Η αλήθεια είναι πως βιάστηκα να χαρώ. Ούτε πέντε ημέρες δεν έμεινε διαλυμένη η Ευρώπη Ελευθερίας και Αμεσης Δημοκρατίας στο Ευρωκοινοβούλιο. Μετά χαράς ο Νάιτζελ Φάρατζ ενημέρωσε πως «οι φήμες περί του θανάτου της ήταν κάπως υπερβολικές». Τον έχουν διαβάσει τον Μαρκ Τουέιν εκεί στο UKIP. Και είναι και καπάτσοι. Η αυτομόληση της Λετονής Ιβέτα Γκρίγκουλε τους στοίχισε την ομάδα που είχαν φτιάξει με τους Πεντάστερους του Μπέπε Γκρίλο και άλλους ευρωφοβικούς τυχοδιώκτες, αφού δεν διέθεταν πλέον ευρωβουλευτές από επτά διαφορετικές χώρες. Αλλά η προσάρτηση του Πολωνού Ρόμπερτ Γιάροσλαβ Ιβάσκεβιτς τους έβαλε ξανά στον χάρτη. Και ποσώς τους απασχολεί αν ο Ιβάσκεβιτς εξελέγη στο Ευρωκοινοβούλιο με την πολωνική Νέα Δεξιά κι αν ο ηγέτης αυτής της τελευταίας Γιάνους Κόρβιν Μίκε έχει δηλώσει πως ο Χίτλερ «πιθανότατα δεν ήταν ενήμερος για την εξόντωση των Εβραίων» και πως το δικαίωμα ψήφου πρέπει να αφαιρεθεί από τις γυναίκες διότι είναι ηλίθιες.

Αλλά και έτσι ακόμα, βρήκα κάτι να χαρώ. Επανασύσταση της ομάδας του Φάρατζ σημαίνει αυτομάτως λιγότερες πιθανότητες συγκρότησης μιας νέας (ακροδεξιάς) ευρωομάδας από τη Μαρίν Λεπέν, την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου. Της οποίας εξαρχής δεν της βγήκαν τα κουκιά (τον Ιβάσκεβιτς τον είχε σνομπάρει η Γαλλίδα ως αντισημίτη και ομοφοβικό, έχει και ένα προφίλ να καλλιεργήσει), έσπευσε όμως να πλευρίσει επικίνδυνα άλλους ευρωβουλευτές που έμειναν πρόσκαιρα άστεγοι.

Φαίνεται πως για μια ακόμη φορά βιάστηκα να χαρώ. Σύμφωνα με τον Ντανιέλ Κον – Μπεντίτ, που κάτι παραπάνω γνωρίζει για τα παρασκήνια του Ευρωκοινοβουλίου κι ας μην κατοικοεδρεύει πια εκεί, η Λεπέν έχει ακόμα ελπίδες να σχηματίσει ευρωομάδα. Και αυτό είναι, λέει, «θεμιτό». Θεμιτό, Ντάνι; Μα έτσι οι σφοδρότεροι εχθροί της Ευρώπης θα αποκτήσουν μεγαλύτερο βάρος στην καρδιά της Ευρώπης. «Ακούστε, οι εχθροί της Ευρώπης βαρύνουν σε όλες τις εκλογές της Ευρώπης. Είναι θλιβερό, είναι δυσάρεστο, αλλά έτσι είναι. Δεν θα λύσουμε το πρόβλημα με μικρά διοικητικά τεχνάσματα. Υπάρχουν νόμοι στη δημοκρατία, αν η Λεπέν μαζέψει ευρωβουλευτές από επτά χώρες, ας φτιάξει ευρωομάδα. Δεν μπορείς να ελπίζεις στη βλακεία των πάσης φύσεως λαϊκιστών για να πάνε τα πράγματα καλύτερα. Οι εχθροί της Ευρώπης δεν αποτελούν ούτε το ένα τέταρτο του συνόλου των ευρωβουλευτών. Τα πράγματα θα πάνε καλύτερα όταν η πλειοψηφία αποδείξει πως είναι ικανή να διατυπώσει μια ευρωπαϊκή πολιτική, οικονομικής και οικολογικής ανάκαμψης, που θα πείσει τους ευρωπαίους πολίτες».

Αυτή τη φορά δεν θα βιαστώ να χαρώ.