Μπορούν να χαθούν 100 εκατομμύρια; Πώς δεν μπορούν. Αρκεί μόνο να χαθεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας ο φάκελος με τη σχετική υπόθεση, πράγμα εντελώς πιθανό για την Ελληνική Δημόσια διοίκηση, η οποία εξακολουθεί να κινείται με ρυθμούς αραμπά («αραμπάς περνά, σκόνη γίνεται» που λέει και το τραγούδι).

Η ιστορία που θα αφηγηθώ στη συνέχεια έχει ως αντικείμενο 100 «χαμένα» εκατομμύρια μέσω ενός χαμένου (χωρίς εισαγωγικά) φακέλου, τρεις επώνυμους πρωταγωνιστές, και κάτι ανώνυμους –Γερμανούς.

Κατά σειρά ιεραρχίας αναφέρω τους πρωταγωνιστές: Σαμαράς, Χαρδούβελης, Δένδιας. Την περασμένη Πέμπτη λοιπόν, παραμονή του μίνι ανασχηματισμού που έφερε στη ζωή μας τον κύριο Σκρέκα, ο πρόεδρος Αντώνης δέχθηκε τηλεφώνημα από τη Γερμανία. Δεν γνωρίζω από πού. Η φράου Ανγκελα ήταν; Ο κύριος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε; Αλλος; Θα σας γελάσω, και δεν το θέλω.

Κάποιος τέλος πάντων του τηλεφώνησε και τον ρώτησε γιατί η κυβέρνησή του καθυστερεί και δεν έχει αξιοποιήσει ακόμη το κονδύλι των 100 εκατ. ευρώ που με παρέμβαση του Σόιμπλε διατέθηκαν από τη γερμανική τράπεζα ΚfW στο ελληνικό Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη. Το ποσό θα χρηματοδοτούσε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με στόχο να κινηθεί σε ένα πρώτο επίπεδο η ελληνική οικονομία. Ο δικός μας αιφνιδιάστηκε, είπε ένα «δεν το ξέρω αυτή τη στιγμή το θέμα, αφήστε με να ενημερωθώ και θα σας πάρω» και έπιασε τα τηλέφωνα.

Τηλεφώνησε πρώτα στον κύριο Δένδια ο οποίος ώς εκείνη την ώρα ήταν ακόμη υπουργός Ανάπτυξης.

–Τι έγινε με το θέμα αυτό; Γιατί δεν πήραμε τα χρήματα; ρώτησε.

–Δεν το ξέρω, εγώ έχω στείλει τον φάκελο στον Χαρδούβελη, απάντησε ο Δένδιας επιδεικνύοντας ταλέντο Λιονέλ Μέσι στις πάσες.

Το πορτοκαλί (που δεν είναι πορτοκαλί, αλλά μαύρο) τηλέφωνο του κ. Χαρδούβελη κουδούνισε, και ο τύπος στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής είχε ήδη νεύρα:

–Γκίκα, τι έχει γίνει με τα 100 της KfW που είχαμε πει να διατεθούν για τους μικρομεσαίους;

–Πρόεδρε, εγώ δεν έχω τέτοιο φάκελο στο γραφείο μου. Ο Δένδιας τον έχει.

Νέο τηλέφωνο, με πολλά νεύρα στον Δένδια.

–Πρόεδρε, όπως σας είπα ο φάκελος είναι στο γραφείο του Χαρδούβελη. Και έχουμε και το σχετικό έγγραφο που το αποδεικνύει.

Τηλέφωνο Σαμαρά εκ νέου στον Χαρδούβελη, αυτή τη φορά στα όρια της έκρηξης:

–Ο άλλος μου λέει ότι ο φάκελος είναι στο γραφείο σου. Ψάξε βρες τον, τώ-ρα.

Η συνέχεια δεν έχει τίποτε το συναρπαστικό. Ο φάκελος αναζητήθηκε, και βρέθηκε τελικά στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών να αναπαύεται σε κάποιο συρτάρι.

Αντε να δούμε πότε με το καλό θα έρθουν και τα 100 εκατομμύρια…

Και αποκωδικοποιητής

Αναφορικά με τα χθεσινά, ομολογώ ότι δεν βλέπω πώς μπορούσε να συγκληθεί αυτό το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών που εισηγείται ο πρόεδρος Αλέξης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Από τη στιγμή που το ταλαντούχο ντουέτο «Αμποτ και Κοστέλο» έχει θέσει ως στόχο τη δημιουργία μιας πλειοψηφίας 180 ψήφων για να αναδείξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν ποτέ δυνατόν να αποδέχονταν την πρότασή του τώρα για εκλογές; Εκλογές θα πάει το ντουέτο, αν δεν συγκεντρώνει την αναγκαία πλειοψηφία.

Αποκωδικοποίησα παραπάνω όσα μου είπε χθες το απόγευμα σημαίνον κυβερνητικό στέλεχος (και πριν βγει να κάνει δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια ο πρόεδρος Αντώνης) για να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα του πώς πάει το πράγμα…

Αναμείνατε στο κάρο σας

Το σημαίνον κυβερνητικό στέλεχος ονομάζεται Δημήτριος Σταμάτης του Ιωάννη, είναι υπουργός Επικρατείας και ο «πιστός» με την έννοια του «μπιστικού» του προέδρου Αντώνη. Ηταν κάθετος. Και για το συγκεκριμένο, της ενδεχόμενης σύγκλησης του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, και της συγκρότησης της προεδρικής πλειοψηφίας:

–Μου χρεώνουν πράγματα που δεν ισχύουν, μου είπε. Οτι είμαι εγώ που κάνω τις επαφές με τους βουλευτές. Τι είναι οι βουλευτές να τους πείσω εγώ να ψηφίσουν Πρόεδρο; Οι βουλευτές θα πειστούν, αν πειστούν, από τις συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί στη χώρα, στις αρχές του χρόνου…

–Τι περιμένετε να έχει συμβεί στις αρχές του χρόνου ώστε να πειστούν οι βουλευτές;

–Να καταλάβουν ότι είναι και δική τους ευθύνη να σπρώξουν το κάρο να βγει από τη λάσπη, και όχι να μείνει εκεί που είναι, μου απάντησε σχεδόν παραβολικά.

Το οποίον σημαίνει ότι το… κάρο θα σέρνεται για κάνα δυο μήνες ακόμη. Μετά βλέπουμε…

Η πίκρα φέρνει Sante

Η αλήθεια είναι ότι δεν την είχα προσέξει τη συνέντευξη της Αυτής Υψηλότητος Ρένας, στην καινούργια εφημερίδα «Επένδυση». Ας είναι καλά το left.gr που μας υπενθύμισε όλων ημών των αναγνωστών του ότι η χειμαρρώδης κυρία Ρένα έκανε δηλώσεις και στην εφημερίδα αυτή. Και τι είπε, με τη μεγαλοστομία που τη διακρίνει, τόσο δυσανάλογη με το έργο που παράγει;

«Γι’ αυτό και βάζουμε τις βάσεις ενός νέου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων με την αποστολή της σχετικής επιστολής προς τους δημάρχους της Περιφέρειας Αττικής. Και αυτή είναι μόνο η αρχή».

Δεν ξέρω τι είναι μόνο η αρχή, και τι το τέλος. Γνωρίζω όμως ότι από τους 66 δημάρχους της Περιφέρειας Αττικής που έλαβαν την επιστολή της Αυτής Υψηλότητος, με την εντολή να διαχειριστούν μόνοι τους τα σκουπίδια του δήμου τους, ελάχιστοι έχουν απαντήσει για το τι θα κάνουν. Γεγονός το οποίο αποτελεί ήδη μια πρώτη ήττα της λατρεμένης Ρένας, η οποία από την πίκρα της καπνίζει το ένα Sante πίσω από το άλλο –συγγνώμη, δεν υπάρχει απαγόρευση καπνίσματος στις δημόσιες υπηρεσίες; Ή κάνω λάθος;

Φωνή βοώντος

Αφήνω (για λίγο, μη χαίρεται) την Αυτής Υψηλότητα Ρένα για να ασχοληθώ με μια πραγματική κυρία της πολιτικής, η οποία μπορεί να απέχει από τις κομματικές δραστηριότητες (του ΠΑΣΟΚ) αλλά δεν απέχει καθόλου από την πολιτική. Πρόκειται για την Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία ως επικεφαλής του Δικτύου για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη παρουσίασε χθες μια συγκριτική αξιολόγηση τεσσάρων προτάσεων για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους από ισάριθμα ξένα ινστιτούτα, μεταξύ των οποίων του γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. Με τι συνόδευσε την ανακοίνωσή της η σοβαρή Αννα Διαμαντοπούλου; Με πρόταση για τη συγκρότηση τεχνοκρατικής ομάδας ειδικών με επικεφαλής πολιτικά πρόσωπα κοινής αποδοχής και κύρους, η οποία θα διαμορφώσει μια εθνική πρόταση για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους.

Θα την ακούσει κανείς;