Θα σας πω τι κατάλαβα εγώ από το πηγαινέλα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πρώτον, ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν τώρα.

Δεύτερον, ότι συμφωνία με τους δανειστές θα υπάρξει.

Τρίτον, ότι παίζεται αν θα γίνουν εκλογές τον Μάρτιο.

Και ξέρετε γιατί παίζεται; Επειδή ύστερα από μια συμφωνία με τους δανειστές, το κλίμα και οι πιέσεις εντός και εκτός Ελλάδας θα είναι τέτοιες ώστε δύσκολα δεν θα βρεθούν 180 βουλευτές να μην εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αυτοί τουλάχιστον είναι οι υπολογισμοί της συγκυβέρνησης. Και δεν είναι καθόλου παράλογοι –υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα προκύψει η συμφωνία για την οποία μιλάμε…

Αλλά αυτό θα το ξέρουμε έως τα μέσα Δεκεμβρίου, συνεπώς Κυριακή κοντή γιορτή.

Αντιθέτως , το σενάριο του ΣΥΡΙΖΑ που έως προσφάτως έμοιαζε περίπου δεδομένο τώρα έχει εμφανώς μπλέξει.

Υπολόγιζε εκλογές το φθινόπωρο –δεν θα γίνουν…

Υπολόγιζε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία εξόδου από το Μνημόνιο –μάλλον θα υπάρξει…

Υπολόγιζε ότι δεν θα βγει Πρόεδρος –και τώρα ακόμη κι αυτό παίζεται…

Λογικά λοιπόν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνος που ίσως χρειαστεί να αλλάξει σενάριο.

Υποθέτω ότι το καταλαβαίνουν στην Κουμουνδούρου. Κι άλλωστε ο πρόεδρός του άρχισε ήδη να τα γυρίζει μετά τη συνάντηση με τον Παπούλια. «Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα» και «να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να συμφωνήσουμε στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας», αλλά αφού γίνουν πρώτα εκλογές.

Μόνο που η κατάληξη είναι ακόμη ασύμβατη με την αρχή της πρότασης. Διότι, αν χρειάζεται σταθερότητα, τότε δεν χρειάζονται εκλογές.

Οχι επειδή οι εκλογές είναι κακό πράγμα, κάθε άλλο. Αλλά επειδή εκ των πραγμάτων μια εκλογική διαδικασία είναι επιλογή άγνωστου αποτελέσματος και απροσδιόριστων επιπτώσεων. Γιατί άραγε να πάρουμε το ρίσκο;

Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί από τη μια ημέρα στην άλλη να αρχίσει καμπάνια του τύπου «ναι στη σταθερότητα» και «όχι στις εκλογές». Ενδεχομένως χρειάζεται ακόμη λίγο χρόνο και άλλη μια μικρή κωλοτουμπίτσα για να στρίψει το καράβι.

Πράγμα που μας επιστρέφει στο ερώτημα το οποίο μας απασχολεί εδώ και δυόμισι χρόνια: Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει παραμένοντας ΣΥΡΙΖΑ;

Ομολογώ πως δεν το γνωρίζω κι άλλωστε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ συνηθίζει να εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα.

Ηδη, όμως, φαίνεται να έχει ποντάρει πολλά σε ένα σενάριο το οποίο πλέον μπορεί να μη βγει. Αν δεν βγει, είναι προφανές ότι θα χρειαστεί κάποιο άλλο σενάριο.

Και μόνο τότε θα δούμε αν «τα μαθήματα ταχείας ωρίμασης» που έλεγε κι ο Δραγασάκης έχουν πιάσει τόπο.