Στο τελευταίο συνέδριο των Τόρις πριν από τις εκλογές του 2010 ο Γουίλιαμ Χέιγκ, ο νυν υπουργός Εξωτερικών, απηύθυνε στους συνέδρους δυναμικό κάλεσμα συσπείρωσης. Βρίσκονται, τους υπενθύμισε, στο παλαιότερο και πιο επιτυχημένο πολιτικό κόμμα του κόσμου. Τα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν, ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους των Τόρις εγκατέλειψε το κόμμα. Και οι μισοί από αυτούς αναζήτησαν στέγη στο UKIP, το ξενόφοβο, εθνικιστικό, αντιευρωπαϊκό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ. Ούτε μεγάλη ιστορία ούτε παχύ πορτοφόλι έχει το UKIP. Για κάθε μία λίρα που μάζεψε πέρυσι, οι Τόρις μάζεψαν 10. Και ενώ στην αίθουσα πολέμου των Τόρις στρατοπεδεύουν εκατοντάδες ερευνητές, το UKIP δεν έχει περισσότερους από 20 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Οι Συντηρητικοί έχουν όμως ένα σαφές ντεζαβαντάζ. Μια μέρα, ο τρόπος που αντιμετώπισαν την απειλή του UKIP θα διδάσκεται στα πανεπιστήμια ως αντιπαράδειγμα.

Εν αρχή, το έριξαν στον σαρκασμό. Ο ένας μετά τον άλλο κατήγγειλε το UKIP ως ένα μάτσο «κλόουν», «παλαβούς» και «κρυπτορατσιστές». Ακόμα και ο Ντέιβιντ Κάμερον μπήκε στον χορό. Ηταν, όπως επισημαίνει ο Μάθιου Γκούντγουιν στην εφημερίδα Γκάρντιαν, το πολιτικό ισοδύναμο της ρίψης βενζίνης σε φωτιά που μαίνεται. Οταν πια οι Συντηρητικοί πέρασαν στις προσφορές, οι οπαδοί του UKIP είχαν εγκαταλείψει τη συζήτηση. Οι προσφορές περιελάμβαναν το δημοψήφισμα για τη συμμετοχή ή μη στην ΕΕ, την πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης, την περικοπή των επιδομάτων για τους ευρωπαίους μετανάστες… Απευθύνονταν στους μεγαλύτερους σε ηλικία ψηφοφόρους του UKIP –ένας στους τρεις ψηφοφόρους του είναι άνω των 54. Οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι, όμως, είναι από τους πιο καχύποπτους στη βρετανική πολιτική και δεν σκέπτονται με όρους πολιτικής συναλλαγής. Απλώς δεν τους αρέσει ο τρόπος με τον οποίο αλλάζει η Βρετανία, για αυτό μισούν τους «παραδοσιακούς» πολιτικούς.

Τι είχε λοιπόν να πει στους ανθρώπους αυτούς ο Μπόρις Τζόνσον, ο δήμαρχος του Λονδίνου που θέλει να γίνει Κάμερον στη θέση του Κάμερον; Κάνοντας μια από τις γνωστές «πλακίτσες» του, αποφάνθηκε ότι οι Τόρις που «αυτομολούν» (κατά κύματα) στο UKIP ανήκουν στο είδος εκείνο των ανθρώπων που κάνει σεξ με ηλεκτρικές σκούπες. Ο ίδιος ο βρετανός πρωθυπουργός έκλεισε χθες το συνέδριο των Τόρις με μια ακατάσχετη παροχολογία, υποσχόμενος φοροαπαλλαγές για εκατομμύρια πολίτες και μια σκληρή μάχη με τις Βρυξέλλες.

Θα ήταν ανέκδοτο –αν δεν ανέβαινε συνεχώς ο Φάρατζ. Τουλάχιστον οι Εργατικοί διατηρούν στις δημοσκοπήσεις σαφές προβάδισμα.