Τα κόμματα εκπροσωπούνται από τον επικεφαλής τους και σημασία έχει τι λέει αυτός, και αυτό τα δεσμεύει. Αλλά έχουν την αξία τους και όσα λένε οι υπόλοιποι. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, π.χ. Πολιτικός με διαυγή διαδρομή και προφανή συνέπεια στον πολιτικό λόγο του. Αλλά και με εντιμότητα: δεν κρύβει τις απόψεις του και διεκδικεί την επικράτησή τους στο εσωτερικό του κόμματός του, αλλά δεν βάζει τρικλοποδιές στον Τσίπρα. Ούτε επιδίδεται στις συνήθεις «διαρροές» εις βάρος του –όπως κάνουν οι μειοψηφίες στα κόμματα. Ακριβώς γι’ αυτό είναι σοβαρός συνομιλητής.

Το τελευταίο που είπε λέγεται βεβαίως τακτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία ότι επαναλαμβάνεται αυτή τη στιγμή. Δηλαδή ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το Μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς νόμους σε μία νύχτα. Με μία νομοθετική πράξη. Ετσι όπως «πραξικοπηματικά» τους επέβαλαν.

Προκαλεί εντύπωση ότι ένα προβεβλημένο κομματικό στέλεχος υποστηρίζει ότι το κόμμα του φιλοδοξεί να κυβερνήσει με τον τρόπο που καταδικάζει. Δικαίωμά του, βεβαίως. Αλλά σε τι είδους καθεστώς αναφέρεται όταν πιστεύει ότι μία κυβέρνηση μπορεί να καταργήσει με τη μία όλους τους νόμους που θεσπίστηκαν σε τέσσερα χρόνια; Τι κοινοβουλευτική αντίληψη είναι αυτή που οδηγεί σε τέτοιο τσουβάλιασμα –αν πρόκειται να συμβεί έτσι όπως το περιγράφει;

Αν η ενδεχόμενη κυβέρνηση Τσίπρα θέλει να καταργήσει τους νόμους της μνημονιακής περιόδου –ή οποιασδήποτε άλλης –δικαίωμά της θα ασκήσει. Πολύ περισσότερο όταν το έχει δηλώσει και προεκλογικά. Αλλά αυτό το δικαίωμα δεν ασκείται κόντρα στην κοινοβουλευτική διαδικασία και στη δημοκρατική πρακτική. Οποιος θέλει να καταργήσει έναν νόμο εισηγείται έναν άλλο, αντίστοιχο, στη Βουλή και, αν εγκριθεί, με γεια του, με χαρά του. Ετσι μπορεί να καταργήσει όσους νόμους επιθυμεί –αυτό άλλωστε κάνουν ο κυβερνήσεις. Πού ακούστηκε κατάργηση όλων των νόμων σωρηδόν και με μία ψηφοφορία; Αυτό που λέει ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας της Κουμουνδούρου παραπέμπει σε κάτι που έλεγε ο Τζορτζ Μπέρναρντ Σο. «Πιστεύει ότι οι συνήθειες της φυλής του είναι νόμοι του Σύμπαντος».