Νομικός αποφάσισε να γίνει από τα 14 του, το 1960. Διάβαζε τότε από το Σίδνεϊ όπου γεννήθηκε για τη δίκη που γινόταν στο Λονδίνο εις βάρος του εκδοτικού οίκου Penguin λόγω της κυκλοφορίας του «άσεμνου» «Εραστή της Λαίδης Τσάτερλι» –και δη για τον ρόλο που έπαιξε στην αθώωση ο δικηγόρος Τζέραλντ Γκάρντινερ. Σπούδασε πράγματι νομικά στο Σίδνεϊ και το 1970 ταξίδεψε με υποτροφία στη Βρετανία, ώστε να συνεχίσει τις σπουδές του στην Οξφόρδη. Είχε σκοπό να επιστρέψει στην Αυστραλία, να κάνει εκεί καριέρα. Στην Οξφόρδη όμως γνώρισε έναν άλλον Αυστραλό, τον Ρίτσαρντ Νέβιλ, εκδότη του θρυλικού περιοδικού Oz, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για «συνωμοσία με σκοπό τη διαφθορά των δημοσίων ηθών». Δεν κατάφερε να τον αθωώσει, αποφάσισε όμως ότι το μέλλον του βρισκόταν στη Βρετανία. Και θα ήταν λαμπρό. Το 1978 υπερασπίστηκε δύο δημοσιογράφους που είχαν κατηγορηθεί για παράβαση του Νόμου περί Κρατικών Μυστικών επειδή πήραν συνέντευξη από έναν πρώην αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών. Αμέσως μετά, ανέλαβε την υπεράσπιση της εφημερίδας Gay News καθώς και του Εθνικού Θεάτρου από τις νομικές επιθέσεις μιας υπερσυντηρητικής «κοινωνικής ακτιβίστριας», της Μέρι Γουάιτχαουζ. Οι δίκες αυτές και η έκβασή τους κατάφεραν το οριστικό χτύπημα στην πολιτιστική λογοκρισία στη Βρετανία.

«Η δικαιοσύνη», λέει ο ίδιος, «είναι το σπουδαιότερο παιχνίδι διότι προσφέρει τη δυνατότητα της νίκης επί των ισχυρότατων και εναντίον του ίδιου του κράτους». Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι πολιτικές ελευθερίες είναι ο κατεξοχήν τομέας του. Εχει εμφανιστεί ως δικηγόρος περισσότερες φορές από όσες μπορεί να μετρήσει κανείς στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Διετέλεσε επί πενταετία δικαστής στο Ειδικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για τη Σιέρα Λεόνε. Μετράει και ήττες. Το 2010, για παράδειγμα, υπερασπίστηκε χωρίς επιτυχία τον Τζούλιαν Ασάνζ έναντι του σουηδικού αιτήματος έκδοσής του από τη Βρετανία. Μετράει και εχθρούς. Τάσσεται υπέρ των στρατιωτικών παρεμβάσεων για ανθρωπιστικούς λόγους.

Σε κάθε περίπτωση, αυτός είναι ο Τζέφρι Ρόμπερτσον, ο ιδρυτής του δικηγορικού γραφείου Doughty Street Chambers, όπου έπιασε δουλειά το 2010 η Αμάλ Κλούνι. Ηταν μαζί της στην Αθήνα. Ηρθε, είδε και απήλθε σχεδόν αφανής. Λογικό (;).