Λένε ότι οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται. Ομως, ακόμη και όταν προαναγγέλλονται, κρύβουν εκπλήξεις. Ζωντανή απόδειξη ο Νίκος Δένδιας –ο απροσδόκητος πρωταγωνιστής σε μια προγραμματισμένη αντικατάσταση.

Τα μαξιμαλιστικά σενάρια για ευρύ ανασχηματισμό δεν επιβεβαιώθηκαν. Επικράτησε, φαίνεται, η άποψη ότι στον μαραθώνιο, ακόμη και όταν έχεις κουραστεί, δεν σταματάς στην τελική ευθεία για να αλλάξεις παπούτσια. Ενα γερό ανακάτεμα της τράπουλας σε αυτή τη φάση απειλούσε να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα έλυνε.

Από την εσωκομματική σκοπιά η μετάθεση του Δένδια ήταν ανώδυνη. Δεν ισχύει το ίδιο και για τη λύση που επελέγη για τη διαδοχή του στο Ανάπτυξης. Η υπουργοποίηση ενός βουλευτή μικρομεσαίου βεληνεκούς εγείρει, λένε, αντιδράσεις από τους πολλούς που νιώθουν ότι προηγούνται ή είναι στην ίδια σειρά στην κομματική επετηρίδα.

Ολα αυτά όμως απασχολούν μόνο τον μικρόκοσμο της νεοδημοκρατικής κουζίνας. Επί της ουσίας και ανεξαρτήτως των κινήτρων της μετακίνησής του, ο Δένδιας δεν αναλαμβάνει, όπως κάποιοι ψιθυρίζουν, θώκο πολυτελείας. Χάρη στον νεο-οθωμανισμό της Τουρκίας, το χαρτοφυλάκιο της Αμυνας έχει αποκτήσει πάλι βάρος.

Ο Δένδιας δεν πάει στο Πεντάγωνο για να κάνει τον τελετάρχη στις παρελάσεις.

Η μετεωρική άνοδος του Κερκυραίου στο πολιτικό χρηματιστήριο τα τελευταία δυόμισι χρόνια οφείλεται, άλλωστε, σε έναν ακήρυχτο πόλεμο: στην αναμέτρησή του με τη Χρυσή Αυγή. Δεν είχε να αντιμετωπίσει τη μιλιταριστική οργάνωση μόνο στο πεζοδρόμιο, αλλά και μέσα στις ίδιες τις υπηρεσίες των οποίων προΐστατο. Η διείσδυση της Χρυσής Αυγής στα σώματα ασφαλείας –σύμφωνα με έναν άτυπο, ύστερο απολογισμό –ήταν σημαντικά μεγαλύτερη απ’ όσο έχει φανεί.

Ο Δένδιας αντιμετώπισε το πρόβλημα χωρίς την αμφιθυμία που έδειξαν αρχικά όσοι στη συντηρητική παράταξη έβλεπαν τους νεοναζί σαν παραστρατημένα τέκνα.

Τον Ιούνιο η μετακίνησή του σε παραγωγικό υπουργείο είχε διαφημιστεί ως ατού της νέας, αμφιλεγόμενης σύνθεσης της κυβέρνησης. Το επιχείρημα τότε ήταν ότι, αν και κυριαρχούν αριθμητικά οι εκπρόσωποι της τηλεοπτικής Δεξιάς, η διάταξη είναι μάχιμη, γιατί τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια παραμένουν ή δίνονται σε στιβαρά χέρια. Ως μεταρρυθμιστικά αντίβαρα προβάλλονταν τότε ο νέος ρόλος του Δένδια και η είσοδος ενός τεχνοκράτη όπως ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Τέσσερις μήνες μετά, αυτός ο άξονας των μεταρρυθμιστών φαίνεται ότι έμεινε στα χαρτιά. Δεν είναι μόνο η δυστοκία στη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια –η οποία ενοχοποιείται για τη μετακίνηση του Δένδια. Υπάρχουν και άλλες εστίες τριβής στο παρασκήνιο που μαρτυρούν ότι το σχήμα, μετά την αλλαγή σκυτάλης στο Οικονομικών, δυσκολεύεται να βρει ρυθμό.

Ετσι όμως είναι οι ανασχηματισμοί. Μια άσκηση χημείας με ασύμμετρους παράγοντες. Για να το πούμε αλληγορικά: άλογα και λαγοί μπορούν να τρέξουν γρήγορα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κερδίσεις την κούρσα αν τους ζέψεις στο ίδιο άρμα.