Η Ινδονησία είναι η τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, η τρίτη μεγαλύτερη δημοκρατία και το μεγαλύτερο μουσουλμανικό κράτος. Η μετάβαση από την πολύχρονη δικτατορία του Σουχάρτο προς τη δημοκρατία άρχισε το 1998 –με σχετική ηρεμία. Επί χρόνια μαζί με την Τουρκία θεωρείτο το μοντέλο της δημοκρατίας για τον ισλαμικό κόσμο. Τώρα που η τουρκική κυβέρνηση δείχνει τάσεις αυταρχικότητας, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και η Τυνησία φαίνεται να είναι η μόνη που διατηρεί κάποια ελάχιστα από τα επιτεύγματα της Αραβικής Ανοιξης, η Ινδονησία αποτελεί, λόγω μεγέθους και σημασίας, το μεγαλύτερο πείραμα δημοκρατίας στο Ισλάμ.

Χθες στην Τζακάρτα ορκίστηκε πρόεδρος της χώρας ο Τζόκο Βιντόντο –πρώτη φορά στο προεδρικό μέγαρο της Ινδονησίας θα εγκατασταθεί ένας πολιτικός με ταπεινή καταγωγή που δεν ανήκει σε κάποια από τις μεγάλες και ισχυρές οικογένειες αυτής της χώρας των 250 εκατ. κατοίκων. Ο αποχωρών πρόεδρος ήταν αξιωματικός του στρατού στα χρόνια του Σουχάρτο και γαμπρός του στρατηγού που προχώρησε στη σφαγή των κομμουνιστών τη δεκαετία του’ 60.

Ο Τζόκο είναι από την Ιάβα. Λόγω οικονομικών δυσκολιών της οικογένειάς του αναγκάστηκε να δουλεύει καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησής του στο δημοτικό σχολείο. Στα 12 του άρχισε να εργάζεται στο επιπλάδικο του πατέρα του. Τρεις φορές έγινε έξωση στην οικογένειά του όταν ήταν παιδί και αυτό, όπως λέει ο ίδιος, διαμόρφωσε τη σκέψη του αλλά και την πορεία του αργότερα ως δημάρχου του Σόλο και κυβερνήτη της Τζακάρτας, καθώς οργάνωσε τη στέγαση στην πόλη. Φυσικά αναγκάστηκε να αποκτήσει πολιτικές διασυνδέσεις, οι Ινδονήσιοι όμως είδαν για πρώτη φορά –έναν πολιτικό που συνηθίζει να πηγαίνει στις αγορές και στους δρόμους, να συνομιλεί με τους πολίτες, να ακούει τα προβλήματά τους.

Πολλοί χαρακτηρίζουν τον Βιντόντο «Ινδονήσιο Ομπάμα». Οχι μόνο λόγω της έλλειψης σχέσεων της οικογένειάς του με το πολιτικό κατεστημένο αλλά και διότι έχει να αντιμετωπίσει ένα εχθρικό Κοινοβούλιο, όπου την πλειοψηφία έχουν οι αντίπαλοί του. Στην ομιλία του χθες, ο νέος πρόεδρος τόνισε ότι θα βελτιώσει το κράτος πρόνοιας, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες. Μία από τις πρώτες δοκιμασίες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι ο τρόπος χειρισμού των επιδοτήσεων, κυρίως στο πετρέλαιο. Είχαν τεθεί σε ισχύ πριν από αρκετές δεκαετίες για να βοηθήσουν τους φτωχούς, σήμερα όμως επωφελούνται από αυτές κυρίως οι πλούσιοι Ινδονήσιοι που οδηγούν μεγαλύτερα αυτοκίνητα καθώς και οι βιομηχανίες. Ο Τζόκο πάντως έκανε καλή αρχή. Συμμετείχε χθες σε μια διαθρησκευτική προσευχή και έκοψε –με την πρώτη –την κορυφή από ένα γιγαντιαίο κώνο από ρύζι, μια παραδοσιακή μορφή ινδονησιακού εορτασμού.