Τον Φεβρουάριο του 1960 το αμερικανικό περιοδικό «Look» αναρωτιόταν στο εξώφυλλο: «Θα πρέπει μια γυναίκα να είναι ο πρώτος άνθρωπος στο Διάστημα;». Εναν χρόνο αργότερα η NASA έστειλε τον Αλαν Σέπαρντ πέρα από τη στρατόσφαιρα και αργότερα πολλούς άλλους αστροναύτες. Το 1963 η Βαλεντίνα Τερεσκόβα της Σοβιετικής Ενωσης έγινε η πρώτη γυναίκα στο Διάστημα. Γιατί θα έπρεπε μια γυναίκα να πάει πρώτη στο Διάστημα; Κατ’ αρχάς για ιατρικούς λόγους. Ερευνες που είχαν γίνει από τότε έδειξαν ότι οι γυναίκες διαθέτουν πιο ισχυρή καρδιά και αντέχουν τις δονήσεις καλύτερα, όπως και την έκθεση σε ραδιενέργεια. Μάλιστα, ψυχολογικές έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες αντέχουν καλύτερα από τους άνδρες στην απομόνωση και όταν στερούνται αισθητηριακών ερευθισμάτων.

Τι γίνεται όμως με τα σχέδια για τον εποικισμό του Αρη; Εχουν ήδη αρχίσει. Πέρυσι η Κέιτ Γκριν πήρε μέρος στο σχέδιο «Hi-Seas» της NASA και μαζί με άλλα πέντε άτομα έζησαν επί τέσσερις μήνες ως αστροναύτες στην επιφάνεια του Αρη –σε ένα κτίσμα, δηλαδή, σε μια πλευρά του βραχώδους ηφαιστείου Μάουνα Λόα στη Χαβάη, ένα τοπίο που μοιάζει πολύ με εκείνο του Κόκκινου Πλανήτη. Τα τρόφιμα, το νερό, η ηλεκτρική ισχύς και οι επικοινωνίες ήταν περιορισμένα και μπορούσαν να βγουν από το κτίσμα μόνο εάν φορούσαν ψεύτικες διαστημικές στολές. Αυτό το πείραμα ήταν το πρώτο –αυτές τις ημέρες αρχίζει το τρίτο της σειράς –και είχε στόχο να διερευνήσει το είδος των τροφών που θα μπορούν να καταναλώνουν οι άποικοι του Αρη.

Αυτό που παρατήρησε η Γκριν από τα στοιχεία που συνέλεγε ήταν πως οι τρεις γυναίκες μέλη του πληρώματος κατανάλωναν τις μισές θερμίδες από τους άνδρες και φυσικά πολύ μικρότερες μερίδες. Οπως εξηγεί σε άρθρο της στο «Slate», οι απαιτήσεις ενός αστροναύτη σε θερμίδες είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στον προγραμματισμό μιας αποστολής γιατί πρέπει να υπολογιστούν τα τρόφιμα που θα μεταφέρει το διαστημόπλοιο, τα καύσιμα και πολλά άλλα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ένα επανδρωμένο ταξίδι στον Αρη μετ’ επιστροφής θα κοστίσει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Αλαν Ντρισντέιλ, αναλυτής συστημάτων υποστήριξης ζωής και επί πολλά χρόνια εργαζόμενος στη NASA, πρότεινε μια αποστολή στον Αρη στην οποία θα συμμετέχουν αποκλειστικά μικροσκοπικές γυναίκες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι στη διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ που συμφωνούν μαζί του. Κάτι τέτοιο όμως μάλλον δεν θα γίνει. Ηδη στη ΝΑSA κυκλοφορεί το ανέκδοτο: «Γυναίκα αστροναύτης: Χιούστον, έχουμε πρόβλημα. Χιούστον: Τι πρόβλημα; Γυναίκα αστροναύτης: Τίποτα. Χιούστον: Γιατί είπες ότι υπάρχει πρόβλημα; Γυναίκα αστροναύτης: Ασ’ το, δεν πειράζει. Χιούστον: Μα τι πρόβλημα υπάρχει;».