Το πλήθος των συγκεντρωμένων στην περίτεχνη αίθουσα του δημαρχείου της Ρώμης ξέσπασε σε χειροκρότημα μόλις εμφανίστηκε ο δήμαρχος, φορώντας διαγώνια την κορδέλα με τα χρώματα της ιταλικής σημαίας. Νύφες και γαμπροί έσκυψαν μπροστά ώστε να υπογράψουν στο μητρώο. Οι προσκεκλημένοι σήκωναν ψηλά μωρά, τραβούσαν φωτογραφίες, σκούπιζαν δάκρυα. Η τελετή που έγινε το περασμένο Σάββατο θύμιζε σε όλα έναν κανονικό πολιτικό γάμο, έστω και αν δεν υπήρχε ένα αλλά συνολικά 16 ζευγάρια. Ηταν όμως μια πράξη με περισσότερο συμβολικό παρά νομικό αντίκτυπο. «Η σημερινή είναι μια ξεχωριστή ημέρα, έχουμε όμως ακόμη δρόμο μπροστά μας για να γίνει μια συνηθισμένη ημέρα».

Ολα τα ζευγάρια είχαν ήδη παντρευτεί νόμιμα, αλλά όχι στην Ιταλία, που δεν αναγνωρίζει επισήμως καμία μορφή ένωσης ομοφύλων. Καταχωρίζοντας στο μητρώο τους γάμους τους, ο δήμαρχος της Ρώμης Ινιάτσιο Μαρίνο, ένας κορυφαίος χειρουργός που μπήκε στην πολιτική το 2006 και είναι σήμερα μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, προσχώρησε στις τάξεις μιας πολιτικής εξέγερσης. Με κινήσεις όπως αυτή όλο και περισσότεροι δήμαρχοι ελπίζουν να εξαναγκάσουν τους νομοθέτες να αποσαφηνίσουν ένα όλο και χειρότερο νομικό μπέρδεμα όσον αφορά στις ενώσεις ομοφύλων, και ιδιαίτερα των ιταλών ομοφυλόφιλων που παντρεύονται στο εξωτερικό.

Η αρχή έγινε την άνοιξη, όταν δικαστήριο διέταξε δήμαρχο στην Τοσκάνη να καταχωρίσει στο μητρώο γάμο που είχε τελεστεί στη Νέα Υόρκη. Το ίδιο ξεκίνησαν να κάνουν και άλλοι ιταλοί δήμαρχοι. Αρχές Οκτωβρίου, ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, από τη Νέα Κεντροδεξιά, διέταξε τους νομάρχες να ακυρώσουν τις καταχωρίσεις αυτές, απορρίπτοντας τα σχετικά πιστοποιητικά ως απλά «αυτόγραφα». Πολλοί νομάρχες ζήτησαν πράγματι από τους επίμαχους δήμους να προχωρήσουν σε ακυρώσεις. Τόσο ο Μαρίνο όσο και πολλοί ακόμη αρνήθηκαν, δηλώνοντας πως μόνο δικαστήρια μπορούν να ακυρώσουν δημαρχιακές πράξεις. «Είναι η πρώτη φορά που η πολιτική συγκρούεται με την πολιτική σε αυτά τα ζητήματα. Είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ένας δήμαρχος, αυτός που λέει ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να ρυθμίσει την κατάσταση των ομόφυλων ζευγαριών. Παλαιότερα τον ρόλο αυτόν τον έπαιζαν μόνο οι ακτιβιστές».

Μπροστά στο χάος περί δικαιοδοσίας και αρμοδιοτήτων που προέκυψε, η κυβέρνηση Ρέντσι πρότεινε πρόσφατα και υποσχέθηκε να περάσει μέχρι τα τέλη του έτους νομοσχέδιο που αναγνωρίζει, αν μη τι άλλο, το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφύλων.