Η Ντέμπορα Σβακχάμερ είναι καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Πρόσφατα αποφάσισε να ερευνήσει τι γίνεται σε ένα από τα ποτάμια της περιοχής. Εκεί βρήκε ίχνη από εντομοκτόνα, φάρμακα, που ξεκινούν από αντιβιοτικά και αντισυλληπτικά και φθάνουν σε βαριά αντικαρκινικά. Παρόμοιες έρευνες γίνονται και σε πολλές περιοχές της Ευρώπης –οι ειδικοί διαπιστώνουν την τελευταία δεκαετία ότι όλο και περισσότερες φαρμακευτικές ουσίες που πετάνε οι χρήστες εισέρχονται στα συστήματα διαχείρισης υδάτων. Εντοπίζεται συνήθως καφεΐνη, που υπάρχει στα πάντα από τον καφέ έως τα ενεργειακά ποτά. Οπως και υψηλά επίπεδα κεταμίνης, του γνωστού παυσίπονου, που σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί ζημιά στο συκώτι των ανθρώπων –είναι άγνωστο τι προκαλεί στα ψάρια. Οι ποσότητες των χημικών που μολύνουν το περιβάλλον αυξάνονται διαρκώς, προειδοποιούν οι επιστήμονες, οι οποίοι έχουν συστήσει έναν κατάλογο με τις νέες, επιβαρυντικές για το περιβάλλον ουσίες που εμφανίζονται όλο και πιο συχνά.

Αυτά είναι ίσως ψιλά γράμματα για μας, μια χώρα που ακόμα δεν έχει αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ρύπανσης του Ασωπού. Οι επιπτώσεις για το οικολογικό έγκλημα που έγινε εκεί –ανεξέλεγκτη απόθεση τοξικών αποβλήτων –είναι βαριές και δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμα. Η φίλη που κατοικεί στην περιοχή έχει αποδεχθεί στωικά την κατάσταση. Δεν πίνει νερό από τη βρύση, πλένει τα ρούχα των παιδιών με νερό από μπουκάλια, προσπαθεί όσο μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό της και την οικογένειά της αφού το κράτος δεν κάνει τα όσα πρέπει. Το εξασθενές χρώμιο που εντοπίστηκε στο νερό είναι αποτέλεσμα της εγκατάστασης στην περιοχή βιομηχανικών μονάδων εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες χωρίς κανέναν έλεγχο. Από το 2007 που αποκαλύφθηκε η υπόθεση οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να ρυπαίνουν και η περιοχή να βρίθει από παράνομες χωματερές. Ουσιαστικά, τίποτα δεν έχει αλλάξει!

Και να ‘ταν μόνο εκεί… Μια νέα παγκόσμια έρευνα της WWF δείχνει την Ελλάδα να βρίσκεται στην 30ή θέση μεταξύ 153 χωρών ως προς το κατά κεφαλή οικολογικό αποτύπωμα που αφήνει στον πλανήτη, δηλαδή ως προς το εύρος της περιοχής που χρειάζεται για να ανανεωθούν οι πηγές τις οποίες καταναλώνουν οι κάτοικοί της. Οι πλούσιες χώρες επιβαρύνουν πέντε φορές περισσότερο τη Γη από τις φτωχές. Η μόλυνση λόγω διοξειδίου του άνθρακα είναι τεράστια καθώς παράγουμε κάθε χρόνο περισσότερο διοξείδιο από όσο μπορούν να απορροφήσουν τα δάση και οι ωκεανοί. Πρώτες χώρες στον κατάλογο είναι το Κουβέιτ, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που παράγουν πετρέλαιο. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 8η θέση, γεγονός που σημαίνει ότι εάν όλοι στον πλανήτη ζούσαν όπως οι Αμερικανοί θα χρειαζόμασταν τέσσερις πλανήτες σαν τη Γη για να μας συντηρήσουν.