Τη θύελλα την πυροδότησε το Σάββατο ο Τομ Βαν ντε Βέγκε, ανταποκριτής του φλαμανδικού τηλεοπτικού δικτύου VRT στις ΗΠΑ. Την ώρα που η ολοκαίνουργια κυβέρνηση του Βελγίου ορκιζόταν ενώπιον του βασιλέως, εκείνος έστειλε το εξής tweet: «Το Βέλγιο έχει πλέον μία παχύσαρκη υπουργό Δημόσιας Υγείας. Αυτή η κριτική θα θεωρηθεί ανάρμοστη, αλλά μια τέτοια υπουργός πόσο αξιόπιστη μπορεί να είναι;».

Η 52χρονη Μάτζι ντε Μπλοκ, μέλος του φλαμανδικού φιλελεύθερου κόμματος OpenVLD, είναι πράγματι παχύσαρκη. Είναι επίσης γιατρός. Κάποιοι στο Βέλγιο έκριναν πως ο Ντε Βέγκε έθεσε ένα θεμιτό ερώτημα: «Αν διοριζόταν υπουργός Ενσωμάτωσης κάποιος που δεν μιλάει φλαμανδικά η χώρα θα εκρήγνυτο!». Οι περισσότεροι αποφάνθηκαν πως έθεσε ένα απαράδεκτο ερώτημα: «Να κρίνεις κάποιον από την εμφάνισή του, τι σκάνδαλο!». Αλλωστε η παχυσαρκία της Ντε Μπλοκ «οφείλεται σε μία χρόνια ασθένεια, για την οποία δεν μπορεί να κάνει τίποτα». Επιπλέον, η ίδια θεωρείται ικανότατη πολιτικός∙ τα τελευταία τέσσερα χρόνια κρατά σταθερά στα χέρια της υπουργικά πόστα και παραμένει από τις δημοφιλέστερες προσωπικότητες στο Βέλγιο. Τρεις στους τέσσερις Βέλγους δηλώνουν πεπεισμένοι πως θα γίνει μια καλή υπουργός Υγείας. «Στη Βουλή, οι συνάδελφοί μου δεν κρίνουν την εμφάνισή μου, με συγχαίρουν για την καλή γνώση των θεμάτων μου» δήλωσε η ίδια. «Η παχυσαρκία της δεν είναι εμπόδιο, είναι αυτό που τη συνδέει με τον λαό. Είναι μία από εμάς» δήλωσε μια επικοινωνιολόγος.

Ολα καλά, λοιπόν, στο Βέλγιο. Ή περίπου. Ο νέος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ είναι γαλλόφωνος αλλά στην πραγματικότητα το βασίλειο του Βελγίου κυβερνάται πλέον από τη Φλάνδρα. Στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού που σχημάτισαν, τεσσερισήμισι μήνες μετά τις εκλογές, τρία φλαμανδικά κόμματα με το γαλλόφωνο φιλελεύθερο Μεταρρυθμιστικό Κίνημα, όλα τα υπουργεία-κλειδιά περιέρχονται στα χέρια Φλαμανδών. Και πολλά από αυτά περιέρχονται στη Νέα Φλαμανδική Συμμαχία, ένα εθνικιστικό, αυτονομιστικό κόμμα. Σε αυτό ανήκει ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Βαν Οβερτβελτ, ο οποίος αρνείται μεν τον τίτλο του ευρωσκεπτικιστή, είχε υπογράψει εν τούτοις προ τριετίας ένα βιβλίο όπου προέβλεπε επικείμενη εξαφάνιση του ευρώ. Σε αυτό ανήκει και ο νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Μπαρτ ντε Βέβερ, ο οποίος θεώρησε καλό να δηλώσει μόλις ανέλαβε πως οι Φλαμανδοί που συνεργάστηκαν με τους Ναζί επί Β’ Παγκοσμίου Πολέμου «είχαν τους λόγους τους». Τελικά όχι, τα νέα από την «πρωτεύουσα της Ευρώπης» καλά δεν είναι. Και όχι, δεν φταίει η παχύσαρκη υπουργός Υγείας.