Από επιτυχία σε επιτυχία πορεύεται η κυβέρνηση, πράγμα το οποίο με κάνει να πιστεύω ότι οι άνθρωποι, δεν μπορεί, αυτό το πράγμα το έχουν σπουδάσει. Το έχουν κάνει βίωμά τους. Είναι στο DNA τους.

Πώς το έκανε ο Μίδας με κάθε τι που άγγιζε; Ετσι ακριβώς, αλλά από την ανάποδη. Κατάφερε ας πούμε –κάτι που… πιστώνεται προσωπικά το παλικάρι από την Κέρκυρα, ο Δένδιας –όλη η συζήτηση από χθες να περιστρέφεται στο αν πραγματικά υπάρχει συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια ή είχε κάτι προσωπικές απόψεις ο Δένδιας και τις παρουσίασε χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Και όμως, η πρόταση για τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια εν πολλοίς έχει θετικό «πρόσημο» για τους μικρομεσαίους…

Ο ίδιος ο πρωταγωνιστής –το παλικάρι από την Κέρκυρα που προανέφερα –σε δηλώσεις του προς εμάς, στον Bήμα FM, δήλωσε επί λέξει (και σε ένα κλικ παραπάνω θα έλεγα, απ’ ό,τι θα έπρεπε) ότι «βεβαίως δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ. Αλίμονό μου αν για κάθε θέμα στο οποίο εκφράζω άποψη πρέπει να προσυνεννοούμαι με το ΠΑΣΟΚ»…

Ο υφυπουργός Οδυσσέας (Κωνσταντινόπουλος) που τον έβγαλε στη σέντρα σχετικά με τα όσα είχε πει για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια μού είπε ότι ενώ για τα επιχειρηματικά είχαν συμφωνήσει, για τα στεγαστικά δεν είχε υπάρξει ούτε συζήτηση. Ο τα πάνθ’ ορά (σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό έργο) Πρωτόπαπας μου ανέφερε το ωραίο, που εν συνεχεία με ώθησε σε μια μίνι έρευνα για τον… ανασχηματισμό της Παρασκευής, ότι «ο Δένδιας είχε αναλάβει την υποχρέωση να παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση για τα κόκκινα δάνεια και μάλιστα γρήγορα, γιατί δεν έχουμε χρόνο, αλλά δεν την παρουσίασε και εξετέθη με προσωπικές απόψεις που δεν απηχούν τις απόψεις της κυβέρνησης».

Βαθιά… στενοχωρημένος, όπως γίνεται αντιληπτό, μην πω και στα όρια της κατάθλιψης γιατί εξετέθη τόσο πολύ ο Δένδιας, εστίασα στο γιατί «γρήγορα» η ρύθμιση για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια: «Διότι από 1ης 1ου (από την αρχή του χρόνου δηλαδή) αρχίζουν οι πλειστηριασμοί και πρέπει να τρέξουμε να προλάβουμε. Δεν έχουμε παρά ενάμιση μήνα να ψηφίσουμε τη ρύθμιση και αυτή να ισχύσει» μου ανέφερε ο Πρωτόπαπας…

Μου είπε ακόμη ότι αμέσως θα επικοινωνήσει με τον νέο υπουργό Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα για να συντονίσουν τις ενέργειές τους –υποθέτω θα του δώσουν μία διορία του ανθρώπου να ενημερωθεί πόσες πόρτες έχει το υπουργείο του…

Σενάριο για Οσκαρ

Μεγάλη «κουβαρίστρα» αυτός ο Πρωτόπαπας. Μια κουβέντα μου είπε και με έριξε στο ψάξε ψάξε. Και ιδού σενάριο φρέσκο φρέσκο, σαν κουλούρι Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τον ανασχηματισμό της Παρασκευής που μας πέρασε. Ο πρόεδρος Αντώνης, λέει, δεν τον είχε καθόλου στο μυαλό του τον Δένδια να τον αλλάξει από το Ανάπτυξης και να τον κάνει… Αβραμόπουλο στη θέση του Αβραμόπουλου, όχι. Την ιδέα τού εμφύσησε ο πρόεδρος Βαγγέλης κατά τη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης, παραμονής του ανασχηματισμού, όταν ορθά – κοφτά του είπε ότι «ξέρεις, εκείνος ο Δένδιας δεν έχει κάνει τίποτε με τα κόκκινα δάνεια και θα εκτεθούμε ανεπανόρθωτα» –ενημέρωση που είχε από πρώτο χέρι αντιλαμβάνομαι, λόγω υφυπουργού Οδυσσέα (Κωνσταντινόπουλου).

Ο Σαμαράς, λέει το σενάριο, επικοινώνησε πάραυτα με τον Δένδια και τον ρώτησε τι έχει κάνει με τα κόκκινα δάνεια. Εκείνος του εξήγησε ότι έχει μια πρόταση, αλλά αντιδρά η τρόικα, αντιδρούν οι τράπεζες και πως έχει προβλήματα συνεννόησης με τον Γκίκα Χαρδούβελη.

Τότε, υποστηρίζουν ότι μαζί με το τηλέφωνο έκλεισε και το θέμα της μετακίνησης του Δένδια «για να τρέξει η ρύθμιση»…

Εχω ανατριχιάσει ήδη!

Ανεξήγητο

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών με ενημέρωσε ότι ο φάκελος με τα 100 εκατομμύρια που έψαχναν Γερμανοί και Σαμαράς και για τον οποίο σας ανέφερα χθες με φρικιαστικές λεπτομέρειες, δεν ήταν φάκελος αλλά «τροπολογία» που προετοιμάστηκε σε πρώτο στάδιο από το υπουργείο Ανάπτυξης. Και πως η τροπολογία αυτή «διαβιβάστηκε στο υπουργείο Οικονομικών, όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες σε συνεργασία με το γραφείο υπουργού επεξεργάστηκαν τη διάταξη. Μάλιστα, και προκειμένου να αρθούν προβληματισμοί που υπήρχαν και νομικές ή άλλες αδυναμίες στη διάταξη, έγινε σύσκεψη με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών και τη συμμετοχή του υπουργείου Ανάπτυξης, των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, του Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη κ.ά. Σε συνέχεια της εποικοδομητικής (..!) συζήτησης, το υπουργείο Ανάπτυξης ανέλαβε να επανέλθει με βελτιωμένη εκδοχή, όπως και έγινε πριν από λίγες ημέρες, και η διάταξη διαβιβάστηκε και με την υπογραφή του υπουργείου Οικονομικών για συζήτηση στη Βουλή τη Δευτέρα το πρωί».

Ωραία, άντε πες τώρα ότι εγώ δέχομαι ότι ήταν τροπολογία των 100 εκατομμυρίων και δεν ήταν φάκελος. Και αφού, ρε παιδιά, τα πράγματα ήταν τόοοοσο απλά, προς τι τα «καντήλια» του Σαμαρά, ο οποίος τα είχε ακούσει με τη σειρά του νωρίτερα από τους Γερμανούς; Εκτός και αν μου πείτε ότι είχε τσακωθεί με την κυρία Γεωργία πρωί πρωί και ήθελε κάπου να ξεσπάσει, οπότε δεν θα πω τίποτε. Θα σιωπήσω.

Ανατριχίλες

Διάφορα site ανά τη χώρα δημοσίευσαν χθες αιφνιδιαστικά και χωρίς λόγο τη διακήρυξη του κόμματος «Τελεία» για την οποία εγκαίρως, αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, είχα παράσχει σοβαρές πληροφορίες του είδους «τώρα Γκλέτσος και σε αρχηγό κόμματος». Τον Αύγουστο, αρχές, που εγώ ήμουν διακοπές στη Λέρο, το site της αγαπημένης Σεμίνας (Διγενή) δημοσίευσε κατ’ αποκλειστικότητα τη διακήρυξη του κόμματος, πράγμα που μου διέφυγε εντελώς στη ραστώνη του καλοκαιριού, εξού και απολογούμαι. Είναι αυτή που περιέχει διάφορα πραγματικά «μαργαριτάρια» του είδους «Η ανάταση της αληθινής ανθρωπιστικής Παιδείας, αυτής που καθιστά τον πολίτη μέτοχο των αξιών που με κόπο και αγώνες κατέκτησε η ανθρωπότητα».

Αποφεύγω τον πειρασμό να σημειώσω ότι κάθε φορά που ακούω για «ανάταση» και τέτοια ένα ρίγος διαπερνάει τη σπονδυλική μου στήλη, για να επισημάνω απλώς ότι τίποτε δεν είναι τυχαίο, ούτε και η «ανάταση»: το σήμα του γκλετσοκόμματος είναι μια «σπείρα» που παραπέμπει ευθέως στο αρχαιοελληνικό σήμα.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν το λεβεντόπαιδο το βρήκε μόνο του ή του το πλάσαραν, αλλά εμένα αυτά τα αρχαιοελληνικά μια ανατριχίλα όσο να πεις μου τη φέρνουν. Υπενθυμίζω ότι, κατά δήλωσή του, ο Γκλέτσος είναι ΚΚΕ…