Τη Μασάκο μάλλον δεν θα τη θυμάστε. Ηταν μια απόφοιτος του Χάρβαρντ, δυναμική, που μιλούσε πέντε γλώσσες και είχε μπροστά της μια λαμπρή καριέρα στη διπλωματία. Το 1993 παντρεύτηκε τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου Ναρουχίτο και απέκτησε τον τίτλο της πριγκίπισσας. Είχε αρνηθεί τρεις φορές μέχρι εκείνη τη στιγμή την πρόταση γάμου, διότι υπέθετε ότι δεν θα άντεχε το αυστηρό πρωτόκολλο του Θρόνου των Χρυσανθέμων. Δικαιώθηκε. Σύντομα η Μασάκο άρχισε να δείχνει τα πρώτα σημάδια της κατάθλιψης, τα οποία φρόντιζαν να περιγράφουν με λεπτομέρειες οι ιάπωνες δημοσιογράφοι. Μέχρι που πριν από 11 χρόνια, με την ασθένεια να έχει προχωρήσει, η πριγκίπισσα Μασάκο εξαφανίστηκε εντελώς από τη δημόσια ζωή σε μια προσπάθεια να σταθεί στα πόδια της μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Χθες επανεμφανίσθηκε για πρώτη φορά με την ευκαιρία της υποδοχής στο Τόκιο του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας και δήλωσε ότι προσπαθεί και ελπίζει να τα καταφέρει στη μάχη που δίνει «για να επιστρέψει στη ζωή».

Μία ημέρα νωρίτερα, στο Λονδίνο αυτή τη φορά, στη διάρκεια μιας συναυλίας της και αφότου διάβασε την επιστολή ενός θαυμαστή της που πάσχει από κατάθλιψη, η Lady Gaga παραδέχθηκε δημόσια ότι «παίρνω καθημερινά φάρμακα για την κατάθλιψη και δεν αισθάνομαι άσχημα γι’ αυτό». Πριν από μερικούς μήνες είχε ανακοινώσει ότι επασχε και αυτή από κατάθλιψη για καιρό. «Ημουν τόσο θλιμμένη. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Αισθανόμουν σαν νεκρή» είπε. «Ημουν θυμωμένη, κυνική και ήταν σαν να έσερνα παντού μια βαριά άγκυρα. Δεν είχα καμία διάθεση για να παλέψω, να υπερασπιστώ τον εαυτό μου».

Η επιδημία της κατάθλιψης δεν απασχολεί την τηλεόραση όσο, για παράδειγμα, ο Εμπολα που είναι πιο «πιασάρικος». Κι όμως την πρόβλεψη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας την έχουμε ακούσει: έως το 2030 οι θάνατοι και τα προβλήματα που θα προκαλούνται από την κατάθλιψη θα είναι μεγαλύτερα από οποιαδήποτε άλλη κατάσταση, όπως πόλεμοι, δυστυχήματα, καρκίνος και εγκεφαλικά. Δεν χρειάζεται όμως να περιμένουμε 16 χρόνια. Ηδη τα στοιχεία του ΟΗΕ διαπιστώνουν ότι «η κατάθλιψη είναι ο κύριος λόγος πρόκλησης ασθενειών και αναπηριών για αγόρια και κορίτσια ηλικίας 10 έως 19 ετών».

Η κατάθλιψη αποτελεί ένα διεθνές πρόβλημα, μια επιδημία, την αντιμετώπιση της οποίας κάθε χώρα θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα της κρίσης, οι άνθρωποι που εργάζονται στην ψυχική υγεία έχουν φοβερές ιστορίες να περιγράψουν για τα όσα συναντούν στην καθημερινότητά τους. Και όλοι, μα όλοι διαπιστώνουν πως οι υπάρχουσες δομές δεν αντέχουν να υποστηρίξουν τόσους ανθρώπους που έχουν ανάγκη –όλων των ηλικιών. Αυτή η επιδημία είναι πιο σοβαρή από ό,τι έχουμε ζήσει μέχρι τώρα…