Πριν από έναν χρόνο, η Μπρίτανι Μέιναρντ ήταν μια 28χρονη γυναίκα που μόλις είχε παντρευτεί τον καλό της, τον Νταν Ντίαζ, και μοιραζόταν μαζί του στο Σαν Φρανσίσκο μια χαρούμενη ζωή χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον υπόλοιπο πλανήτη. Αρχισε όμως να υποφέρει από ισχυρούς πονοκεφάλους και τον Ιανουάριο διαγνώσθηκε με όγκο στον εγκέφαλο.

Οι γιατροί τής έδωσαν δέκα χρόνια ζωής. Αρχικά. Γιατί μια νέα εξέταση τον Απρίλιο έδειξε πολύμορφο γλοιοβλάστωμα και το προσδόκιμο ζωής της μειώθηκε στους έξι μήνες. Οι γιατροί τής πρότειναν διάφορες θεραπευτικές μεθόδους, καθεμία με τις δικές της ανεπιθύμητες ενέργειες, καμία ικανή να της σώσει τη ζωή. Η Μπρίτανι προτίμησε να μετακομίσει τον Ιούνιο μαζί με τον σύζυγο, τη μητέρα και τον πατριό της στο Πόρτλαντ του Ορεγκον. Διότι το Ορεγκον είναι η μία από τις πέντε αμερικανικές πολιτείες που επιτρέπει την ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία για τους ασθενείς σε τελικό στάδιο, τον «θάνατο με αξιοπρέπεια».

Αρχές Οκτωβρίου, η ιστορία της Μπρίτανι έκανε τον γύρο του κόσμου. Διότι η ίδια είχε αποφασίσει να δώσει στη ζωή που της έτυχε όσο περισσότερο νόημα μπορούσε. Συμμάχησε λοιπόν με την οργάνωση Compassion & Choices, ίδρυσε το Ταμείο Μπρίτανι Μέιναρντ και ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια. Δημοσιοποίησε ένα βίντεο όπου αφενός εξέφραζε την επιθυμία της να δει «έναν κόσμο όπου όλοι έχουν πρόσβαση στον θάνατο με αξιοπρέπεια, όπως εγώ» και αφετέρου ανακοίνωνε την απόφασή της να πεθάνει με τα φάρμακα που της έχουν συνταγογραφήσει την 1η Νοεμβρίου, δηλαδή αύριο. Ηθελε να προλάβει πρώτα να γιορτάσει, χθες, τα γενέθλια του αγαπημένου της.

Και στο μεταξύ συνέχισε να ζει. Τόσο όσο της επέτρεπαν οι ημικρανίες, οι κρίσεις και οι «στιγμές που κοιτάζω το πρόσωπο του συζύγου μου και δεν μπορώ να θυμηθώ το όνομά του». Την περασμένη εβδομάδα έκανε ένα μεγάλο της όνειρο πραγματικότητα, επισκέφθηκε το Γκραν Κάνιον. Στις φωτογραφίες έχει ένα τεράστιο χαμόγελο. Την επομένη υπέστη τη χειρότερη μέχρι τότε κρίση.

Η Μπρίτανι Μέιναρντ αύριο θα πεθάνει. Η Μπρίτανι Μέιναρντ αύριο δεν θα πεθάνει. Σε νέο βίντεο που ανέβασε χθες στο μπλογκ της εξηγεί πως βρίσκει ακόμα στη ζωή της αρκετή χαρά και μοιράζεται με την οικογένεια και τους φίλους της αρκετά γέλια και χαμόγελα που «δεν μου φαίνεται η σωστή στιγμή, όχι ακόμα». Το δικαίωμα της επιλογής, το σπουδαίο αυτό δικαίωμα. Οχι, αυτή δεν είναι μια θλιβερή ιστορία.