Ενας από τους καλύτερους δημοσιογράφους που διαθέτουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο Ρότζερ Κόεν, διηγήθηκε χθες την ιστορία ενός ηλικιωμένου ανθρώπου που επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα την Πράγα. Λέγεται Νίκολας Ουίντον. Είναι 105 ετών. Και το 1939 έσωσε 669 παιδιά, τα περισσότερα Εβραιόπουλα, από τους Ναζί που είχαν κατακτήσει την Τσεχοσλοβακία. Τα παιδιά φυγαδεύτηκαν στη Βρετανία σε οκτώ αποστολές. Η ένατη ματαιώθηκε όταν ο Χίτλερ εισέβαλε στην Πολωνία. Διακόσια πενήντα ακόμη παιδιά, αντί για τη Βρετανία, κατέληξαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο Ουίντον εργαζόταν ως χρηματιστής στο Λονδίνο. Παράλληλα, συγκέντρωνε χρήματα, προμηθευόταν βίζες, έβρισκε ανάδοχες οικογένειες και έσωζε παιδιά. Σιωπηρά. Διακριτικά. Την ίδια διακριτικότητα κράτησε για δεκαετίες μετά το τέλος του πολέμου. «Δεν το κράτησα μυστικό, απλώς δεν μιλούσα γι’ αυτό» είπε κάποτε. Στο κάτω κάτω, με ποιο δικαίωμα ζούσε ακόμη εκείνος όταν 250 παιδιά είχαν χαθεί; Μόλις το 1988 η γυναίκα του ανακάλυψε ένα τετράδιό του με αποκόμματα από εκείνη την εποχή. Τον κάλεσαν σε μια εκπομπή του BBC. Η παρουσιάστρια ζήτησε να σηκωθούν όρθιοι όσοι από το κοινό τού χρωστούσαν τη ζωή τους. Πολλοί ανταποκρίθηκαν. Υστερα του έστησαν αγάλματα στο Λονδίνο και στην Πράγα. Αυτή την εβδομάδα βραβεύτηκε στην τσεχική πρωτεύουσα παρουσία μερικών ογδοντάχρονων «παιδιών» του. «Εκατό χρόνια είναι πολύς καιρός» είπε.

Σύμφωνα με μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία αναφέρθηκε χθες η «Γκάρντιαν», ο αριθμός των ξένων τζιχαντιστών που συρρέουν στο Ιράκ και στη Συρία είναι πρωτοφανής. Τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι από 80 χώρες έχουν μεταβεί στις χώρες αυτές για να πολεμήσουν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων. Η έκθεση δεν αποκαλύπτει ποιες είναι αυτές οι χώρες. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται σε αυτές. Τίποτα δεν είναι λιγότερο σίγουρο.

Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν μια συνειδητή επιλογή. Αφήνουν πίσω τους τον δυτικό πολιτισμό και πηγαίνουν να πολεμήσουν στο πλευρό φανατικών που κόβουν κεφάλια, πουλάνε γυναίκες και σταυρώνουν τους προδότες. Μπορεί να το δει κανείς ως αποτυχία του δυτικού μοντέλου ζωής. Μπορεί να μιλήσει για σύγκρουση πολιτισμών. Μπορεί ακόμη να βάλει νοερά δίπλα δίπλα τον Νίκολας Ουίντον με τον «δήμιο Τζον», αυτόν που είδαμε στα βίντεο του Ισλαμικού Κράτους να αποκεφαλίζει τους ομήρους. Στην ίδια κατηγορία ζώου ανήκουν; Από το ίδιο DNA είναι φτιαγμένοι; Το ίδιο οξυγόνο αναπνέουν;

Ο Ρότζερ Κόεν σημειώνει ότι η διακριτικότητα που χαρακτήριζε τον σωτήρα των παιδιών δεν συναντάται πλέον στην επιδειξιμανή εποχή μας. Το να ζεις σήμερα σημαίνει να διαφημίζεις συνεχώς τον εαυτό σου. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σπρώχνουν το ιδιωτικό στη δημόσια σφαίρα με μια δύναμη σχεδόν ακατανίκητη. Αν δεν έχεις φίλους στο facebook, αν δεν σε ακολουθούν στο twitter, είσαι καταδικασμένος στη λήθη. Θα πρόσθετα κάτι ακόμη: εκτός αν σε μισούν. Μπορείς να κατακτήσεις την προβολή και τη δημοσιότητα ακόμη κι αν σε μισούν. Τα dislikes λειτουργούν εξίσου αποτελεσματικά με τα likes. Ο «δήμιος Τζον» ήταν καταδικασμένος να πεθάνει στη Βρετανία άσημος και απομονωμένος. Τώρα είναι ένας σούπερ σταρ του Κακού. Αποστολή επετεύχθη.