώργος κινδυνεύει τώρα με φυλάκιση δύο ετών και πρόστιμο 500.000 ευρώ για την «παράλειψη», θα την χαρακτηρίσω, να καταγράψει στο πόθεν έσχες που καταθέτει τις δύο οφσόρ για τις οποίες μιλούσαμε προηγουμένως. Αλλά δεν ήταν καθόλου σε θέση να μου πει τι θα του «κοστίσει» η προφανής φοροδιαφυγή από τα εμβάσματα στις συγκεκριμένες εταιρείες. Μου ανέφερε μόνο ότι πρόκειται για «κακούργημα», και άλλα τέτοια ανατριχιαστικά τα οποία δεν μεταφέρω εδώ διότι ο πρόεδρος Γιώργος είναι φίλος μου και δεν πρόκειται να τον βαρέσω τώρα που είναι πεσμένος… (Το ρεπορτάζ της Μίνας Μουστάκα στη σελίδα 12)

Λειψό συμβούλιο

Στο μεταξύ, την ώρα που η μισή (δεν θέλω να υπερβάλω, αναφέροντας «ολόκληρη») Αθήνα ασχολιόταν με τις… επιδόσεις του προέδρου Γιώργου (Καρατζαφέρη) στα εξοπλιστικά και άλλα –ένα πράγμα για το οποίο κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον πρόεδρο είναι ότι ήταν «επιλεκτικός» -, στο υπουργείο των Εξωτερικών ο πρόεδρος «που να χτυπιέστε κάτω ρε, είμαι και θα είμαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ» Βαγγέλης συγκαλούσε το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Οπως δε, μου ανακοίνωσε περιχαρής –και «σένιος» για την περίσταση –στον περίβολο του Κοινοβουλίου ο φίλος Τερένσιος Ταχύς, Τέρενς Κουίκ για τους πολλούς, ο πρόεδρος «που να χτυπιέστε κ.λπ.» Βαγγέλης είχε καλέσει εκπροσώπους των κομμάτων για να διαβουλευθεί μαζί τους –για λόγους προφανείς (τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο, επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων κ.λπ.).

– Ποιοι θα είστε; ρώτησα τον Τέρενς, ο οποίος θα μετείχε ως εκπρόσωπος του κόμματος «Π. Καμμένος και Σία Ανεξάρτητοι Ελληνες».

– Εκπρόσωποι των κομμάτων, μου απάντησε. Και υπηρεσιακοί παράγοντες.

– Μόνο;

– Μόνο!

Μου φάνηκε έως και παράξενο που δεν άκουσα να έχουν κληθεί, ας πούμε, πρώην υπουργοί Εξωτερικών.

Τηλεφώνησα στη φίλη Ντόρα (Μπακογιάννη), μια πρώην υπουργό Εξωτερικών.

– Κληθήκατε εσείς στο σημερινό Συμβούλιο; ρώτησα.

– Οχι φυσικά, με βρίσκετε στο γραφείο μου.

– Αλλος υπουργός Εξωτερικών;

– Απ’ όσο γνωρίζω, ούτε ο κ. Πάγκαλος.

Μου αποκάλυψε ότι μαθαίνοντας τα περί σύγκλησης του Συμβουλίου επικοινώνησε με τον Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος επίσης απάντησε αρνητικά: δεν είχε λάβει καμία πρόσκληση.

– Δεν ξέρω πού, και σε τι να το αποδώσω, μου ανέφερε η Ντόρα η μικρή εξερευνήτρια…

Ξέρω όμως εγώ! Στην υπερεπάρκεια του προέδρου Βαγγέλη, ο οποίος αισθανόμενος απολύτως αυτάρκης περί τα διπλωματικά, εκτίμησε ότι «τι να μας πει κι ο Πάγκαλος (ή η Ντόρα) τώρα». Εδώ σου λέει ότι ο Κίσινγκερ έχει πέσει στα βαρβιτουρικά από τη ζήλεια του, πληροφορούμενος τις επιδόσεις του προέδρου Βαγγέλη στην εξωτερική πολιτική…

Μίνι φόρεμα σε μάξι συνάντηση

Το δεύτερο μεγάλο θέμα της ημέρας ήταν η χθεσινή συνάντηση στη Βουλή της κυρίας Γιάννας με τον πρόεδρο Αλέξη, προκειμένου όπως ανακοινώθηκε να τον ενημερώσει για την πραγματοποίηση στην Αθήνα τον προσεχή Ιούνιο του ετήσιου Συνεδρίου του Ιδρύματος Κλίντον. Με κουνουπιδέ μαλλί, κόκκινη τσάντα, ασπρόμαυρα δωδεκάποντα και –κυρίως! –λευκό μίνι φόρεμα που είχε το μέγεθος… φαρδιάς ζώνης, η κυρία Γιάννα μπορώ να πω ότι εντυπωσίασε τις χωροφυλακίνες στη Βουλή, οι οποίες αργότερα το σχολίαζαν (μου τα έλεγε μία) ότι «μπράβο της θάρρος, να φοράει τέτοιο μίνι μεγάλη γυναίκα».

Η συνάντηση πρόσφερε στην κυρία Γιάννα την ευκαιρία που δεν της είχε δώσει ο πρόεδρος Αντώνης: μιας φωτογραφίας με τον αρχηγό. Οχι όμως, δημοσίως τουλάχιστον, μια διαβεβαίωση ότι θα παραστεί. Δεν γνωρίζω τι ρόλο θα παίξει αυτό στη διοργάνωση του Συνεδρίου –μην πει δηλαδή ο Κλίντον «α, αφού δεν έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στο συνέδριό μου ο Αλέξης, δεν το κάνω στην Αθήνα, θα το πάω Ντάκα, Μπανγκλαντές»! Ξέρω απλώς ότι της το άφησε στο «φλου».

Από την άλλη πλευρά, εμένα εκείνο που με παραξένεψε ήταν η δήλωση της κυρίας ότι με τον Τσίπρα συζήτησαν μόνο το θέμα του Συνεδρίου.

Α, ναι; Και κράτησε η συνάντηση 1 ώρα και 20 λεπτά; Θυμίζοντας απλώς ότι η αντίστοιχη συνάντηση με τον πρόεδρο Αντώνη διήρκεσε μόλις 30 λεπτά, διερωτώμαι αν ο Τσίπρας είναι… καθυστερημένος!

Διότι μόνο μια τέτοια κατάσταση θα δικαιολογούσε το χρονικό εύρος της συνάντησης. Αλλά επειδή το παλικάρι είναι μια χαρά, και βεβαιωμένα δεν έχει πρόβλημα αντίληψης, εκτιμώ ότι η συζήτηση με την κυρία επεκτάθηκε και σε «άλλα» θέματα. Ποια δεν γνωρίζω επακριβώς, αλλά όλο και κάπου πηγαίνει ο νους μου…

Ιαπωνία είναι η αιτία

Τέλος, επειδή άκουσα διάφορα σχόλια για τη μη συμμετοχή του υπουργού Ανδρέα «πιο Γαύρος πεθαίνεις» Λοβέρδου στον Μαραθώνιο της Αθήνας, σπεύδω να διευκρινίσω ότι αυτή κατέστη επιβεβλημένη λόγω των υποχρεώσεων του fit υπουργού. Βρίσκεται στη μακρινή Ιαπωνία, στη Σύνοδο της UNESCO.

Οχι για να μη λένε, δηλαδή…