Είμαστε μάρτυρες σημαντικών αλλαγών στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η παγκόσμια οικονομία. Χάρη στην τεχνολογική πρόοδο οι εταιρείες μπορούν να εξυπηρετούν αγορές χωρίς να έχουν φυσική παρουσία σε αυτές. Την ίδια στιγμή οι πηγές εισοδήματος έχουν αλλάξει: συγκεντρώνεται μεγαλύτερη προσοχή σε άυλα περιουσιακά στοιχεία και σε εισοδήματα από κινητές επενδύσεις που μπορούν εύκολα να «βελτιστοποιούνται» από φορολογικής άποψης και να μεταφερθούν στο εξωτερικό.

Η φορολογική νομοθεσία δεν έχει προλάβει τις εξελίξεις αυτές και πρέπει να προσαρμοστεί στην οικονομική πραγματικότητα των ψηφιακών υπηρεσιών. Επειδή δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανονισμοί, χώρες χάνουν έσοδα τα οποία χρειάζονται επειγόντως για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Επειτα, τίθεται και θέμα φορολογικής δικαιοσύνης.

Οι εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί για θέματα εθνικής δημοσιονομικής ανεξαρτησίας και για επιχειρηματικές δραστηριότητες χωρίς σύνορα μπορούν να επιλυθούν μόνο με διεθνή διάλογο και τη δημιουργία παγκόσμιων προτύπων.

Στην 7η Συνεδρίαση του Παγκόσμιου Φόρουμ Διαφάνειας και Ανταλλαγής Πληροφοριών για Φορολογικούς Λόγους, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο αυτήν την εβδομάδα, υπεγράφη συμφωνία για την ανταλλαγή τέτοιων πληροφοριών που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς.

Τώρα είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τις προσπάθειες του ΟΟΣΑ και του G20 και όσον αφορά τη φορολόγηση επιχειρηματικών κερδών. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η δημιουργική λογιστική που συνεπάγεται μεταφορές κερδών και τεχνητές μειώσεις κερδών δεν θα συνεχίσει να αποτελεί κερδοφόρο επιχειρηματικό μοντέλο. Το μοντέλο όπου μια χώρα ακολουθεί φορολογικές πρακτικές που αποβαίνουν εις βάρος άλλων χωρών είναι επικίνδυνο. Για αυτό πρέπει να συμφωνήσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να υπάρξει δίκαιος ανταγωνισμός των χωρών σε θέματα φορολογίας. Η πρόοδος που επετεύχθη στο Βερολίνο για την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών δείχνει ότι εάν εργαστούμε όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι από το 2009 υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, συμβάλλοντας στη σημαντική ανάπτυξη της χώρας έπειτα από την κρίση. Εχει διατελέσει υπουργός Εσωτερικών στις κυβερνήσεις της Ανγκελα Μέρκελ (2005-2009) και του Χέλμουτ Κολ (1989-1991), καθώς και πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU)