Το ανέκδοτο με τον Χότζα είναι πασίγνωστο: όταν ο γείτονάς του παραπονέθηκε ότι το σπίτι του ήταν μικρό, του είπε «βάλε μέσα και την αγελάδα». Στις νέες διαμαρτυρίες του γείτονα, του είπε να βάλει στο σπίτι το γαϊδούρι…

Η διαδικασία συνεχίστηκε για καιρό – και μόνο όταν η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο ο Χότζας είπε: «Τώρα βγάλε την αγελάδα» – με αποτέλεσμα ο γείτονας να δηλώνει ανακουφισμένος…

Ωστόσο ο γείτονας του Χότζα δεν είχε εκλογικά δικαιώματα, ενώ οι έλληνες φορολογούμενοι διαθέτουν – και όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, δεν αρκεί να βγει μία αγελάδα από το σπίτι για να ανακουφιστεί εκλογικά η συμπολίτευση.

Η υπερφορολόγηση των τελευταίων χρόνων αποδεικνύεται πλέον με τη συνεχώς αυξανόμενη αδυναμία πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων: οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν υπερδιπλασιαστεί την τελευταία πενταετία – και ξεπερνούν πλέον τα 70 δισ. ευρώ. Και μάλιστα αποδεικνύεται μύθος όλη η φιλολογία περί «μεγαλοοφειλετών», που τάχα «έχουν αλλά δεν πληρώνουν».

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 4,5 εκατομμύρια φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, το 97% χρωστά ποσά ώς 20.000 ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική τους κατάσταση, αλλά και την πολιτική τους συμπεριφορά.

Η επιβολή του ΕΝΦΙΑ έβαλε τις τελευταίες… αγελάδες στα σπίτια των ψηφοφόρων – οι οποίοι, όπως είναι προφανές από τα νούμερα των δημοσκοπήσεων, δεν έχουν εκτιμήσει τις πρώτες, φειδωλές φοροεκπτώσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Τα κόμματα της συμπολίτευσης επένδυσαν πολιτικά στην επιχείρηση «έξοδος από το Μνημόνιο» – η οποία παρουσιάζει σοβαρότατες δυσκολίες σε τεχνικό επίπεδο και έχει αμφίβολα εκλογικά κέρδη – ενώ το πραγματικό κλειδί της εκλογικής συμπεριφοράς των πολιτών είναι η φορολογία.