Ακούει κανείς; Στην Κουμουνδούρου, ας πούμε. Εκεί θεωρούν ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ειδικότερα στην ευρωζώνη οι κανόνες μπορούν να παραβιάζονται ή να μη λαμβάνονται καν υπόψη και να μην τρέχει κάστανο. Αλλά και στην κυβέρνηση. Από εκεί προέρχεται το μήνυμα ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην ευρωζώνη μπορεί να ισχύσουν ειδικοί κανόνες για την Ελλάδα, επειδή κάνει το αυτονόητο: προσαρμόζεται στις ευρωπαϊκές συμφωνίες.

Αυτό που είναι αμφίβολο, αν ακούν, προέρχεται από τη Ρώμη και το Παρίσι. Από εκεί για μερικές εβδομάδες προβλήθηκε το δικαίωμα στην παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας, εμφανιζόμενο ως μήνυμα αντίστασης προς τη Μέρκελ. Για την ακρίβεια, ο φιγουρατζής Ματέο Ρέντσι και ο απαξιωμένος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσαν ότι θα αγνοήσουν τα κριτήρια της ευρωζώνης στην κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού τους. Με το σκεπτικό του ο καθένας, αλλά με κοινή επιδίωξη: να εμφανιστούν στην κοινή γνώμη των χωρών τους ως αυτοδύναμοι και ικανοί να επιβάλουν δικούς τους κανόνες.

Ωστόσο στην κοινοτική Ευρώπη –ακριβώς επειδή είναι και για να παραμείνει κοινοτική –αυτοδύναμοι μάγκες δεν υπάρχουν και ξεχωριστοί κανόνες για τον καθένα δεν ισχύουν. Η συνεχής, και κυρίως σκόπιμη, παράκαμψη των όρων δημιουργίας του κοινού νομίσματος, ιδίως από τις μεγάλες οικονομίες, θα οδηγήσει στο τέλος του. Οι κλυδωνισμοί που επέφερε η κρίση στις ευρωπαϊκές χώρες δεν νομιμοποιούν απόπειρες ηρωικών παραβιάσεων. Ετσι ο Ολάντ και ο Ρέντσι έβαλαν τα κεφάλια μέσα και τροποποίησαν τους προϋπολογισμούς τους. Αλλιώς η Κομισιόν θα τους απέρριπτε, καθόσον έχει πλέον τον τελευταίο λόγο και η δουλειά της είναι να προστατεύει τις Συνθήκες..

Η συμμετοχή στην Ενωση και στην ευρωζώνη είναι εθελούσια και καμία χώρα δεν οδηγείται σιδηροδέσμια. Επιπλέον, τις ελεγκτικές αρμοδιότητες στην Κομισιόν εκχώρησαν τα κράτη-μέλη, δεν τις ασκεί αυθαιρέτως. Συνεπώς θα είχε ενδιαφέρον να εξηγήσουν οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ πώς οι Ελληνες με κυβέρνηση Τσίπρα θα κάνουν αυτό που δεν μπορούν να κάνουν οι Ιταλοί και οι Γάλλοι. Επειδή, όπως θα έλεγε ο βρετανός συγγραφέας Τέρι Πράτσετ, «όταν αγνοείς τους κανόνες θα τους ξαναγράψουν αθόρυβα, ώστε να μην εφαρμόζονται για σένα».