«Οποιος τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας πρέπει να επισκεφθεί την Αθήνα. Εκεί δεν λειτουργεί τίποτα. Είναι μια καταστροφή. Ενα μέρος ερειπωμένο, βρώμικο, όπου ο κόσμος δεν έχει χρήματα ούτε προοπτικές για το μέλλον. Η επόμενη ημέρα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας θα ήταν χειρότερη. Χειρότερη».

Αυτά είπε ο διάσημος σκωτσέζος συγγραφέας Φίλιπ Κερ σε συνέντευξη που έδωσε πριν από έναν μήνα στην «Ελ Παΐς». Και η μεν Σκωτία γλίτωσε τα χειρότερα. Εμείς, πάλι, όχι. Γιατί ο δημιουργός του ντετέκτιβ Μπέρνι Γκούντερ κτύπησε ξανά. Σε νέα συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στην «Εφημερίδα των Συντακτών» με αφορμή την επίσκεψή του στο φρικτό, βρώμικο και ερειπωμένο μέρος που περιέγραφε, μας προτείνει να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση και να πούμε στην Αστον(;) να πάει στον διάβολο. «Τις αποφάσεις», λέει, «να τις παίρνουν πολιτικοί που εκπροσωπούν το σύνολο και δεν δέχονται εντολές από άλλους, μη εκλεγμένους καν, της ΕΕ».

Τι μπορεί να κάνει έναν ταλαντούχο συγγραφέα και γοητευτικό διανοούμενο να λέει τέτοιες ανοησίες; Μία απάντηση έδωσε ο ίδιος στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», όταν αποκάλυψε ότι ένα από τα πράγματα που του έμαθε η εμπειρία του σε διαφημιστική εταιρεία είναι να φαίνεται βέβαιος για κάτι που δεν γνωρίζει καθόλου. «Αυτό λέγεται μπουρδολογία» είπε. «Είμαι ειδικός στην μπουρδολογία».

Η απάντηση αυτή μπορεί να είναι ειλικρινής, αλλά δεν είναι αρκετή. Το πρόβλημα, το πραγματικό πρόβλημα, είναι ότι κάποιος που ειδικεύεται σε κάτι και γίνεται γνωστός χάρη σ’ αυτό θεωρεί ότι μπορεί να έχει άποψη και για όλα τα υπόλοιπα. Ο τάδε καλλιτέχνης δίνει μια συνέντευξη με αφορμή τον καινούργιο του δίσκο και, παρεμπιπτόντως, κρίνει σκόπιμο να πει τι πρέπει να γίνει με τη Χρυσή Αυγή. Ο δείνα ποδοσφαιριστής εξηγεί το μυστικό της επιτυχίας της ομάδας του, κατακεραυνώνοντας by the way και την οικονομική πολιτική της Μέρκελ.

Θα μας επιτρέψει λοιπόν ο Φίλιπ Κερ να αγνοήσουμε τη συμβουλή του. Και μόνο η πραγματοποίηση της χθεσινής εκδήλωσης στην Αθήνα προς τιμήν του, άλλωστε, δείχνει ότι σ’ αυτό το καταραμένο μέρος όλο και κάτι λειτουργεί.